Охлюви
-
- чирак с черпак
- Мнения: 6
- Регистриран на: пон юли 15, 2013 11:22 am
- :: 1 рецепти от Ananiev
Охлюви
Как бихте ме посъветвали да изкарам охлювите от черупката им! не винаги ми се получава успешно - тази година никак. как да ги накарам сами да излязат когато ги варя - като предварителна подготовка или обработка?
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Здравей,Ананиев!!!Сами няма как да излязат набождаш,завърташ и изтласкваш Ето и една примерна добре описана подготовка и рецепта за приготвяне....
,,evgeniatodorova.blogspot.com
Занимавки: Охлюви по френски
.....Готвенето на охлюви е трудоемко занимание. Оказва се и, че повечето хора са предубени към охлювите като храна. За други олювите са деликатес. За това и трябва да внимавате на кой предлагате това ястие т.к реакциите може да са в двата полюса
Продукти:
- 3 кг. охлюви (живи)
- 2 връзки магданоз
- 100 гр краве масло
- 2-3 склидки чесън
- 200 мл бяло вино
- сол, чер пипер, бахар, дафинов лист
- 500 гр морска сол
- 500 мл оцет
Приготвяне:
Охлювите се събират и поставят в затворен съд в който обаче влиза въздух. Аз използвах надупчено празно шише от минерална вода 10 л. Ако отворите са малко по-големи охлювите оставени без надзор могат да направят доста неприятна изненада. Охлювите трябва да престоят 3 дни без храна за да се изчистят. След това ако има умрели охлюви те се отделят и не се готвят. Останалите се измиват (както са живи) с вода оцет и морска сол. По този начин се премахва секрета, който ги прави неприятни на допир. Водата се сменя най-малко три пъти, като всеки път се добавя морска сол и оцет.
Охлювите се варят в дълбока тенжара с вода за около 15 минути. След това внимателно се вадят от черупките. Трябва да се извади цялото съдържание т.к черупките се използват в по-нататъшното приготвяне. Охлювите се почистват. Яде се само телцето на охлюва, а останалата част се изхвърля!
След като са почистени охлювите добре и е отстранено ненужното от тях отново се измиват с морска сол оцет и вода. Отново миенето трябва да се повтори минимум три пъти, а след това може да се оставят за малко в гевгир под течаща вода.
Измитите охлюви се слагат в тенжара и се овкусяват със сол, чер пипер, бахар и дафинов лист. Добавя се бяло вино и вода в съотношение 1/1 докато охлювите се покрият. Варят се 1ч 30 минути на слаб котлон.
През това време черупките от охлюви се измиват добре. Ако има черупка в която е останало част от съдържанието тя се отделя и не се използва. Черупките се нареждат в тавичка с отворите нагоре. Във всяка черупка се поставя по един вече сварен охлюв. Прави се смес от 100 гр краве масло, ситно нарязан магданоз и смачкани скилидки чесън. С тази смес се запечатват отворите на черупките.
Фурната се загрява до 250 градуса и охлювите се пекат в нея за 3 минути. След това са готови за консумиране.,,
,,evgeniatodorova.blogspot.com
Занимавки: Охлюви по френски
.....Готвенето на охлюви е трудоемко занимание. Оказва се и, че повечето хора са предубени към охлювите като храна. За други олювите са деликатес. За това и трябва да внимавате на кой предлагате това ястие т.к реакциите може да са в двата полюса
Продукти:
- 3 кг. охлюви (живи)
- 2 връзки магданоз
- 100 гр краве масло
- 2-3 склидки чесън
- 200 мл бяло вино
- сол, чер пипер, бахар, дафинов лист
- 500 гр морска сол
- 500 мл оцет
Приготвяне:
Охлювите се събират и поставят в затворен съд в който обаче влиза въздух. Аз използвах надупчено празно шише от минерална вода 10 л. Ако отворите са малко по-големи охлювите оставени без надзор могат да направят доста неприятна изненада. Охлювите трябва да престоят 3 дни без храна за да се изчистят. След това ако има умрели охлюви те се отделят и не се готвят. Останалите се измиват (както са живи) с вода оцет и морска сол. По този начин се премахва секрета, който ги прави неприятни на допир. Водата се сменя най-малко три пъти, като всеки път се добавя морска сол и оцет.
Охлювите се варят в дълбока тенжара с вода за около 15 минути. След това внимателно се вадят от черупките. Трябва да се извади цялото съдържание т.к черупките се използват в по-нататъшното приготвяне. Охлювите се почистват. Яде се само телцето на охлюва, а останалата част се изхвърля!
След като са почистени охлювите добре и е отстранено ненужното от тях отново се измиват с морска сол оцет и вода. Отново миенето трябва да се повтори минимум три пъти, а след това може да се оставят за малко в гевгир под течаща вода.
Измитите охлюви се слагат в тенжара и се овкусяват със сол, чер пипер, бахар и дафинов лист. Добавя се бяло вино и вода в съотношение 1/1 докато охлювите се покрият. Варят се 1ч 30 минути на слаб котлон.
През това време черупките от охлюви се измиват добре. Ако има черупка в която е останало част от съдържанието тя се отделя и не се използва. Черупките се нареждат в тавичка с отворите нагоре. Във всяка черупка се поставя по един вече сварен охлюв. Прави се смес от 100 гр краве масло, ситно нарязан магданоз и смачкани скилидки чесън. С тази смес се запечатват отворите на черупките.
Фурната се загрява до 250 градуса и охлювите се пекат в нея за 3 минути. След това са готови за консумиране.,,
-
- чирак с черпак
- Мнения: 6
- Регистриран на: пон юли 15, 2013 11:22 am
- :: 1 рецепти от Ananiev
Благодаря за рецептата. Аз ги открих като деликатес преди няколко години, но ми е проблем ваденето им от черупките. Явно времето на варене не трябва да е нито повече нито по-малко от 15 мин. Иначе любима ми е салатат от пържени(след доваряване охлюви, пресен чесън, копър заляти със зехтин и лимонов сок. Доста хора ги накарах да проядат охлюви с тази "салата"
-
- чирак с черпак
- Мнения: 6
- Регистриран на: пон юли 15, 2013 11:22 am
- :: 1 рецепти от Ananiev
П.П. Под пресен чесан разбирай на зелени перя...
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Моето свеки мн.обича охлюви...приготвя ги по по опростен начин...измива ги добре,вари ги около 2 часа....и чак тогава ги отделя без проблем.
Това с отделянето май си е до тренинг
Аз съм хапвала два пъти.....по горе споменатата рецепта и пържени......но приготвени от друг аз не се наемам защото това миене и т.н би ме отказало да ги хапна
Пробвай на 15 мин. с един охлюв,ако го извадиш лесно о,к,ако не -вари 2 часа и така Успех
Това с отделянето май си е до тренинг
Аз съм хапвала два пъти.....по горе споменатата рецепта и пържени......но приготвени от друг аз не се наемам защото това миене и т.н би ме отказало да ги хапна
Пробвай на 15 мин. с един охлюв,ако го извадиш лесно о,к,ако не -вари 2 часа и така Успех
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
-
- чирак с черпак
- Мнения: 6
- Регистриран на: пон юли 15, 2013 11:22 am
- :: 1 рецепти от Ananiev
Проблема е, че като ги вари по-дълго също не може да се извадят. Стават прекалено меки и вилицата преминава през тях. Иначе друга рецепта е като ги оставиш за два-три дни във затворен но проветлив съд върху мерудия и после си ги готвиш направо - И по лесно и мерудията (каквото се сетиш) влиза вътре. Това то гледах по една руска телевизия....
- STELKINA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 348
- Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
- :: 45 рецепти от STELKINA
- :: 222 снимки от STELKINA
- Местоположение: милано родом от сливен
Здравей да кажа и аз как ги правя в ти си намери начина , който ти допада
И аз ги слагам в голям съд с дупки за 24 часа , като посипвам 2шепи брашно , така те похапват от брашното тъй като няма друго и си изчистват стомасите от всички зелениши разликата е видима
Изсипвам ги в мивката и ги мия старателно , другия път ще пробвам и аз с оцет и сол прочетох по горе
Слагам тенджера вода на котлона да заври . Те след време почват да излизат от черупките и водата вече ври . Един по един ги взимам и ги пускам във врящата вода , ако ги вземеш със шепи те пак се свиват в черупките
Варя 10 минути после сменям водата и ги измивам и пак варя в подсолена вода половин час
Аз не смея да ям но мъжа ми ги харесва и си ги бере
Запържвам само с масло при следващия дъжд ще пробвам по твоя начин на салата
И аз ги слагам в голям съд с дупки за 24 часа , като посипвам 2шепи брашно , така те похапват от брашното тъй като няма друго и си изчистват стомасите от всички зелениши разликата е видима
Изсипвам ги в мивката и ги мия старателно , другия път ще пробвам и аз с оцет и сол прочетох по горе
Слагам тенджера вода на котлона да заври . Те след време почват да излизат от черупките и водата вече ври . Един по един ги взимам и ги пускам във врящата вода , ако ги вземеш със шепи те пак се свиват в черупките
Варя 10 минути после сменям водата и ги измивам и пак варя в подсолена вода половин час
Аз не смея да ям но мъжа ми ги харесва и си ги бере
Запържвам само с масло при следващия дъжд ще пробвам по твоя начин на салата
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
пуснах ти втората рецепта,защото там пише,че се слагат в студена вода да врят и не се свиват......твоята салата с охлюви си заслужава-да я пуснеш към нови рецепти
Stelkina, това с брашното е добра идея,дядо ми им рони хляб-трябва да го светна за по лесния ти вариянт за прочистванв:)
Stelkina, това с брашното е добра идея,дядо ми им рони хляб-трябва да го светна за по лесния ти вариянт за прочистванв:)
-
- чирак с черпак
- Мнения: 6
- Регистриран на: пон юли 15, 2013 11:22 am
- :: 1 рецепти от Ananiev
Пробвайте върху магданоз и копър - когато имат какво да пасат те са кротки и не искат да бягат. Добавката е, че от време на време -1 или 2 пъти на ден, се пръскат с вода. Напр. с пулверизатор за да им е по-свежо. 2-3 дни са вече готови