Помните ли книгите-игри ?

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Efix
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 16
Регистриран на: нед ное 04, 2012 12:50 pm

Помните ли книгите-игри ?

Мнение от Efix » нед ное 04, 2012 12:57 pm

Здравейте,
преди години имаше много книги, в които читателя сам решаваше какво да направи главния герой, какво да каже, с кого да пътешества, срещу кого да се опълчи. Бяха и също така на най-различна тематика. Най-хубавото беше, че българските автори Майндкрайм, Уолъмбъри, Дриймънд, Джордж бяха много по-добри от западните си колеги.

:)


mikence
началник печка
началник печка
Мнения: 1
Регистриран на: съб апр 30, 2011 6:34 pm
:: 2 снимки от mikence

Мнение от mikence » ср ное 07, 2012 10:30 am

Помня ги, много обичах такива :) Даже преди 2 години ми попадна една и я прочетох с голямо удоволствие :D

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » ср ное 07, 2012 3:17 pm

Да, да, да! :)

Помня ги с много топли чувства. Първата ми попадна случайно, един път бяхме на море в Ахтопол и там я видях. Беше втората от поредица 6 малки книжки, нещо на тема източни бойни изкуства... От тогава много се запалих, купувах всички, които можех да намеря, дори някои от продавачите на Славейков ме познаваха, само кате ме видеха да минавам ми сочеха новите книги-игри :)

Прекарал съм неизброими часове в четене-игри, особено любими ми бяха в стил фентъзи. Когато пораснах този жанр замря, не знам защо :( Не ми се вярва компютърните игри да са го "убили", сигурно са имали негативно влияние, но в един момент книгите-игри просто изчезнаха...

Когато понаучих английски започнах да търся книги-игри в "оригинал", защото предполагах, че повечето са превод. Оказа се, че голямата част от публикуваните в България всъщност са писани от български автори - имената, които Efix е споменал (а някои от тях даже са един и същи човек ;) ). В англоговорящите страни книгите игри са били популярни преди няколко десетилетия, а и в малко по-различна форма. Там повечето книги-игри са имали и табло за игра с фигурки и зарчета, (като "Не се сърди човече"), а книгата е била основно за инструкции и по-детайлна история към играта. Естествено, такива настолни игри е най-забавно да се играят от няколко човека заедно. На мен повече ми допада нашият вариант - история, където сам решаваш какво се случва... Ех, спомени :love:
Aut viam inveniam aut faciam

Efix
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 16
Регистриран на: нед ное 04, 2012 12:50 pm

Мнение от Efix » ср ное 07, 2012 9:34 pm

mikence:

А защо не потърсиш и други ? Има най-различни сюжети, герои, времена. На практика това са светове без граници. Нещо като въображението. :)

Pavel:

Много ме зарадва, защото и аз съм от поколението отраснало с тях. Бях много изненадан, когато миналата година отхрил кътче в Интернет където се бяха събрали ентусиасти с цел възраждането на жанра. Присъстваха и авторите от жанра даже!!! Постепенно се създадоха няколко инициативи - нова книга-игра от Майкъл, нова книга-игра от Уейн, проект за книга-игра, в която играчът влиза в ролята на Калоян, създаде се отдел Дигитализация с цел дигитализиране на всички книги-игри ( в него допринасям малко и аз ) :)

Наскоро се правят опити за популяризация на жанра и връщане на интереса към него. Защо ли ? Защото е приключение да си спомниш.

Очаквам те на форума, за да си припомниш спомените и да създадеш нови!!!

:)


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср ное 07, 2012 9:51 pm

Хм... :thinking: Аз изобщо не знам за какво говорите.... :confused:

Я ми обяснете, ако намерите време, моля ви :whistle:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср ное 07, 2012 10:33 pm

И аз не се сещам за подобни книжки-игри... :huh: :thinking:
Може би,аз вече съм била пораснала,когато,те са били актуални...
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » чет ное 08, 2012 7:38 am

У нас има доста такива книги - нашите деца го четяха с удоволствие.
И аз съм чела от тях - повечето са фантастика, има и екшън истории.

Рали, Нинка - това са приключенски истории с определен сюжет. В определен момент героят е изправен пред необходимостта да вземе решение и избора правиш ти. Според това какъв избор си направил, историята продължава и така стигаш до края. В една книга на няколко пъти имаш избор. Ако не си взел правилно решение историята се "забива" в нежелана посока. Докато накрая стигаш на финала :)

Интересно четиво - развива въображението, а и възбужда интереса към четене :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » пет ное 09, 2012 9:54 am

Efix: Това е много добра новина, моля дай адрес на това местенце :)

Makaweli добре е обяснила, само малко допълнения - в някои книги изборът ти не ти позволява да стигнеш до края, в други има различни варианти за финал. В някои има и елемент на случайност - в края на част от книгата трябва да хвърлиш зарче, което определя какво се случва с героя. Наистина интересно и увлекателно, има хубави книги, които съм препорчитал по няколко пъти, само за да "изследвам" различните пътища :)
Aut viam inveniam aut faciam

Efix
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 16
Регистриран на: нед ное 04, 2012 12:50 pm

Мнение от Efix » вт ное 13, 2012 9:57 pm

Здравейте,
ето кратко представяне, което ми е дал създателя на сайта и форума. Аз съм само обикновен фен. :)

Книги-Игри.НЕТ – сайтът за всички, които обичат настолни забавления!

Здравейте, приятели на игрите! В следващия материал ще Ви представя сайта Книги-Игри.НЕТ с адрес в мрежата www.knigi-igri.net

Този сайт е създаден от фенове за фенове! На неговите страници всеки може да намери информация за всички излезли книги-игри в България, както и статии за бъдещи заглавия от този жанр, които предстоят да бъдат издавани скоро. В сайта също така могат да бъдат видени картинки от корици на книги-игри, снимки на известни автори, включително карти с локации от фентъзи светове по една или друга игра. Сайтът ни притежава свой собствен форум, който събира фенове на раздумка и лаф от цялата страна, а в самия форум съществува раздел „Книжна борса”, в който всеки един желаещ може да обяви, че продава, търси да закупи или просто иска да намери дадено заглавие от жанра за себе си. Към сайта също така функционира и Ролеви раздел, в който ще стане дума за любимите ни ролеви и бордови игри, а също така функционира и секция „Видео”, в което могат д се гледат интересни клипове, свързани с игрите на български. Като инициативи, които сайтът развива, ние сме участници в няколко изложения, където продавахме, раздавахме и показвахме книги-игри на посетителите. Скоро време сайтът ни ще предложи кампания, наречена „От големи за малки деца”, в която заедно с подкрепата на Министерството на образованието, ние ще направим така, че във всяко едно по-голямо училище в страната, да има библиотека с пътуващи книги-игри. Предстоят ни още много забавления, за които ще научите, ако дойдете при нас в сайта!

А по-долу можете да видите едно страхотно видео от репортаж за нас по ТВ7:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... eA4ovuym5M


Има и статия по темата в енциклопедия Wikipedia:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%80%D0%B0

:)

Efix
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 16
Регистриран на: нед ное 04, 2012 12:50 pm

Мнение от Efix » чет дек 06, 2012 9:30 pm

На 30 Ноември между 7 и 10 часа в приятната обстановка на Хамбара се състоя представяне на жанра в бар *Хамбара* в София.Присъстваха едни от най-големите автори на книги-игри - Любомир Николов (Колин), Симеон Николов, Елена Павлова (Върджил), Ейдриън Уейн. Там беше и един от създателите на сайта knigi-igri.net (Велиан Панделиев), хора от екипа му и, разбира се, прилично количество фенове.

Събитието (по идея на Уейн) до голяма степен бе организирано и от Ники Николов, който също е един от авторите, на чиито нови разкази се радваме и сега, а има издадена и книжка в разцвета на жанра. Та той откри и закри събитието с кратки речи, а на своеобразната сцена бяха поканени Колин, Уейн и Торо да кажат по няколко думи за жанра, какво се случва с него и какво да се очаква. Бяха представени новата книга на Хамелеона - *Карибски вълни*, която излезе от печат в седмицата преди събитието, както и бъдещият сборник *Призвание герой*, който очакваме да излезе седмица преди Коледа и да зарадва феновете из цялата страна.

Вечерта продължи в разговори, като всички постоянно обикаляха насам натам в непосилни опити да се видят и да си побъбрят с всички готини и интересни хора наоколо и така след някой друг час, лека полека хората започнаха да се оттеглят към останалите си занимания в петъчната вечер.


Отговори