Фън шуй

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 619 снимки от neli1100

Фън шуй

Мнениеот neli1100 » пон мар 01, 2010 6:41 am

Вярва те ли във фън шуй?
Ако има такива ,които са променили нещо с помоща на фън шуй ,нека пишат.


Потребителски аватар
Stedi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
:: 29 рецепти от Stedi
:: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » пон мар 01, 2010 11:15 am

Да аз съм една от тези,които вярват! Дори се старая в къщи да спазвам определени неща по изискванията на фън-шуи

Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнениеот naxos » вт мар 02, 2010 12:22 pm

Аз не вярвам във Фън Шуй. Това за мен е суеверие...като "черната котка". Не може един човек, "стъпил здраво на земята", за несполуките или здравословните си проблеми да обвинява "конфликта на стихиите", предизвикан поради факта, че печката му била срещу хладилника, примерно. Излъчвали различни енергии...Глупости! Енергия излъчва живия организъм, които се храни, расте и развива. Един неодушевен предмет, плод на човешка ръка не може да излъчва собствена, вътрешна енергия. Според мен Фън Шуй е за хора които са склонни за лошите неща в живота си да обвиняват всичко и всички, само не и себе си. Мисля, че сме достатъчно ангажирани в ежедневието си, за да се товарим с излишни неща. Не може човек да мързелува цял ден и за безпаричието си да обвинява, отворената врата на тоалетната или някакъв друг лош Фън Шуй. "Неуловимата енергия е спряла да циркулира наранена от острите ъгли...", казал "специалист" на моя приятелка. Как я улови неуловимата енергия, та чак видя, че не циркулира и то наранена...
Това не ви ли звучи налудничево?
Китайците, индииците и тайландците практикуват Фън Шуй- и като гледам... са "цъфнали и вързали".

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 901
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » вт мар 02, 2010 12:26 pm

А може ли някой накратко да обясни за невежите - какво е Фън Шуй?
Чувал съм името, знам че не е свързано с религиозни вярвания, а с някакви енергии... но нищо повече :oops:
Aut viam inveniam aut faciam


Потребителски аватар
MUNA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 394
Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
:: 63 рецепти от MUNA

Мнениеот MUNA » вт мар 02, 2010 1:19 pm

Ами ето малко любопитна информация и на мен ми беше интересно.
Какво е ФЪН ШУЙ
Буквално преведено FENG SHUI означава “вятър и вода” – две от природните стихии. Термините ФЪН ШУЙ, ФЕНГ ШУЙ, ФЕН ШУЙ, ФЪН ШУЕЙ означават едно и също, разликата идва от различната транскрипция.
Това е и наука и изкуство. Наука - защото има сериозна теоретична основа, както и свои уреди (компас, багети, радиестезично махало и др.), формули, таблици, изчисления. Изкуство – защото всяко място изисква индивидуален и творчески подход. Общите препоръки са малко, индивидуалните са съобразени с конкретното място и конкретните хора.
Каква е целта му?
ФЪН ШУЙ разглежда дома като жив организъм. Принципите са аналогични на тези в акупунтурата. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Ако, обаче енергията се блокира - ние се разболяваме. Домовете, в които живеем също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича Ци. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.
Историята. Кой го използва в днешно време?
Идва от Изтока. Твърди се, че началото му е поставено в Китай преди повече от 5000 години. Възникнало е като наука за намиране на благоприятно място за погребване на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си. Впоследствие е приложена за домовете на живите хора. В Китай до скоро е било тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите.
Всъщност всички древни хора (не само в Китай) не са строили жилища върху геопатогенни зони и са подбирали специално местата за своите домове и светилища.
Принципите на ФЪН ШУЙ широко се използват в Китай, Япония, Сингапур, Малайзия. Това е и една от причините за бързия им растеж. Бизнесмените на Изток не предприемат строеж или ремонт на бизнес сграда или къща за живеене без да се консултират с експерти по ФЪН ШУЙ. Днес вече е хит в Европа и Щатите, особено в бившия Съветски съюз и Германия.
В България има доста привърженици на тезата за прабългарския произход на тази наука.
Древните българи прилагали радиестезични методи при търсене на вода и при строеж. ... В Татарстан днешните жители смятат, че там, където са живеели българи, мястото е свещено, а водата е лековита (или глината). Същото поверие има при башкирите, казахите и монголците. Археолозите също отчитат, че древните българи са знаели къде да се заселват и къде да строят и винаги са избирали най-хубавите места. За това им помагала геомантията, в която най-вещи били колобрите.” сп.”Авитохол”
Има ли нужда от осъвременяване древният ФЪН ШУЙ?
Древен, древен … дали не си е изживял времето?! Човекът винаги е избирал местата, където да живее. Всички народи имат правила, по които строят домовете си. И тези правила си имат логика: много снегове, значи ще направим стръмни покриви за да се свлича по-лесно снега; най-топлата страна е южната, значи оттам ще са прозорците ... Какво е по-различното сега? Много рядко можем да се съобразим с излъчванията от земята и да построим дома си на чисто от геопатология място. Древните са го правили. Домът ни е пълен с електроуреди, излъчвания на мобилни телефони и т.н., електромагнитни полета с различна сила и честота ни заобикалят отвсякъде. На времето ги е нямало. Древните са живели близо до земята и нейния магнетизъм, а ние живеем в многоетажни сгради. Затова съвременния ФЪН ШУЙ е доста по-различен и сложен от древния. Но има съвременни разработки, които могат да се използват с цел подобряване енергетиката на дома.
Как изглежда един дом, направен по ФЪН ШУЙ?
Според мен, влизайки в един дом, направен по ФЪН ШУЙ, не е нужно това по някакъв начин да личи. Всички коректори може да се впишат в дизайна и да не седят странно. Но хармонията се усеща, човек се чувства добре на такова място, не му се тръгва, с удоволствие се прибира в къщи, бързо релаксира у дома. Обяснението е просто: достатъчно благотворна енергия Ци.

инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт

Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнениеот naxos » вт мар 02, 2010 2:45 pm

Фън Шуй според мен е върха на глупостта. Интересното е, че все повече хора „залитат”.
Не знам дали има точно определение / мисля, че е изкуство/, но разглежда всичко във Вселената като живи организми и търси най-точното място за подреждането им.
Има различни течения, работи /мисли, че работи/ с енергии. Идва в къщата ти „специалист” с компас и те „съветва” как да подредиш мебелите си. Познавам хора които заради семейни проблеми, смениха мебелите, после апартамента и на края се разведоха. Общо взето Фън Шуй зомбира хората и те започват да си мислят, че като следват принципите му, щастието, парите, кариерата и т.н. ще им паднат от небето. Ние си имаме достатъчно суеверия, измислени от мързеливци и страхливци /боклук не се изхвърля вечер- носи лош късмет/, дрън, дрън...и още куп други глупости. Само китайските ни липсваха, а сега и те ни се натресоха.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнениеот sladki64e » вт мар 02, 2010 3:41 pm

:) Много интересно. MUNA, благодаря за информациаята, която си издирила, че ме мързи да търся, за да разбера какво представлява това нещо. Чувала съм някои неща от едни познати, които си падат по източната философия. От тях например разбрах, че огледалото не трябва да се намира срещу външната врата, защото по този начин се отблъсквала енергията. Скоро в едно списание за обзавеждане прочетох, че не е добре огледала да има на външната страна на вратите на гардероба, а да са на вътрешната. Не запомних причината, но ми се стори по-безопасно, особено, ако става въпрос за детска стая :). Всичко това ми звучи интересно, но не смятам, че това е от съществено значение, за да се чувстваш добре в дома си. Наистина е важно къде е построена къщата, от гледна точка на безопасност, например от наводнения, ако има наблизо водоеми, а къщата е построена в нисък район. Не съм строителен инженер, нито специалист в тази област, но ми се стува важно да се обърне внимание на тези неща при закупуването или построяването на къща. Аз лично ще проуча първо климъта и особеностите на района, дали квартала ми харесва, а после ще си обзаведа жилището по мой си вкус и най-вече да ми е удобно. Определено ще се съобразя и с модните тенденции, но най-вече ще се опитам да си създам комфортна обстановка за мен и близките си. Много обичам да правя размествания като ми омръзне еднообразието, по този начин откривам и най-точното място на мебелите :). Ех, надявам се съвсем скоро да стигнем и до тази част, с нетърпение очаквам да приключи ремонтът, който правим на новият ни дом.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » вт мар 02, 2010 4:36 pm

Предлагам тема:малки хитринки-знаем че повечето продукти изискват малки хитринки при приготвянето им.....има мн теми във форума ,но като искаш да откриеш нещо....голямо търсене..... :) сори ако на някого му се стори неадекватно моето предложение :)

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » вт мар 02, 2010 8:57 pm

'' Познавам хора които заради семейни проблеми, смениха мебелите, после апартамента и на края се разведоха. Общо взето Фън Шуй зомбира хората и те започват да си мислят, че като следват принципите му, щастието, парите, кариерата и т.н. ще им паднат от небето. ''

Без да съм върла почитателка на Фен Шуй,си мисля,че проблемът на това семейство не е във въпросната философия.И предполагам,че смяната на мебелите или на каквото и да е не би спасила неспасяеми отношения.Ако търсим причините за това да сме С някого извън нас самите,по-добре да се разделим с въпросния човек.Това,разбира се,е лично мнение,което не натрапвам на никого.

А иначе,Фън Шуй ми се струва интересно,но и малко вятърничаво.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнениеот sladki64e » вт мар 02, 2010 9:30 pm

Спомням си, когато бях ученичка в гимназията имахме час по биоетика и гост беше един езотерик (човек, занимаващ се с езотерика). Това което ми стана интересно и съм запомнила е, че едно време, когато нашите прародители са започвали строеж на къща са пускали куче из мястото и където легнело то, там се строяла къщата. Кучетата усещали положителната енергия, а котките - отрицателната. След построяване на къщата се пускала вътре котка и където тя предпочита да лежи там не трябва да бъде спалнята и всекидневната (стаите, в които се прекарва по-голямата част от времето), защото има отрицателна енергия.Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта