Портокали

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Портокали

Мнениеот Aliana » нед фев 01, 2009 1:34 pm

Живеем за да ядем или се храним за да живеем?


Портокали


Портокалите са обичан плод, който, особено през зимните месеци, бива често купуван и консумиран. Което не е чудно. Освежителни и широко приложими, те доставят на организма ценен витамин С, който подсилва имунната система. Два плода могат да покрият дневната нужда от витамин С.

Това, за което малко хора се замислят, е концентрацията на пестициди и ДДД в корите на плода.
Има световни и европейски норми за максимално допустимите количества пестициди и ДДД. Европейската норма е в повечето случаи по-строга и безкомпромисна. Важи от една страна за европейските държави, производителки на цитрусови култури, и от друга страна за максимално търпимото отравяне на плодовете, които се предлагат на европейският пазар. Всяка държава-вносител трябва да се грижи за контрол на импорта. Всяка фирма импортьор избира доставчика си. Всеки доставчик избира производителя, от когото изкупува. Пътят на един портокал не винаги е прав и къс. Затова портокалите биват обработвани още от момента на цъфтежа. С ДДД и всякакви възможни, почти немислими средства. Така отровени, те са не съблазнителни за гъбички, акари, мухъл, плесен, бактерии. Но за човека остават желани.

В общи линии важи следното:
Докато не е изрично посочено, че става въпрос за екологично чиста продукция, се касае за обработвана с отрови реколта. Фирмите посочват най-често само, че кората е обработвана. За нормалният човек това би било достатъчна причина да не я консумира. В една единствена кора от лимон или портокал се съдържат отрови (пестициди, ДДД, фунгициди, парафин) с количество до една чаена лъжичка. Ясно е, че няма да я консумираме.
Това, което малко хора осмислят, е факта, че концентрираните в и по кората на портокалите отрови, се пренасят върху ръцете по време на беленето. Пипайки след това обеленият плод, консуматора пренася отровата върху него. По същият начин изглежда въпроса при изстискването на сока. В зависимост от начина на изстискване, до 90 % от отровите попадат в крайният продукт и го контаминират.

Абсолютно същото важи за лимони, мандарини, лимети, клементини. Дали в коктейли, най-вече кайпириня и май-тай, дали в карибската кухня, лиметите (лайм) са представени наравно с лимоните и портокалите. И точно като тях биват обработвани с отрови.
Който си направи кайпириня с обработвани лимети, би могъл направо да си отлее една кафейна лъжичка пестицид и да си го разбърка в сок. Ефекта е същият.
Особено като се има предвид, че един от най-използваните пестициди (фунгицид) за цитруси, Карбендазим, доказуемо променя гените. ЕС свали максимално допустимата граница от 15 мг на 0,1 мг! Карбендазим е толкова силен, че се добавя в силиконите за изолиране на мокри помещения, като предотвратява мухлясването им даже в бани без прозорци! Обработваните с него плодове блестят примамливо дори когато вече вътре са изгнили.
Едни от изключенията би трябвало да са кумкватите. Понеже се консумират цели и не могат да се белят, не би трябвало да са химично обработвани. Липсва официална информация за това, дали е така.


Корите на обработвани лимони и портокали трябва да бъдат изхвърлени. След обелването ръцете трябва да се измият основно и тогава да се пристъпи към консумация на плода. Обработваните цитрусови плодове не са подходящи за изстискване по метод, който включва и корите.

Корите са до такава степен отровени, че не е разрешено изхвърлянето им в компост, защото отравят получената от него нова почва. Да не говорим за това, че се разлагат много по-бавно, заради консервантите в тях. Корите се изхвърлят в остатъчният отпадък, които бива изгарян. Същото важи за корите на бананите, но това е друга тема.

Екологично чистите продукции на цитрусови плодове са с по-малък добив. Производителите имат сравнително големи загуби, причинени от насекоми, птици, мухъл и т.н. Но екологично чистият начин на производство струва по-евтино, пестейки разходите за изкуствени торове, пестициди и т.н. Равносметката изглежда така, че производителите губят около 15 процента. Тази загуба се балансира с по-високи изкупвателни цени, и съответно цени на продажба.

Тук се намесва потребителя. Който е готов да плати по-висока цена, авансира екологично чистата продукция.
Интересно е да се спомене, че поне в Германия развитието имаше обратен ход. Първо бяха потребителите на път да се откажат изцяло от купуването на обработвани плодове. Магазините за екологично чисти продукти имаха все по-голяма клиентела, докато нормалните супермаркети изхвърляха стока. Това предизвика реакция. В абсолютно всеки супермаркет се появиха щандове за Еко- и Био-продукти. Оборота на тези щандове е около 1/3 от цялостният. И нараства.
Това е един тренд, развитие, което е последствие на промяната в мисленето на хората.

Всеки е в състояние да се откаже от отровени стоки, да се ориентира към чиста храна. Изисква само дисциплина и осмисляне на ситуацията.

Една инвестиция, която си струва.


http://www.pan-uk.org/pestnews/Actives/Carbenda.htm

http://www.oekotest.de/cgi/ot/otgp.cgi?doc=62616
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср мар 04, 2009 1:08 pm

Нови рецепти с кора от портокали ме накараха да дръпна темата нагоре.

Интересно и тъжно: някои хора мислят, че измиването на портокала премахва отровите, с които е обработван.

Това не е така!

Това е като да вярваш, че като си измиеш главата с шампоан и топла вода ще се оттървеш от въшките!

Даже в бялата част под кората съдържанието на пестициди е високо.

Това е един от малкото продукти, за които производителите и разпространителите ОТКРИТО предупреждават от вредата и не държат в тайна употребата на канцерогенни (предизвикващи рак) вещества и отрови! Другият продукт са бананите.

Точно защото кората НЕ Е предназначена за употреба!!!

Във всички рецепти, където се използва кора от лимон или портокал, се написва ИЗРИЧНО тя да е от необработван продукт! Въпреки, че това са неща, които се знаят от всеки! В ТВ-програми за готвене, в книги, списания, интернет - навсякъде пише: кората на един еко-лимон, кората на един био-портокал. И на етикетите го пише.
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Здравословно хранене и диети”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта