Руукьоби (Rudkøbing), остров Лангелан

За всички, които обичат да пътуват и посещават интересни места
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Руукьоби (Rudkøbing), остров Лангелан

Мнениеот Aliana » чет окт 25, 2012 11:38 am

Руукьоби е най-голямото селище и единствения град на остров Лангелан.

От кога точно съществува градът не е сигурно доказано, но през 1987 година е празнувал 700 ната си годишнина като признат търговски център. През 1287 година официално е бил признат и потвърден за монополист на търговията в острова. Това е означавало, че всяка стока, пристигаща или заминаваща от острова, е трябвало да мине през Руукьоби и на града да бъдат платени данък и мито за нея. Монополът на града никак не се е харесвал на селяните-производители от острова. Те не са виждали смисъл да заменят досегашния си начин на търговия и да имат голямо взимане-давене с града, с многобройните му недостатъци от рода на скъп начин на живот, чума, холера, глад и пожари. Още повече, че Руукьоби не е бил единственото пристанище - и Лохалс, и Багенкоп, и Спотсбьерг са предлагали същите пристанищни условия, само че без мито и данъци. Това, че е било забранено и наказуемо, да търгуват без участието на Руукьоби, не ги е интересувало много-много, особено при факта, че кондрабандата е била по-изгодна от търговията през монополиста.

Назначеният търговски монопол на града е изиграл съществена роля за враждата между тогавашния крал Ерик Клиппинг и неговия братовчед, херцог Валдемар IV от Северна Шлезия. Валдемар е искал монопола, а кралят се е противопоставял. През 1280 година се стига до открита война, във която херцогът е бил победен и хвърлен тъмница. Държан е, докато не се е заклел във васалска вярност към краля. Като протеже на кралицата той бива рехабилитиран и издигнат дори до вице-крал. Явно обаче клетвата му не е била много на сериозно, тъй като на 22 ноемри 1286 във Финдеруп кралят бива убит от неизвестни маскирани убийци. Обвинени биват кралския маршал Стиг и редица други благородници, а на Валдемар като вице-крал се пада честта да ги съди. , въпреки, че е открита тайна, че точно той е в основата на аферата. Признати за виновни, всички биват отлъчени от двора, биват им иззети имуществата и биват изпратени на заточение. Кралицата успява да качи на трона малолетния си син Ерик, а Валдемар успява най-после да потвърди монопола на Руукьоби. На 29 септември 1287 година, в Рицаската зала на замъка Транекер, Руукьоби бива признат и потвърден като единствен легален търговски център на остров Лангелан.

Градът печели много от положението си, развива се и благоденства. През 1618 година пожар унищожава голяма част от него. Градът се съвзема бавно и с усилие. 40 години по-късно, раните от пожара още не са съвсем зарастнали, шведите нападат Лангелан. Лангеланците се сплотяват и показват завидна издържливост в борбата против завоевателите. Три големи щурма успяват да бъдат отблъснати, но шведите са неудържими и успяват с четвъртия път. Целия им гняв от неуспешните опити да бъде завладян остова, се изсипва върху Руукьоби. Повече от три четвърти от града биват разрушени и сринати из основи. Затова градът и до днес няма замъци, крепостни стени или други завидни постройки. Всъщност от това разрушение Руукьоби никога не се възстановява изцяло. През 19 век пристанището бива построено отново и това дава известен тласък в развитието и благоденствието на града.
Но дори и без разкошни постройки , Руукьоби има стар и колоритен квартал, с рибарски и търговски къщи във фахверк-стил - старо строителство, при което първо се прави скелет на къщата от греди, разположени под различни ъгли една към друга, а после пространствата между тях биват изпълнени с кирпич, глина, смес от пръст и сено, или други строителни материали.

В момента в Руукьоби живеят около 4 500 души. Атмосферата в града е приятна, без забързаност или припряност, животът е спокоен и уреден. Ние посетихме старото, изоставено пристанище, и яхтеното пристанище. Търговското, риболовното и това за ферибооти не посетихме. На мен ми беше по-интересно да се разходя из старото кварталче, да усетя характера на града, дори си позволих една снимка- изненада: вдигната над дувара камера, без да знам, какво ме очаква оттатък. Това беше и единствения път, когато успях да надникна в живота зад фасадата на датчаните. Те са любезни, но с високо самозъснание, уверени и практични, и пазаят ревниво личния си живот. Също от перспективата на града снимах и последния мост, Лангеланския, който не бях успяла да снимам при пристигането си на острова.
Надявам се моите снимки да успеят да ви пренесат за малко в Руукьоби и да ви дадат възможност да усетите чара му.

старото кварталче
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Това е снимката-изненада. По принцип никога, никога не съм пристъпвала личната сфера на хората. Но този път, незнайно защо, не можах да устоя на изкушението да надникна в домашния им живот. Както добре личи, датчаните не са педанти, много по-небрежни и разхвърляни са от германците, не се бавят много-много по детайлите, освен ако не са практични. Аз като израстнала в почти същия двор, се почувствах много добре и някак си ми станаха по-симпатични датчаните :)
Изображение

Тази снимка пък е снимана директно от улицата. За първи път от много, много години насам видях такъв простор! Напомни ми за България и най-вече точно за Несебър, където прането се усуква точно така от непрестанния морски вятър :love:
Изображение


Градския архив
Изображение
Изображение

Емблема на бира Св.Албан в кралската гостилница
Изображение
Изображение

Старото пристанище, поглед към Лангеланския мост
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Пристанищната кръчма :)
Изображение

Стара къща на търговци
Изображение

Ново строителство
Изображение

Изображение

Изображение

Алея към детската площадка откъм стария град
Изображение

Детската площадка откъм пристанището
Изображение
Изображение

Търговската улица
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поглед към моста по залез, вляво се влиза в Руукьоби
Изображение

Яхтеното пристанище, няколко къщи за нощуване на вертоходците
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Гост
гост в кухнята
гост в кухнята

Re: Руукьоби (Rudkøbing), остров Лангелан

Мнениеот Гост » пон юли 15, 2013 8:11 am

Благодаря за споделянето, прекрасни снимки

Потребителски аватар
AnnaJames
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: съб сеп 27, 2014 11:24 pm
:: 154 рецепти от AnnaJames
:: 190 снимки от AnnaJames

Re: Руукьоби (Rudkøbing), остров Лангелан

Мнениеот AnnaJames » вт сеп 30, 2014 12:52 am

Много интересна информация, благодаря, Адлена! :clap:

Анна
Каквото заслужава да бъде направено, заслужава да бъде направено с любов.
ИзображениеВърни се в “Пътешествия в България и по света”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта