Уважаема РЕНИ55,
Бихте ли написали рецептата на супа по сухиндолски.
Предварително благодаря !!!
Какво сготвих днес - [АРХИВ 6]
-
- готвач с точилка
- Мнения: 48
- Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
- Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
Риголето, ДОБРЕ ДОШЪЛ в редиците на веселите готвачи!!!
Младежи,имате ново попълнение -ЧЕСТИТО!!!
В рецепти има градинарска супа,но моята е по-различна - знам я от баба ми (това беше и един от специалитетите на баща ми).В Сухиндол я правят от жълтият зелен фасул.
Почистеният и измит зелен фасул се вари в подсолена вода заедно с 1 гл.лук нарязан на ситно и 1 морков нарязан на кубчета.Когато омекне фасулът се слагат 2 средни картофа,нарязани на кубчета.След десетина мин. се добавят домати (може и от консерва).Когато омекнат доматите се слага 1 шепа фиде и накрая се слага 2 с.л. нарязан магданоз.
Баба ми слагаше и джанки заедно с картофите - така супичката става много киселичка и приятна.Аз си слагам във фризера,но тази година ги изпуснах.... затова накрая слагам лимонов сок или лимонтозу.Много е вкусна ако към самата порция се натроши сиренце!
Ще се радвам ако я харесаш и сготвиш!
Младежи,имате ново попълнение -ЧЕСТИТО!!!
В рецепти има градинарска супа,но моята е по-различна - знам я от баба ми (това беше и един от специалитетите на баща ми).В Сухиндол я правят от жълтият зелен фасул.
Почистеният и измит зелен фасул се вари в подсолена вода заедно с 1 гл.лук нарязан на ситно и 1 морков нарязан на кубчета.Когато омекне фасулът се слагат 2 средни картофа,нарязани на кубчета.След десетина мин. се добавят домати (може и от консерва).Когато омекнат доматите се слага 1 шепа фиде и накрая се слага 2 с.л. нарязан магданоз.
Баба ми слагаше и джанки заедно с картофите - така супичката става много киселичка и приятна.Аз си слагам във фризера,но тази година ги изпуснах.... затова накрая слагам лимонов сок или лимонтозу.Много е вкусна ако към самата порция се натроши сиренце!
Ще се радвам ако я харесаш и сготвиш!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 225
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
- :: 138 рецепти от zuzkoto
- MANI
- магьосник в кухнята
- Мнения: 390
- Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
- :: 170 рецепти от MANI
- :: 436 снимки от MANI
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
Днес са Месни Заговезни
ВИНАГИ са 8 седмици преди Великден. Името се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява (пости) до следващата неделя, наричана Сирни Заговезни. През цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни времето е отредено за гости и веселие, защото с началото на строгия пост не се прави вече нищо (няма хора, сватби и веселби/. Това е времето, което църквата нарича Преддверие на божественото покаяние. Това е времето, в което човек, постейки и отказвайки се от греховете си, се „очиства", превръщайки се от физически в духовен човек. Вечерта на Месни Заговезни цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Характерни за Празника са: супа от кокошка, свинско с булгур, свински пържоли на скара, баница с фини точени кори, крем пита.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции
ВИНАГИ са 8 седмици преди Великден. Името се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява (пости) до следващата неделя, наричана Сирни Заговезни. През цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни времето е отредено за гости и веселие, защото с началото на строгия пост не се прави вече нищо (няма хора, сватби и веселби/. Това е времето, което църквата нарича Преддверие на божественото покаяние. Това е времето, в което човек, постейки и отказвайки се от греховете си, се „очиства", превръщайки се от физически в духовен човек. Вечерта на Месни Заговезни цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Характерни за Празника са: супа от кокошка, свинско с булгур, свински пържоли на скара, баница с фини точени кори, крем пита.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
- MANI
- магьосник в кухнята
- Мнения: 390
- Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
- :: 170 рецепти от MANI
- :: 436 снимки от MANI
- desislava76
- магьосник в кухнята
- Мнения: 420
- Регистриран на: ср яну 07, 2009 10:55 am
- :: 92 рецепти от desislava76
- :: 29 снимки от desislava76
- Местоположение: Географски център на България