Торта от рула и други "преписани" рецепти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Торта от рула и други "преписани" рецепти

Мнение от vg » пет май 30, 2008 11:38 am

Здравейте приятели,

Отново се разрази дискусия по повод "преписана" рецепта - в този случай е Торта от руло.

Нашето мнение е, че не е коректно да се преписват рецепти без да се посочва източника. НО, не винаги може да се посочи оригинален източник. Това, че една рецепта вече съществува в Интернет не означава задължително, че човекът, който я е написал тук я е преписал от другото място.

Конкретно - торта от рула съществува във форума на БГМамма от 11 ноември 2006 - според нас през това време (а и преди това) е напълно възможно рецептата да е достигнала до някого по различни пътища. Ако се замислите, най-вероятно и повечето от рецептите, които ползвате редовно вкъщи и са си "ваши" могат да бъдат открити в книги или в Интернет.

Молим за в бъдеще когато има такъв проблем вместо да нападате хората, които си правят труда да добавят информация в сайта пишете ни на нас. Ние се стараем да сме коректни и да разрешаваме тези проблеми максимално бързо и точно. По този случай, тъй като рецептата добавена от talimarti е доста подобна на тази на Лео от БГМамма сме посочили форума като източник.

Цялата дискусия до момента я слагаме тук, ако имате какво да кажете - тук е мястото, нека коментарите към рецептите да са към кулинарните страни на рецептите.

5.SweetyPie на 30 Май 2008 г. написа: Няма нищо лошо в това да се препише рецепта от някъде ,просто трябва да се напише източника.Ти хубаво си го написала ,че желатина се стяга ,но аз съм правила тази торта и повярвай ми за един час не се стяга. Никой не се заяжда ,просто е грозно,така да не се уважава труда на другите.
4.Tsvetinka на 29 Май 2008 г. написа: Абсолютно съм съгласна с Вас!Може би сайта трябва да се преименува "Преписани рецепти".ком
3.talimarti на 29 Май 2008 г. написа: Много интересно незнаех че щом знаеш някоя рецепта значи е от нета .Колкото до желатина да стяга се.щом съм га написала .И какъв по-точно ви е проблема вие рецептите ли гледате или да видите кой от къде какво е видял.аз нямам време да гледам Бон Апети и се радвам че са я написали тук.А вие май няма какво друго да правите май освен да се заяждате А.
2.ivandans на 29 Май 2008 г. написа: Преписването в този сайт е на мода. Не само тази рецепта е такава. Друг пример е Бишкоти със сладолед а ла Мариана. Сутринта се появи в Бон Апети и следобед вече беше тук, преписана буква по буква
1.SweetyPie на 29 Май 2008 г. написа: Рецептата е много хубава ,но поне напиши източника.И за един час желатина е малко трудно да стегне,хубаво си направила малки промени ,но не заблуждавай хората.Рецептата е на Лео от БГМамма.

P.S.: Tsvetinka - би било добре да не обиждаш сайта, вече сме ти писали по този въпрос. Ако не си спомняш - погледни си пощата. Говорим за една рецепта от близо 5000, можеш да си сметнеш колко малък процент е това.
Екипът на "Веселият Готвач"


ivandans
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 1
Регистриран на: пет мар 14, 2008 8:08 pm

Мнение от ivandans » пет май 30, 2008 7:52 pm

Нямам нищо против да се преписват рецепти от други сайтове, но е коректно да се напише източника, ако не го знаеш, най-добре е да напишеш видях го някъде от нета, или видях я от приятелка, колежка, списание и т.н. Но не е коректно да я пишеш като собствена рецепта.

korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq

Мнение от korneliq » съб май 31, 2008 7:45 am

Леле....Хора....Спрете !!! Спрете и се огледайте на какво се превърна този сайт....само сплетни - кой от къде е преписал нещо и защо го е написал като собственна рецепта. Собственна - нима някой може твърдо да каже, че е измислил и за първи път е направил нещо....да може, но това е твърде, твърде рядко. Поради простата причина , че вече е много трудно първи да открием "топлата вода".
Замислете се сами, колко много готварски рецепти има в сайта..4749, да не говорим пък по света.
На мен самата вече ми е много трудно, когато реша да напиша нещо...оказва се, че го има , пък и дори в малко по различен вариант.
Но не това е целта на този сайд. Хората, които са го създали и се грижат за него, са го направили, за да можем с удоволствие да споделяме любими рецепти. Казвам - любими, а не собственни. Няма нищо лошо в това да напишем някоя рецепта, която сме си записали в тефтера преди време и после сме я пригодили към собственния вкус, добавили сме нещико от себе си....щипка фантазия. Най- често вече не си и спомняме от къде сме я преписали или чули. Защо тогава трябва другите да ни обиждат, че видите ли тя била от еди къде си, на еди кой си....
Да, когато нещо днес сме гледали по телевизията и сме решили да го споделим, защото много ни е харесало...редно е, а и за мен е задължително , да напишем автора. Бъдете сигурни, че няма да загубите от това, напротив.
И нека не обиждаме с нашите разправии ВЕСЕЛИЯ ГОТВАЧ. Погледнете го горе в левия ъгъл....милия - носът му става все по-червен от срам, заради нашите разправии.
Нека спрем с тези преследвания, нека бъдем коректни един спрямо друг и да продължаваме да споделяме с УДОВОЛСТВИЕ нови рецепти, защото това е целта на този толкова хубав сайт.
Много ще се радвам тази война на преследване да спре и да се върне творческия дух и ентусиазъм.
Пожелавам от сърце на всички приятели в сайта много здраве и пролетно настроение в душите!!!

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » чет ное 20, 2008 3:52 pm

Имам питане към администратора. Как да посочиш източника на твоя авторска рецепта публикувана в списание ( българско кулинарно). Имам предвид, че автора си ти т.е. рецептата не е "преписана " , а е публикувана .
Питането ми важи и в случая на рецепти , които са видоизменени - махане или заменяне на един продукт с друг .


Потребителски аватар
tsura_78
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 616
Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
:: 50 рецепти от tsura_78
:: 77 снимки от tsura_78
Местоположение: MADRID и Плевен

Мнение от tsura_78 » чет ное 20, 2008 5:54 pm

:thumdown: Това са хора,който си нямат друга работа и си чешат пръстите,но не разбират че никой не го интересува тези сплетни.Аз лично гледам рецептите и ако ми харесат,си ги правя,когато имам възможност.А и е важно,не дали си преписал рецептата,а дали това което си дал като рецепта си се помъчил да го реализираш.... :offtopic:
Изображение

"Осъзнай, че ти си отговорен за собственото си щастие, затова прави неща, които те правят щастлив!"

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » чет ное 20, 2008 7:32 pm

tsura_78 написа::thumdown: Това са хора,който си нямат друга работа и си чешат пръстите,но не разбират че никой не го интересува тези сплетни.Аз лично гледам рецептите и ако ми харесат,си ги правя,когато имам възможност.А и е важно,не дали си преписал рецептата,а дали това което си дал като рецепта си се помъчил да го реализираш.... :offtopic:
Аз имам приятелки, по майчинство в момента, които имат време да се ровят в нета и да гледат различни ТВ предавания. Споделят ми рецепти, сега значи май трябва да ги проверявам дали не са я "преписали" от някъде :agr: ?

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет ное 21, 2008 5:07 am

ma_rri_na - ако рецептата си е твоя не виждам смисъл да посочваш източник. Ако искаш да се похвалиш, че рецептата е била публикувана и другаде - можеш да го направиш в коментарите :)

Проблемът при преписването на рецепти е, че не е приятно една рецепта да си я измислил (или не) и публикувал, а после някой да дойде, просто да я копира (дори не си прави труда да я препише) и да я представи за своя. Нормално е в такъв случай да посочиш откъде е преписана рецептата. За да може да сме коректни към всички сме въвели възможността да се посочва оригинален източник и полагаме всички усилия това да се спазва.

Много често, обаче, не може да се посочи автора на рецептата - рецептите ги знаем от майките, бабите, приятели, стари тефтери и т.н. Освен това не е трудно различни хора да измислят едни и същи (или много подобни) рецепти. В такива случаи просто се публикува рецептата без източник.

Конкретно с Маги имаше случай наскоро, но по принцип за всички, които добавят рецепти - винаги има хора, които са недоволни от нещо - това не трябва да ви притеснява. В тези случаи разглеждаме въпроса и преценяваме дали е копирана или не. За съжаление, ако някой ви е обвинил в плагиатство и след това се е оказало, че греши - не очаквайте извинение от него. :roll:

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » пет ное 21, 2008 10:26 am

:thumup: Продължаваме да готвим въпреки всичко! :thumup:

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнение от reni55 » пет ное 21, 2008 2:22 pm

Моите рецепти в "халваджийския" тефтер са преписвани от 1976 г.
от жената днес после се появиха различни кулинарни вестници и списания....откъде да знам коя рецепта от къде съм я преписала...
Това са 32 год. и някой да ми каже,че плагиатствам....що за глупост...
За това иска ли се патент.....Какви са тези дребнавости,злоба,завист....защо???

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » пет ное 21, 2008 3:01 pm

reni55 написа:Моите рецепти в "халваджийския" тефтер са преписвани от 1976 г.
от жената днес после се появиха различни кулинарни вестници и списания....откъде да знам коя рецепта от къде съм я преписала...
Това са 32 год. и някой да ми каже,че плагиатствам....що за глупост...
За това иска ли се патент.....Какви са тези дребнавости,злоба,завист....защо???
Аз също си имам такъв...съгласна съм с теб! :thumup:Но няма да ми развалят удоволствието да посащавам любимия сайт и да продължавам да общувам с всички тук! :baloons:


Отговори