Ако има на сайта някой специалист по кексове да ме посаветва как да правя кекс.Спазвам абсолютно точно указанията в рецептите и почти никога не мога да го опека!!!Почти винаги остана като тесто :lol:
Явно има танкости,които неуспявам да овладея...
ЗАЩО НЕ МИ СТАВА КЕКСА???
-
- готвач с точилка
- Мнения: 48
- Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
- Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
1. Прекалено малко набухвател за количеството тесто. Ако мериш примерно в чаши, и твоите са по 200мл., може това да е причината. Тогава например 1 бакпулвер от рецептата е малко за твоите количества. Чаената чаша в повечето рецепти е тази "изисканата", тя е по-малко, мисля че 160мл.
2. Прекалено висока температура на фурната, отгоре е готов, а вътре суров.
3. Прекалено ниска температура, на кекса "му омръзва" да се пече, набухвателя не успява да действа, както трябва, и вътре не се издува, а остава степан и тестен.
4. Прекалено много захар. Тестото става по-лепкаво, отгоре се запечатва, карамелизира, а вътре му е нужно много по-дълго време. (между другото, с целувките е същото, ако захарта е много повече от нужното, съхнат до тройно по-дълго от нормалното).
Най-често е била при мен температурата, прекалено висока. Печивата са чувствителни, разлики от около 20 градуса вече са важни.
Ако фурната ти е силна, слагай я на около 15-20 градуса по-малко. Същото важи, ако ти е с вентилатор. 20 градуса по-малко.
Това е от мен.
Аз не съм "специалист", в никакъв случай, прекалено много кексове съм развалила , затова изброените причини ги знам от опит. Сигурно има и редица други фактори.
Паздрави, Ралица
www.facebook.com/artandhobby
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Аз не се мисля за голям специалист, но досега не съм имала издънки с кекс. :P Първо разбивам яйцата/или яйцето/ с миксер, докато станат на пяна, после добавям захарта и продължавам да разбивам около 5 минути/докато побелее/. След това слагам олиото, киселото мляко + содата/ ако използвам бакпулвер го смесвам с брашното/. И после сипвам брашното на части. Слагам формата в загрята фурна и пека на 160-180 градуса - това зависи вече от самата фурна. Става за около 40 минути, като проверявам с клечка за зъби.
Надявам се да съм помогнала.
Надявам се да съм помогнала.
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
Всеки си има метод на печене.....
Аз слагам кекса (това го знам от баща ми за всяко тесто с набухватели) в студена фурна.Когато коричката отгоре стане златиста,покривам с алуминиево фолио и пека до готовност - клечката трябва да е суха когато я извадиш.
Не намалявам градусите.
Много зависи и от самата фурна.От 3г. съм с вентилаторна фурна и докато й свикна....старата я ползвах 20г. разлика има м/у двете.Голяма част зависи от фурната.
Аз слагам кекса (това го знам от баща ми за всяко тесто с набухватели) в студена фурна.Когато коричката отгоре стане златиста,покривам с алуминиево фолио и пека до готовност - клечката трябва да е суха когато я извадиш.
Не намалявам градусите.
Много зависи и от самата фурна.От 3г. съм с вентилаторна фурна и докато й свикна....старата я ползвах 20г. разлика има м/у двете.Голяма част зависи от фурната.
- MANI
- магьосник в кухнята
- Мнения: 390
- Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
- :: 170 рецепти от MANI
- :: 436 снимки от MANI
Моето мнение е ,че ако спазваш както казваш рецептите и правиш всичко както трябва значи проблема е във фурната ти.Аз винаги пека в предварително загрята фурна,на средно ниво на 200С,а в на майка ми фурната се пече на 180С иначе изгаря.Трябва да експериментираш и да си разучиш добре фурната това е
http://www.radikal.ru]
- desislawa
- магьосник в кухнята
- Мнения: 88
- Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
- :: 47 рецепти от desislawa
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 21
- Регистриран на: вт ное 04, 2008 9:05 pm
- :: 20 рецепти от venivsh
- :: 66 снимки от venivsh
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 2
- Регистриран на: съб сеп 06, 2008 2:07 pm
- :: 6 рецепти от mamacha
- :: 14 снимки от mamacha
Здравей! Сигурно проблема е с печенето,но ти прелагам една рецепта без набухвател.Става страхотно пухкав-RIGOLETTO написа:Ако има на сайта някой специалист по кексове да ме посаветва как да правя кекс.Спазвам абсолютно точно указанията в рецептите и почти никога не мога да го опека!!!Почти винаги остана като тесто :lol:
Явно има танкости,които неуспявам да овладея...
6 яйца,1ч.чаша захар-резбиваш ги до побелване,след което прибавяш постепенно 6с.л олио и 6 с.л.вода/хладка/.Брашното е 1,5 ч.ч-прибавя се,като се бърка с дървена лъжица-така сместта не "пада".Сложи го в загряла фурна,след което намали градусите на 180.
Надявам се да съм ти помогнала
Милена