Изкуството ЕБРУ - рисуване върху вода

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Изкуството ЕБРУ - рисуване върху вода

Мнениеот ninka71 » вт яну 22, 2013 6:53 pm

Можете ли да си представите, че в света има хора, които рисуват върху водна повърхност? И след това нарисуваната картина я “прехвърлят” на хартия, за да се използва по предназначение. Всичко това е възможно благодарение на майсторите на ебру (хора, които рисуват върху вода). Преведена от персийски, думата означава водна повърхност, а когато навлиза в Европа, е наречена турска хартия. Майсторите на това изкуство са рисували най-различни неща – цветя, животни, хора, но най-често срещаните фрагменти са лалето и розата. С лалето художниците са изразявали своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах), а чрез розата – своята привързаност и обич към Пророка Мухаммед (розата се смята за символ на Пророка).
Изображение
Майсторите на ебру рисуват с древна техника върху водна повърхност със специално направени бои. Самата рисунка остава върху повърхността на водата и след това се "взема" от нея на специална хартия.

В днешно време ебру е широко разпространено в Турция, като в Европа и САЩ също се проявява голям интерес към това изкуство. Ебру основно се използва в корици на книги, в украшения на рамки на надписи, в калиграфията като фон на писанията и др. Тъй като понякога се получват много интересни и красиви мотиви във вид на картини, затова ебру се използва и с тази цел.
Изображение
Едно ебру се прави само веднъж

С помощта на четки и метални пръчици боите капка по капка се разсипват по повърхността на предварително подготвената лепкава вода. Категорично не можем да предположим разтварянето на боите и кръглостта на формите им. Само можем да размишляваме. Ебруто, което правим, можем да предположим как ще изглежда, а не как ще стане. Затова и е невъзможно едно и също ебру да се направи два пъти.
Изображение
Материали, използвани в ебру

Бои: от самото начало на изкуството ебру се използват така наречените охрени цветове – минерални цветове, придобивани от природните цветни камъни и пръст, и някои неразтварящи се във вода ботанически цветове. Що се отнася до хартията, предпочита се тази с най-добро свойство на попиване и с тъмен цвят. Най-използвана обаче е хартията, направена чрез дървесна каша.

Четка, гребен, бъз: използваните традиционни четки с чело от ебрутистите могат да бъдат направени от клони на изсъхнали дървета или пък да се набавят от специално продаваните за ебру четки. Гребен и бъз – другите използвани материали при творенето на ебру – могат да бъдат домашно изработени или заместени от заострени шишове и подобни на тях средства. Образувалите се въздушни мехурчета след прехвърлянето в специалния за ебру съд с вода могат да бъдат взети от т.нар. инструмент бъз, който се използва и при оформянето на фигурите.
Изображение
Философията на ебру

В някои дни, ако по време на зазоряване или залез слънце погледнете хоризонта, ще забележите червения, жълтия, тъмносиния, светлосиния цвят в най-възвишените му тонове и как от облаците се оформя едно ебру. И няма как някоя вечер да не сте се натъквали на съда с ебру, широк колкото изпълнения с облаци небосвод, в който Луната с изумителна майсторска четка е пръснала тъмносиньото, светлосиньото, яркобялото във всичките им нюанси. Ето, майсторите на изкуството ебру са успели да уловят и отразят на земята тази мигновена небесна красота и след като са утолили жаждата си за дървеснозелено и охрения цвят, са увековечили тази картина-шедьовър на хартия. В този ред на мисли сърцето на преклонилия се пред Господаря си изкуствовед се освобождава и отдалечава от егоизма си и се получава така, сякаш се е оформило в съда за ебру. И тогава вече съдът за ебру расте и расте, превъща се в океан, а сетне – и във Вселена. В пълна хармония със сърцето на художника на ебру достопочтения Али красноречиво е казал: "Считаш се за мъничък предмет, а в действителност цялата Вселена е поместена в теб."
Изображение

[youtube]http://youtu.be/bAU6p7au_T0[/youtube]

автор: hikma


Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон


Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Re: ИЗКУСТВОТО ЕБРУ – РИСУВАНЕ ВЪРХУ ВОДА

Мнениеот mami48 » вт яну 22, 2013 7:06 pm

Нинка, благодаря ти за предоставената изчерпателна информация и видео материал за това прекрасно изкуство - Ебру - рисуване върху вода,останах очарована от видяното и научих нещо толкова интересно,благодаря ти. :winkiss: :giflo1: :winkiss: :hug: :hug: :hug:

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Re: ИЗКУСТВОТО ЕБРУ – РИСУВАНЕ ВЪРХУ ВОДА

Мнениеот ninka71 » вт яну 22, 2013 7:58 pm

Катенце, :hug: :hug: :hug:
И на мен,много ми хареса.
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5560
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: ИЗКУСТВОТО ЕБРУ – РИСУВАНЕ ВЪРХУ ВОДА

Мнениеот Makaweli » вт яну 22, 2013 8:25 pm

Нинка, това изкуство е наистина много интересно - преди известно време и аз бях писала за него :)

viewtopic.php?f=7&t=1325&start=20
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

ИзображениеВърни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта