Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
sissil
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнение от sissil » съб яну 26, 2013 2:17 pm

Привет Бони. Винаги с оригинални идеи. Искам да те попитам след като намираШ интересни алтернативни съвети, знаеШ ли неЩо за професор Мермерски. В нета ми излизат само статии за него а казват, че има рецепти и дори книга незная дали в електронен варият или нормална. Благодаря ти предварително.
Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб яну 26, 2013 3:30 pm

Слави, радвам се че мога да бъда полезна :hug: :hug: :hug:
На мен ми допада алтернативната медицина и прилагам доста неща. При сериозни заболявания естествено търся лекар, но има случаи когато може да облекчим състоянието си и с природни методи. Например при изгаряне много ефикасно действа невенов зехтин, черният бъз е на особена почит у нас и др. такива :roll:

За проф. Мермерски съм чела, а книгата му
Изображение
излезе в края на ноември 2012 г. със списание Журнал за жената. Купих си я и съм доволна. Има интересни неща в нея.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » съб яну 26, 2013 5:37 pm

Модерната медицина постига чудеса и това е безспорно. Но има ситуации, когато не можем или не желаем да се възползваме от тях. Тогава на помощ идват продукти, които могат да се намерят във всеки дом и, макар че ни се вижда невъзможно понякога, те наистина действат.
Ето някои обяснения защо това е така:

Маслини срещу морска болест

Един от симптомите на морската болест е увеличеното слюноотделяне. Според американски медици, това е показател, че тялото иска да защити зъбите от по-големите дози киселини, предхождащи повръщането. Няколко маслини могат да помогнат, защото съдържат танини – вещества, които ще потиснат образуването на слюнката и ще подсушат устната кухина. След като елиминирате симптома, тялото реагира в обратен ред и гаденето преминава.
Това “лекарство” има недостатък: то действа само в началните стадии на гаденето, когато се увеличава слюнката. Докато търсите маслините, може да пропуснете момента.

Овесена каша против екзема

Овесът притежава антиинфламаторни свойства и затова не е странно, че баните с овесена каша облекчават състоянието на болните от екзема. Медиците твърдят, че той има и антихистаминен ефект.
За да направите овесена вана, ви е необходима една чаена чаша овесени ядки и кафемелачка или блендер. Ядките трябва да се смелят съвсем фино. За да тествате дали овесеното брашно е готово, разтворете 1 с. л. от него в една чаша топла вода. Ако се разтваря лесно, водата добива млечен вид и между пръстите си усещате копринен допир, брашното е готово.
Разтворете смлените ядки във водата за къпане. За ваничката на бебето може да използвате само 1/3 ч.ч.
За да има ефект, банята трябва да е с минимална продължителност 15 минути. Бъдете изключително внимателни, тъй като ваната е много по-хлъзгава от обичайното!

Кисело мляко против лош дъх

Лошият дъх може да се дължи на редица заболявания, но най-често се причинява от бактериите в устната кухина и стомаха.Според проучване, огласено наскоро, живите бактерии в киселото мляко, по-специално Streptococcusthermophilus и LactobacillusBulgaricus, могат да имат благоприятен ефект върху бактериите, причиняващи лош дъх в устата. За целта на изследването, в продължение на шест седмици 24 доброволци са яли по лъжица мляко два пъти дневно. В края на периода учените са взели проби от микрофлората в устата на участниците и са установили, че бактериите, които произвеждат съединения на сероводорода, са намалели с 80%.
Въпреки че са нужни и допълнителни изследвания, киселото мляко се оказва вкусен, безопасен и ефективен начин за борба с лошия дъх. Разбира се, то няма да помогне, ако той е предизвикан от болести на черния или белия дроб.

Лъжичка захар против хълцане

Хълцането се причинява от свиване на диафрагмата и обикновено изчезва спонтанно.
През 1971 г. Едгар Енгелман е провел изследване, с което да докаже, че поглъщането на лъжичка захар може да помогне за спиране на хълцането. На 20 пациенти, някои от които хълцали от часове, а осем от тях – за период от денонощие до шест седмици, била дадена по една лъжичка захар, която да глътнат на сухо. При 19 човека ефектът е бил моментален. Андре Дюбоа, гастроентеролог от Мериленд, в свой доклад смята, че захарта навярно променя нервните импулси, които се изпращат до мускулите на диафрагмата, като по този начин прекратява спазмите.

Молив между зъбите лекува главоболието

Когато сме стресирани, ние стискаме зъби, но според лекарите, така напрягаме мускулите, свързващи челюстите с черепа и това може да предизвика главоболие. Придържането на молив между зъбите може да помогне за отпускането на челюстните мускули, а това ще намали главоболието. Това е домашно лекарство срещу главоболие, причинено от пренапрежение и стрес и не помага срещу болки, които се дължат на мигрена или възпалени синуси.

Гаргара със солена вода против възпалено гърло

Според експертите, солта в гаргарата временно облекчава отока и болката във възпаленото гърло. Отоците обикновено са пълни с вода и солта я извлича чрез осмоза. Овен това тя убива бактериите, които са се разпространили в топлата, влажна среда.
Разтворът се приготвя от 1 с. л. сол на чаша вода. Помнете, че гаргарата лекува само симптомите, но не и болестта и прекалено дългото третиране на гърлото може да изсуши лигавицата.

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » пон яну 28, 2013 4:27 pm

Момичета,здравейте!Чета Ви редовно,знам колко сте мили и сплотени,за това реших да се обърна към всички Вас!Имам проблем,преди 4 дни се оперирах и ми премахнаха жлъчката.Благодарна съм на лекарите,че ме спасиха и съм жива,но до там.Прибраха си парите и дим да ги няма.В деня на изписването имаше само дежурен лекар,който липсваше.Мед.сестри намръщени,без да дадат някаква информация,каква диета трябва да се спазва,какво,що?Буквално издърпаха от ръцете на съпругът ми,почерпката,която беше,за тях и те се покриха.Изчетох всичко в нета,като информация.Обръщам се към Вас,ако някой е на ясно,каква ДИЕТА точно трябва да се спазва,моля пишете ми на ЛС.Благодаря,за отделеното внимание!Хубава вечер Ви желая! :)


galka1204
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: съб окт 30, 2010 5:09 pm

Мнение от galka1204 » вт яну 29, 2013 6:07 pm

http://recepti.plamcom.com/page.php?pid=104 Това са основните типове диети.Мисля ,че диета номер 5 е подходящата,но не съм медицинско лице ,нито диетолог.Дано ти е полезна информацията!Успех във възстановяването!

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб фев 16, 2013 10:39 am

Ябълков оцет, мед и червен пипер срещу настинка
Една наистина интересна напитка


През зимата настинките и грипозните състояния са редовно срещано и досадно явление.

Няма по-неприятно от това носът да е запушен, гърлото да е подуто и да боли при всяко преглъщане, кожата да е чувствителна от допира дори на дрехите, а главата да тежи и да се чувствате без капка енергия и ентусиазъм.

Пиенето на течности е от ключово решение за оздравяването при всяка болест и настинка. От Fitsugar.com дават интересна рецепта за тонизираща напитка, която ще ви помогне да се справите със запушения нос и болното гърло.

Става дума за отвара с ябълков оцет, мед и лимон. Тя ще подсили имунната ви система и ще ви зареди с енергия.

За приготвянето ѝ са нужни: половин чаша вода, половин чаша нефилтриран ябълков оцет, супена лъжица мед, лъжичка лют червен пипер и няколко резена лимон.

Кипнете водата и я смесете с ябълковия оцет в голяма чаша и подходящо бурканче. Добавете пипера, меда и разбъркайте леко.

След това сложете парчетата лимон (няколко резенчета или едно голямо), вдишайте изпаренията от отварата и когато се поохлади, започнете да я пиете.

Може да използвате тази напитка вместо чай, а ако лютият пипер ви се вижда прекалено неподходящ, може да го заместите със сух джинджифил.


http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=225893
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб фев 23, 2013 8:27 am

Изображение

Положителните качества на мушмулата са били познати още на траките.
От най-дълбока древност мушмулата се ползва за храна и лекарство. Според исторически данни, плодът е бил култивиран още 1000 години пр.н.е. в Китай и Азия.

Дивата мушмула е била позната и на древните траки. Днес плодът се отглежда в най-големи количества в Калифорния (САЩ), Япония, Испания, Южна Франция и Италия.

Съдържанието на плода включва голямо количество скорбяла, целулоза, пектинови вещества и органични киселини (преобладават ябълчената, лимонената и винената, а в омекналите плодове, вследствие на започналата ферментация, има и оцетна). Захарите в плода са за сметка на фруктоза и глюкоза, което прави мушмулата подходяща храна за диабетици.

Витаминният състав включва витамин С, каротин, витамин В1 и В2. Плодът съдържа и минерални соли - калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и натрий. Хранителната стойност на мушмулите е равна на тази на ябълките и крушите.

Лечебното действие на плода е било познато още на лекарите от древността. Много лекари от Средновековието например, са смятали мушмулата за добра храна, която пречиства кръвта и стимулира растежа при децата.

Сега е известно, че плодът действа стимулиращо на жлезите с вътрешна секреция и се препоръчва при отслабване на функциите им. Мушмулата оказва и общо успокоителен ефект върху нервната система.

Най-популярното приложение на плода е в качеството му на средство, укрепващо функцията на дебелото черво и подобряващо храносмилането.

Доброто лечебно действие на мушмулата се свързва с танина от плода. Той се явява дезинфекционно средство за червата. От киселините, влизащи в състава на мушмулата пък, се получават соли, които усилват процесите на осмоза в червата.

При остро стомашно-чревно разстройство е за предпочитане да се направи отвара от незрели плодове и от семена. Подобна отвара се препоръчва и при пикочно-каменна болест.

Зрелите плодове имат подчертано диуретично действие и са подходящо лечебно средство при възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

Наличието на голямо количество органични киселини в плода подпомага дейността на черния дроб и на жлъчката, влияе върху нормалните функции на кръвоносната и нервната система.

Рецепта за отвара с листа от мушмула:
Двайсетина листа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят 10-12 минути. Отварата се прецежда и се оставя да изстине. С нея се жабури 3 пъти дневно, а външно се използва за мазане на възпалена кожа с напоен памучен тампон.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=228654
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср мар 06, 2013 6:16 pm

Изображение

В сезона на грипните вируси специалистите препоръчват редовна консумация на цитрусови плодове. Доказано е, че портокалите благоприятстват поддържането и подсилването на имунната система. Цитрусът има ценни минерални вещества и хранителни съставки. Богат източник е на витамин С, както и на витамини Ви Е.

Портокалът съдържа и калий, мед, магнезий, фибри, фолиева киселина.

Високото съдържание на витамин С, флавоноиди и фитонутриенти в цитрусовите плодове понижава риска от сърдечносъдови заболявания, показват изследвания.

Влакната, които се съдържат в портокала, са полезни за храносмилателната система и за облекчаване на запек. Освен това помагат за контролиране на холестерола и нивата на кръвната захар.

Поради съдържанието на магнезий и флавоноидите хесперидин оранжевият плод е полезен и за регулиране на високо кръвно налягане.

Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от вредни токсини. Повишава и тонуса и работоспособността.

Портокалът осигурява около 10% от необходимия дневен прием на фолиева киселина.

Според експерти редовната консумация на портокали може значително да намали риска от развитие на камъни в бъбреците.

Изследвания показват, че портокалите са от полза и за предотвратяване на редица други заболявания, като артрит, астма, бронхит, туберкулоза, пневмония, ревматизъм и диабет.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=228691
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон мар 11, 2013 10:17 am

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Аз съм фенка на нара и джинджифила....
Изображение
полезни факти за сока от нар
Сокът от нар притежава не само приятен, богат вкус, но и цял набор от полезни и лечебни свойства, за които вероятно дори и не подозирате. Ето някои от тях:

1. В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

2. 30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат развитието на атеросклерозата.

3. Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност.

4. Благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини, сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система.

5. Като биостимулатор, сокът от нар има тонизиращо и укрепващо действие. В Индия, например, се използва за подобряване на работоспособността. Добре е да пиете по 1/2 чаша три пъти дневно, 30-40 минути преди ядене.

6. Той има диуретично, противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е доказано ефективно средство при възстановяването след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.

7. Повишава устойчивостта на организма към радиация.

8. Той е ефективно средство за почистване на лицето и тялото. Използва се за избелване на кожата на лицето, за премахване на старчески петна, акне и лунички, както и просто като почистващо средство. Ако добавите сок от нар към сметана, ще получите отлично средство за подхранване на кожата. Освен това, той стимулира растежа на косата и укрепва ноктите.

9. Сокът от киселите сортове нар помага при диабет. Ако няма конкретни препоръки, то препоръчителната доза е по една чаша сок, подсладен с 1 с.л. мед, три пъти на ден. Важно е да знаете, обаче, че сокът от нар е противопоказен при пациенти с язва на стомаха и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

10. Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, които стимулират притока на кръв към половите органи, сокът от нар подобрява мъжката полова функция.

11. Той намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, на гърдата при жените и на простатата при мъжете.

12. Много добре утолява жаждата, тъй като съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус.

13. Сокът от нар запазва всички полезни вещества, които се съдържат в пресните плодове, и се усвоява лесно от организма.



Изображение
Джинджифил
Той е тръпчив на вкус, има противовъзпалително действие и когато го консумирате, имате чувството, че стига до всяка ваша клетка. Джинджифилът е господарят на подправките в Индия, където няма нито едно ястие, подготвено без него. И това, разбира се, не е случайно. Всичко това се случва заради противовъзпалителното действие на джинджифила, което помага на индийците и гостите на страната да не изпитат дискомфорт при първата си среща с местната кухня.

Но дори и тук в България можем да открием поне шест причини, заради които да не оставаме без джинджифил вкъщи. Особено на прага на зимата.

1. Джинджифилът помага за справяне с настинките и респираторните заболявания. Както се подчертава в проучване от далечната 1993 г., джинджифилът има мощно отхрачващо действие, което помага за по-бързото възстановяване на организма при простудни заболявания. Джинджифилът спомага за отделянето на слуз от бронхите и за изчистване на дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането и повишава капацитета на белите дробове.

Ако сте решили да лекувате настинката или кашлицата си с джинджифил, можете да изпитате почти незабавно облекчение, ако го варите в гореща вода и го комбинирате с мед. Тръпчивият вкус на джинджифила, ако ви се струва неприятен, можете да „отстраните” чрез добавянето на някои ароматни подправки в чая си, като канела, стърготини от сушени ябълки, карамфил. Джинджифилът е основата на много чайове, препоръчвани според Аюрведа за пречистване на тялото и балансиране на дошите.

2. Джинджифилът лекува стомашни болки, стомашно разстройство и гадене. Това е може би най-познатото лечебно свойство на подправката – да потуши киселините в стомаха, да благоприятства за доброто храносмилане и да премахне гаденето. Разтварянето дори на един грам сух джинджифил на прах във вряща вода или друга топла напитка е най-лесният начин за предотвратяване на лошото храносмилане и болките в стомаха. Най-препоръчителна обаче остава консумацията на суров джинджифил, който може да бъде добавян и към ястия от ориз или да е основата за чай.

Многобройни проучвания доказват, че джинджифилът е мощно средство против морска болест. Ако искате да си спестите дискомфорт по време на пътуване с автобус, ветроходство или извършване на друг вид дейност, която би предизвикала гадене, е достатъчно да сдъвчете като бонбони малки лентички пресен джинджифил.

3. Джинджифилът цери главоболие и мигрена. Много хора днес страдат от хронично главоболие или мигрена. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и успява да се пребори ефективно с хроничната болка в главата.

4. Джинджифилът помага за облекчаване на ставни и мускулни болки, отново благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект. Дори само приемането на няколко грама корен от джинджифил, на прах или екстракт може да помогне за значително намаляване на ставните и мускулните болки, както и да облекчи симптомите, свързани с появата на артрит.

5. Подправката помага за изчистване на глисти и паразити в червата. Множество изследвания потвърждават, че джинджифилът притежава уникални противоглистни свойства, което означава, че е в състояние да унищожи паразитните глисти. Смята се, че в джинджифила има мощни ензими, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против паразити.

6. Джинджифилът помага за поддържане нормалното функциониране на бъбреците и дори за разтваряне на камъни в тях. Тъй като има затоплящо действие и засилва циркулацията, подправката спомага за прочистване на организма от вредните токсини, включително и на тези, които се натрупват в бъбреците. Джинджифилът помага особено на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия или намаляване на бъбречната функция.

Механизмите, чрез които джинджифилът стимулира правилното функциониране на бъбреците, са свързани с насърчаване на здравословното функциониране на черния дроб и засилване на кръвообръщението. В първия случай джинджифилът помага на организма при превръщането на холестерола в жлъчни киселини. Във втория – подправката предотвратява слепването на тромбоцити и последващо образуване на вредни кръвни съсиреци.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пон мар 11, 2013 6:06 pm

Веси, аз също много уважавам нара и джинджифила :thumup:

За Изсушената кора от нар зная, че помага при разстрайство
Изсушената кора от нар помага при стомашни проблеми, като диария. Кипнете в чаша вода парченце от кората с една пръчка ванилия и изпийте отварата след като изстине. Пийте по 3 пъти на ден до изчезване на симптомите.
http://www.medicine.bg/novini/polzite-o ... -plodovete

А джинджифил наскоро приготвих по тази рецепта - Домашно маринован джинджифил. Стана много вкусен :) В полезността му съм абсолютно убедена :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори