Лични авторски рецепти

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Отговори
Stanislava77.
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 1
Регистриран на: пет мар 05, 2021 7:41 am

Лични авторски рецепти

Мнение от Stanislava77. » съб мар 06, 2021 10:37 am

Здравейте. Нова съм в сайта и бих искала да попитам дали може да си кача тук мои авторски рецепти снимки и статии дори и публикувани в друг сайт?


Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 302
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » съб мар 06, 2021 1:53 pm

Станислава, здравейте и добре дошла!

Това което Ви интересува е описано в раздел - Правила и полезна информация!
Стига да няма дублиране от към рецепти, продукти и т.н., няма проблем. :)

Потребителски аватар
Black_Beret
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 121
Регистриран на: нед апр 10, 2016 3:13 pm

Мнение от Black_Beret » нед мар 07, 2021 9:12 am

Станислава, добре дошли в дружината на веселите готвачи. Няма проблем да се качват рецепти, които са посочени и в други сайтове. Това, за което трябва да се внимава е вашите рецепти да не се дублират с някоя от качените преди това в сайта, за което трябва да проверявате като търсите по продукти така както е обяснил един от администраторите на сайта тук:
vg написа:
ср яну 14, 2009 1:03 pm
...Ето и няколко съвета как да избегнете излишния труд по добавяне на рецепти, които вече ги има в сайта. Преди да добавите рецепта:

1. Потърсете само по ключовите продукти от рецептата, която искате да добавите (без други критерии):
- използвайте само основните продукти (напр. картоф, гъби, орех, захар, какао...)
- НЕ използвайте подправки и мазнини - ако вашата рецепта е с масло може да има такава с олио или маргарин и при търсене по масло няма да я откриете
- НЕ търсете по продукти, които имат няколко наименования (кайма - смляно месо, пиперки - чушки...)
- НЕ посочвайте количества, търсете само по продуктите
- НЕ търсете по името на рецептата, може да има същата рецепта с друго име

2. Ако това търсене ви покаже твърде много резултати, можете да го насочите към конкретна категория, запазвайки ключовите думи от вашата рецепта - например: морков, картоф, сирене в категория "Ястия с мляно месо"...
Как работи търсенето в сайта и каква е логиката при търсене е обяснено в това мнение:
Pavel написа:
чет авг 06, 2015 3:02 pm
...такава е логиката на търсенето в сайта. Положението е такова, защото сме се опитали да го нагодим по най-големия брой търсения, за съжаление това оставя неуспешни примери като твоите.

Обяснявам и подробно: при използване на полето за търсене в сайта в момента системата търси всички подадени думи в рецептите (и категории, колекции, националности и т.н.). Рецептите, които съдържат търсените думи се подреждат по рейтинг на рецептите в резултатите. Т.е. когато търсиш по "жълт крем" виждаш всички рецепти в които се съдържа думата "жълт" (и съответно жълтък, жълта боя и т.н. и "крем", търсената от теб рецепта е с по-нисък рейтинг от други и затова е по-надолу в резултатите.
В други сайтове е удачно подреждането на резултатите да става според броя срещания на ключовите думи и позицията им в текста. Тогава твоето търсене по "жълт крем" ще изстреля конкретната рецепта по-горе. Защо не сме го направили така във Веселият Готвач? Рецептите са (обикновено) доста кратки като текст и няма голяма разлика в броя повторения на ключовите думи. В новинарски сайт например, където статиите са от много повече думи този модел е по-успешен. При нас например в рецептите за шоколадови торти думата "шоколад" се среща по 3-5 пъти в почти всяка рецепта - не е добър индикатор за това коя рецепта да е по-нагоре в резултатите :(

Знам, че решението ни не е най-доброто, обмисляме как да го подобрим. Някои от нещата, които сме направили до момента са разпознаване на латиница (някои стилове) - например търсене по "pitka" и корекции на някои популярни правописни грешки - например търсене по "сиомга". Също като краен вариант, ако нашето търсене не намери нищо в рецепти сме сложили Google Search в целия сайт, включително и форума, така че търсене по "бродерии" също дава желаните резултати.

В сайта долу (най-долу) дясно има "Търсене в целия сайт", което ползва директно Google Search - можеш да го ползваш него в случаите, когато нормалното търсене не ти дава желаните резултати. За примера ти с "мочи" показва темата от форума веднага. При търсене в рецептите има една, която има тази дума, т.е. има резултат.... и не се стига до Google Search :)...
Иначе правилата за нова рецепта са дадени в тази тема - Нова рецепта - инструкции и правила за оформление. :chef:


Отговори