печене на пица.

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
mightymo
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: вт яну 15, 2013 3:15 pm

печене на пица.

Мнение от mightymo » вт яну 15, 2013 3:24 pm

Здравейте,искам да попитам с какво ще ми препоръчате да поръся тавата преди печене на пица?С брашно или с олио?И ако е с олио няма ли да стане мазна от долу?Благодаря Ви предварително.


rangelova
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 9
Регистриран на: чет сеп 03, 2009 2:48 pm

Мнение от rangelova » вт яну 15, 2013 5:25 pm

Аз намазвам тавата с олио,без брашно.Пицата не става мазна.

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » ср яну 16, 2013 2:19 am

За да не залепва пицата за тавата имаш 3 варианта:
- намазняваш тавата преди да сложиш тестото в нея - можеш с масло, с олио, със зехтин, каквото ти е най-вкусно. Мазнината трябва да е съвсем тънък филм покриващ цялата тава и стените (докъдето ще е пицата, зависи колко дебела е), а не дебел слой. В намазаната добре тава, като я наклониш, не трябва да има видимо останала разливаща се мазнина. Най-лесно да получиш този ефект капваш няколко капки олио и после с ръка добре размазваш навсякъде - ако не ти стига, капваш още малко, ако ти остане, попиваш леко остатъка със салфетка.
- ползваш хартия за печене - застилаш дъното и стените на тавата с хартия за печене и отгоре слагаш тестото.
- ползваш тава с незалепващо покритие.

Аз лично винаги си намазнявам тавата тънко, никога не ми е била мазна, мазнината която използвам е минимална - под 1 ч.л. за тава от 35 см (което е голяма пица). Хартия за печене не хабя за такива работи, а пък дори тавите с незалепващо покритие, които съм ползвала пак са изисквали малко мазнина.

Само брашно се използва да не ти залепва тестото докато го месиш и разточваш, ако пробваш да наръсиш тавата само с брашно, без мазнина и печеш така, резултатът ще е залепнала пица със загоряло брашно на дъното.
Комбинация мазнина + брашно се използва за незалепване на течни теста - кексове, блатове за торти - но за месещо се тесто брашното е не само ненужно, но и ще остане по дъното на пицата ти и не е вкусно.


Отговори