Хонг Конг

Живеете извън България или сте направили кратка екскурзия? Споделете вашите впечатления от международната кухня тук
Отговори
Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Хонг Конг

Мнение от Pavel » съб май 22, 2010 10:02 am

Разходката ни в Хонг Конг беше преди доста време, и сравнително кратка, но много запомняща се. Естествено храната е едно от нещата, които правят впечатление на всеки, който не е живял в Азия.

Най-веселата история, която ни се случи там беше когато се разхождахме в по-нетуристическата част на града. В някои квартали е трудно да срещнеш човек, който говори английски и ние бяхме попаднали точно в такъв. Беше време за вечеря и си харесахме едно малко ресторантче - въпреки езиковата бариера с посочване с пръсти успяхме да поръчаме няколко неща и доволни седнахме на една малка масичка. Храната беше пипала на клечка, някакви малки мариновани месни шишчета и пълнени люти чушки (с нещо като сирене). Проблемът се получи, когато ни сервираха яденето, но без прибори. Започнахме да се оглеждаме - всички наоколо ядат с пръсти или с клечки. Успяхме да открием, че на масата има чекмедже с "прибори" - за съжаление - само клечки. Тъй като не ни бива с клечките - наложи се да ядем с пръсти и дървените шишчета от шишчетата. Спечелихме си някои учудени погледи (всички наоколо бяха местни), но пък ние си бяхме доволни, че се справихме с острите шишчета :)

През голяма част от годината времето там е много топло (и влажно), през деня навсякъде е пълно с хора, но вечер, когато слънцето се скрие и леко захлади - тогава ВСИЧКИ излизат навън. В западния свят, трудно можем да си представим такава навалица от народ. Много популярни и сред местните и сред туристите са сергии, които предлагат голямо разнообразие от пържени неща, най-често на шишче. Пипала от най-различни животни, парчета месо, включително шкембе и други карантии, тестени топки с пълнеж (месо, риба, друго?)... Цялото нещо е доста ароматно, миризмата на пържено се разнася навсякъде... Не трябва да се пропуска и местната бира - Сан Мигел, лек и приятен вкус, прилични бутилки (600 мл) - много е добра.

Друго, което ни направи впечатление са месарниците - обикновено са просто щандове с разхвърляни парчета месо по тях, няма витрини и т.н., а клиентите имат право да опипват месото... хигиената е на средновековно ниво - мухите кацат свободно по месото... Подобно е и положението с рибарските магазини, в тях пък се продават и много живи раци, мекотели и риби.

Изображение Изображение
Това е градът - много модерен и красив.

Изображение
Пипала на клечка.

Изображение Изображение
Месарница и магазин за деликатеси (морски дарове, пилешки крака на заден план).

Изображение
Хлебче с настъргано на много тънки нишки месо (като захарен памук почти) .
Aut viam inveniam aut faciam


Отговори