Сирене

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Сирене

Мнение от tatiana » ср сеп 02, 2009 4:36 am

Момичета откакто сме тук в Канада взех да се шашкам. Ядеме ми се сирене ама тук 0.500 струва 12 долара НЕ смятам да купувам. Мога ли да ви помоля някой да ми каже как да си го приготвя. :?


Потребителски аватар
Mircheva90
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 24
Регистриран на: пон авг 24, 2009 1:47 pm
:: 3 рецепти от Mircheva90
:: 4 снимки от Mircheva90
Местоположение: Хасково, Велико Търново

Мнение от Mircheva90 » ср сеп 02, 2009 12:35 pm

Трябва ти мая за сирене и тензух (метър на метър) . Слагаш суровото мляко на котлона и го позатопляш до 30-35 градуса, като има специални термометри за мляко, лично аз проверчвам с кутрето да е горе-долу телесна температура. След това слагаш на литър мляко колкото капки пише от маята за сирене, разбъркваш добре и оставяш 1,5 - 2 часа, но и да стои повече му няма нищо, аз лично съм го оставяла и цяла вечер. След като млякото се втвърди с един нож го нарязваш от горе и го оставяш пак да постои. После така подсиреното мляко се слага в тензуха и го закачаш някъде да се отича. След като вече няма много вода ( капките са на рядко или няма капки), взимаш вързопчето и го стягаш, завързваш с въженце или нещо друго. Слагаш две тави, като едната е по-малка от другата, и я слагаш надупена в по- голямата. Отгоре слагаш вързопчето, като възела му трябва да е от страни, слагаш една дъска за рязане отгоре и върху дъската слагаш нещо тежко (аз слагам 5 литра туба с вода) и оставяш така затисната да постои около 3-6 часа, че и повече. След като вече се е втвърдило сиренето го отвиваш от тензуха. Предполага се че ще е с кръгла форма. Разрязваш го на 4 равни парчета и го слагаш в подходящ съд, наливаш малко водичка (до половината на сиренето) и насоляваш и сиренето и водата. След около час може сиренето да е поело известно количество вода, ако решиш че е нужно, добави пак. И сиренето е готово!
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср сеп 02, 2009 1:04 pm

Здравей, Татяна!


Сиренето, всяко сирене, се приготвя в началото по един и същи начин, с мая за сирене, на руски Реннин, на немски Lab, на английски Rennet, на френски Présure.

Намери един хубав, добре зареден магазин за сирена, най-добре такъв, който да взима стоката си от дребни производители , а не от големи концерни. Питай там за мая. Аз така бях взела веднъж, бях решила да правя сама моцарелла, стана нещо подобно, но излиза по-скъпо пт купешката.. :roll:

Те ще ти кажат сигурно, по колко се слага на литър, нужни са капки, не кой знае колко много.

слагаш маята в млякото и оставяш да стане като кисело мляко, едно гъсто такова, като си опреш дланта на повърхността - пружинира леко сякаш. Помещението трябва да е топличко.
След това разбиваш тази маса с телта, и се отделя прясното сирене от суроватката. Оставяш да се отцеди, в цедка за паста например.

После оформяш от отцеденото прясно сирене топки, колкото са по-малки, толкова по-бързо узряват после.

За по-нататък съм виждала два метода, но не съм правила лично.

Моята майка слагаше топките в тава с едра морска сол и го покриваше. Те си дърпаха солта и ставаха много солени, около 2 дни. След това сваряваше саламура, но не солена, слагаше сиренето вътре и то връщаше сол на саламурата.

Леля ми на село пък сваряваше саламура, ама солена, и слагаше пресните топки вътре, те си зрееха в саламурата. Ама незнам колко време :oops: :oops:


За моцарела пък се прави така: като разбиеш подквасената маса с телта, не отцеждаш, а слагаш тенджерата на котлона и загряваш, докато трохите прясно сирене почнат да стават на конци, като разтопен кашкавал. Оформяш кълбенца от тези конци, може да си навиваш на вилица. Правиш кълбенце, пускаш го веднага в студена преварена вода, да се стегне. Тава е цялата работа, не се соли, много е лесно. А самата моцарела се дели на конци, но е важно ВЕДНАГА да се охлади, така че навитите конци да не се стопят В къбото, ами да си останат. Аз това не го успях много, моята стана като сиренето на майка ми, преди да го положи върху солта.


Дано да кажат другите, как се прави саламурено сирене, ако не - ще звънна на майка да я питам за подробности.


Поздрави!

Ралица
www.facebook.com/artandhobby

tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Мнение от tatiana » ср сеп 02, 2009 5:49 pm

Благодря много за рецептите обезателно ще се пробвам.


Отговори