силиконови форми за печене

Дъра-бъра за всичко в кухнята
iliyana
началник печка
началник печка
Мнения: 1
Регистриран на: пет фев 13, 2015 6:27 pm
:: 2 рецепти от iliyana
:: 1 снимки от iliyana

силиконови форми за печене

Мнение от iliyana » вт фев 24, 2015 11:34 am

Здравей те може ли някой да ми каже как се ползват силиконови форми за печене?


nikikoleva.1982
началник печка
началник печка
Мнения: 11
Регистриран на: пет юли 06, 2012 10:35 pm

Мнение от nikikoleva.1982 » вт фев 24, 2015 12:34 pm

Aз имам такава за кекс и не съм доволна.Сместа накланя формата и кекса става ужасен.Затова си ползвам металната форма. :)

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 411
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » ср фев 25, 2015 2:45 am

Използването на силиконовите форми не е толкова различно от стандартните метални форми за печене. Ако на опаковката им има указания на производителя за използване или за миене е добре да се спазват. Преди първото използване трябва да се измият добре.

По принцип повечето имат ограничение на температурата, но това не оказва влияние когато се използват по предназначение - кексове и сладкиши не изискват твърде висока температура. Не можеш, обаче да ги сложиш на котлона или да печеш в тях манджи :)

Дали трябва да се намазняват преди изсипване на сместа има различни мнения, по принцип не би трябвало да имат нужда. С моите формички, обаче, съм забелязала, че нещата залепват, ако не са намазнени, така че слагам съвсем малко мазнина и разнасям - не да е мазно, а съвсем лек слой, който не се усеща в готовото изделие. Има и много хора, които не ги намазняват и нямат никакъв проблем, така че зависи от самата формичка и ако няма специално указание от производителя най-добре е човек да пробва първия път без мазнина и да прецени за следващите пъти.

Повечето формички са меки изцяло, така че може да е малко трудно да се пренесат до печката като са пълни с течната смес - аз си изваждам решетката от фурната или ползвам голяма плоска тава, слагам на нея формата, пълня я със сместа и тогава слагам двете заедно в загрятата фурна. Особено важно ако е форма за мъфини, голяма трудност е да се пренесе :)
Има формички с метална рамка само по ръба точно за да се избегне тази трудност, аз бих си взела такива следващия път.

За самото печене - пече се на умерена фурна, както и металните формички. Предполага се, че се пече по-добре и равномерно в силиконова.
Силикона се нагорещява във фурната, така че пак се ползват ръкавици/кърпа като се пипа.

Ваденето от силиконова форма е много лесно - само натискаш отдолу и готово. Миенето е стандартно - не се търка с телче.


nikikoleva.1982, това не трябва да се случва в никакъв случай. Много вероятно формичката ти да е дефектна или просто некачествена.

cecunka
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 1
Регистриран на: чет яну 22, 2015 2:03 pm

Мнение от cecunka » нед мар 01, 2015 4:44 pm

Имам единични силиконови форми за мъфини.Всеки път ги мажа леко с разтопено масло. Много лесно излизат мъфините после, а формичките са стабилни.Слагам си ги на метална тава и пъхам в печката.


Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 46
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » съб юни 20, 2020 1:07 pm

Силиконовите форми не са опасни ако са качествени.

Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 46
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » пет юли 03, 2020 9:35 am

"но как да разберете дали са с добро качество или не?"

Едни форми съм ги купила от "Икеа" и съм доволна. Други са италиански на "Tescoma" (има ги и в България) също много добри. Никоя от тези форми не мирише неприятно. Ако сте гледали китайски, то при тях има тази неприятна миризма.

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 206
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пет юли 03, 2020 10:54 pm

Поста на cooker стана като рекламата " Шоколада ние само го миришем" :D
Има брандове като Silikomart, Dr Оеtker, Fackelmann и други специализирали се в продукти за професионално сладкарство, чиито силиконови форми са качествени.
Но за мен добри силиконови форми са тези, чийто работен температурен диапазон е от -60С до 230С.

Meri_Popins
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 56
Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
:: 188 рецепти от Meri_Popins
:: 327 снимки от Meri_Popins

Мнение от Meri_Popins » нед окт 17, 2021 9:28 pm

Slavina написа:
съб юни 20, 2020 1:07 pm
Силиконовите форми не са опасни ако са качествени.
Славина, не мисля, че си права. Като еколог ти казвам че избягвам да готва с пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, индийската кухня. Един по-здрав от мен!

Потребителски аватар
Black_Beret
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 121
Регистриран на: нед апр 10, 2016 3:13 pm

Мнение от Black_Beret » вт окт 19, 2021 12:14 pm

Meri_Popins написа:
нед окт 17, 2021 9:28 pm
...пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.
Това просто не е вярно! :read:
Нищо не се отделя от силикона при 60 °С. Такива "вредни токсични пари" се отделят при температури над 250 °С, защото органичните групи в съединението започват да се разпадат и започва да се отделя формалдехид (вредните токсични пари на еколожката).
За тези, които искат да знаят ето файл, в който са записани направени изследвания - Formaldehyde Generation from Silicone Rubber.
Щото аман от квазипознания в нета! :facepa:

А, Марина и Славина са прави - трябва да се ползват силиконови форми от реномирани производители. С евтинийките от магазините за левче няма да стане... :wink:

Meri_Popins
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 56
Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
:: 188 рецепти от Meri_Popins
:: 327 снимки от Meri_Popins

Мнение от Meri_Popins » ср окт 20, 2021 12:56 am

Ти си забелка за всякаква манджа. Сложи един термометър. Когато нагряваме фурната на 250° C каква температура е вътре в ястието? 70-80 градуса е. Това имах предвид. Ама мани, вишиста в групата всичко знае. Нямам нито един съд силиконов именно защото не желая да ям кекс с такива изпарвния. Сами трябва да си се пазим.
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, индийската кухня. Един по-здрав от мен!


Отговори