Чукване (чупене) на яйца

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Чукване (чупене) на яйца

Мнение от Aliana » ср окт 17, 2012 10:33 am

Здравейте, мили момичета! И момчета! :)

Чета сега хубавата и семпла рецепта на Бони Цветя от чушки и яйца и се сещам за нещо колкото и незначително, долкова и дразнещо: аз не умея добре да чупя яйца. Сега може да се смеете, но съм чувала толкова различни съвети. Моят проблем е, че мястото на отчупването винаги ми е неравно и назъбено, и така често в белтъка влиза жълтък, което не позволява да се получи обемен сняг. Втория ми проблем е, че ми падат и малки парченца черупка в яйцето, които после "гоня" из белтъка (който го е правил, знае как частицата винаги има 2-3 мм преднина и колко е дразнещо).
Чувала съм толкова най-различни съвети, които и си противоречат: че трябва да се чукне на кант (майка ми ги чукаше на ръба на купата, в която разбива и не й падаха черупки вътре. А може и да идеализирам, ама мисля че така беше :) ), че трябва да се чукне на плоскост, че трябва на ъгъла на масата да се чукне :eeek: . Че трябва яйцето да е студено, че трябва да е на стайна температура :confused: . Че трявба да се удари решително, че трябва да са няколко леки чуквания :o . Че малки яйца че чупят по-чисто от големи, че големи яйца се чупят по-добре от малки :cry: . За значение на цвета на яйцето още не съм чула, ама знам ли? :wink:

Моите яйца както и да ги чупя, все нещо им се случва. От 10 чукнати яйца я има едно гладко разполовено, я няма!
Аз искам, като го чукна, яйцето да се раздели чисто и без зъбери на две гладки половини! Толкова ли много искам? :roll:
Ако споделите, вие как се справяте с тази "сложна" задача, може би ще успея да уцеля правилния начин :ooppss:

Благодаря ви предварително :giflo2:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » ср окт 17, 2012 12:03 pm

Напълно те разбирам! Аз също не се справям добре с чукването на яйцата, затова ако е за нещо важно търся помощ от нежната половинка :)

С удоволствие ще следя темата, а ако някой има желание да сподели видео - ще го сложим на сайта. Така или иначе ми се иска да започнем нещо като "Видео уроци за начинаещи" - "Как да чукваме яйца" може да е добро начало :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » ср окт 17, 2012 12:12 pm

Като спец в чупенето на яйца, Рали, аз мога да ти дам съвет как да гониш частицата по-успешно :D Бъркаш с два пръста (един до друг) в белтъка и я избутваш до стената на съда, след това дърпаш нагоре и когато остане "на сухо" тогава я изваждаш :)
По-сериозно по темата - не съм забелязала да има разлика дали яйцата са големи или малки, топли или студени, пресни или не. Според мен трябва да се чукват средно силно - ако е твърде леко черупката се напуква на малки парченца преди да успееш да я счупиш и после при счупването падат в яйцето, ако е твърде силно пък части от черупката влизат навътре в яйцето, а може и да спукат жълтъка. Повърхността - аз съм "за" ръб на нещо твърдо - маса, купа, каквото е налично.
Много странно ми е на мен, че тук ми се налага да чуквам яйцата по-силно за да се счупят, отколкото в БГ. Все още не мога да преценя дали си го въобразявам или местните яйца са с по-здрава черупка :thinking:

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср окт 17, 2012 1:55 pm

Явно,чукването на яйцата,не е лесна работа :wink:
При мене съществува същият проблем,затова залагам на триковете,които Неви споделя-с улавянето на черупките в купата.
Аз,пък съм забелязала,че яйцата с по-здрава черупка,се разполовяват по-лесно,от тези с по-меката черупка.А що се отнася,в какво ги удрям,за да се счупят,ами едно в друго,тъй като не понасям да слушам звука на неша,които се удрят/блъскат,за да се счупят,гледам да го правя по-безшумно,а и да не ги боли много :)
И въпреки всичко,по-важен е крайният резултат.
След като доставя удоволствие на сетивата,докато се храниме с готовия продукт,едва ли на някой ще му мине през ума-как ли си счупил яйцата и с какво си "гонил" черупките в купата.А и да не си успял да ги уловиш,голяма работа-на никой не е излишно малко количество калций :wink: :thumup: ,особено,ако е и от щастливи кокошки...



Изображение
В обичайната си среда, т.е. във въздуха, яйцата (преди да се превърнат в пиленца) имат най-общо две състояния – твърдо, с черупка и на каша, без черупка. Но на 18 метра под повърхността на океана има и трета опция, която досега никой не е пробвал или поне не е снимал, пише списание "Осем."

Дълбоко под водата счупеното яйце не се разпада веднага на съставните си части, а белтъкът и жълтъкът остават заедно. Заобикалящата вода играе ролята на черупка, оказвайки достатъчно налягане върху яйцето (2,8 пъти атмосферното), така че да го държи непокътнато.

Този феномен представлява интересна и занимателна гледка, тъй като яйцето се гъне и променя формата си, но не и целостта. Във видеото, което следва, можете да видите всичко описано дотук, заснето като част от сериите на Бермудския институт по океански науки „Water Moves":


[youtube]http://youtu.be/wXCDeqjWuDg[/youtube]

[youtube]http://youtu.be/Uz2Vnp5ZW4c[/youtube]

[youtube]http://youtu.be/E3aRvxiaKW0[/youtube]

Изображение-цедка за отделяне на белтъка от жълтъка.
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » ср окт 17, 2012 5:23 pm

Много интересни клипчета :D :D Онова с отделянето на жълтъци от белтъци с помощта на празна бутилка е уникално.
Аз винаги си чупя яйцата едно по едно, отделно в чашка , душа ги, оглеждам ги и тогава изсипвам в купата. Чупя ги с помощта на нож, рязко чуквам. Ако има някоя паднала черупка я отделям пак с ножа - довлачвам я до стената на чашата и издърпвам нагоре. Отделям жълтък от белтък с лъжица, както е показан номера с черпака. Не прехвърлям от една половин черупка в друга. Яйцата ги мия винаги предварително, но ... от къде да знам, какво е излязло заедно с яйцето от д-то на кокошката . Последната картинка ми хареса особено - приспособлението наистина е хитро измислено. :thumup:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср окт 17, 2012 8:18 pm

Наистина твърдостта на черупката е от решаващо значение за това дали ще се счупи с по-гладки ръбове или на дребни парченца. Обикновено белите яйца са с по-тънка черупка от тъмните и тя се чупи на по-дребни парченца. При всички случаи черупките са с по-гладки ръбове когато яйцата се чупят в по-остра повърхност - нож или остър ръб.
Аз самата чупя яйцата с нож или като ги чуквам в ръба на кухненския шкаф. Рядко ми се случва да "гоня" парченца и го правя като Неви :wink:

По-трудно за мен е беленето на съвсем пресни сварени яйца - колкото и да се старая и да прилагам трикове /охлаждане, белене под водна струя, начукване на черупката на ситни парченца/, рядко ми се случва да обеля гладко и цяло яйце :roll:

Моля ви, споделете опит и в тази посока :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср окт 17, 2012 10:37 pm

Бони,не бях се сетила за това препядствие.При мен се случи съвсем скоро:трябваха ми твърдо сварени яйца за украса на ордьовър и пълнени с руска салата.Е да,ама не!Толкова нерви изхабих...Ужас! И все пак,ги нарязах на дребно,малко подправки,меко сирене и напълних доматчета...Е,така де,трябва да се излезе от тази неловка ситуация някак.Особено и,ако бързаш... :wink:
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср окт 17, 2012 11:07 pm

Много хора са се включили, благодаря ви, милички !


Трикът с шишето направо ме порази, ще пробвам при първа възможност! А с черпака не бих могла, сигурна съм, че ще спукам жълтъка. Аз прехвърлям от едната половина на черупката в другата, и като са наръфани и назъбени ръбовете, ми прокъсват жълтъка...
Днес правих яйца със сирене и домат за сина ме. Набързо. Едното яйце се начупи хлътвайки, трябваше да бръкна с пръстие, за да го "отворя", при което направо го смачках, чак се отвърнах...Прекалено много уважавам хранителните продукти, като ми се случи така, че чувствам неприятно. Второто и третото яйце не ме травматизираха чак толкова :wink:

Благодаря, Неви, за съвета за преследване на черупка в белтък :) Ще се пробвам с два пръста при следващия път, което със сигурност ще е скоро :ooppss: .
Марина, мила, и аз ги мия яйцата, преди ги миех дори с гъбата и веро, сега само с топла вода, ама пак като падне черупка в тях и си мисля само за салмонели...

Бони, Нинка, сварени яйца се белят без проблем, когато не се белят веднага след варене. Оставете ги да престоят в хладилник. Ако сте обърнали внимание, великденските яйца, колкото повече престоят, толкова по-лесно се белят, направо може да им се смъкне черупката на един път. Ако си знаете, че консумирате често варени яйца, си ги сварете наведнъж и си ги дръжте в хладилника. Цяла седмица, че и повече са трайни. Тук целогодишно се продават сварени, боядисани яйца - за да се различават от суровите. В магазините дори не са охладени, а трайността им е винаги около 2-3 седмици, без охлаждане. Но аз не рискувам толкова, като си сваря яйца, не ги държа повече от седмица. Белейки ги около 2 дни след сваряването, нямам никакъв проблем. Ако ги беля веднага, поне 1/3 остава по черупката. Топли, прясно сварени яйца е най-добре да се ядат с лъжичка. А за сандвичи - от хладилника. Като си имаш запас от сварени яйца, няма значеиния за какво ще ги ползваш. Белят се лесно.

Поздрави на всички, с Павел има какво да научим тук, продължавам да следя темата с голям интерес :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » ср окт 17, 2012 11:17 pm

Съхранение и готвене
Яйцата се съхраняват в хладилника с върха надолу, без да са измити. Измиват се задължително преди употреба.
Прясното яйце се разпознава, като се пусне в чаша със солена вода. Чаена лъжичка готварска сол на чаша вода. Прясното потъва, старото плува на повърхността.
Развалено яйце разгледано към светлина има тъмни петна вътре.
Жълтъкът, отделен от белтъка, се запазва в затворено бурканче със студена вода в хладилника.
Яйцата не бива да се съхраняват до продукти с остра миризма, защото я поглъщат и задържат.
Яйцата няма да се спукат при варене, ако от тъпата им страна ги пробиете с игла.
Ако яйцата се варят бързо, белтъкът става твърд, а жълтъкът рохккав. Ако ги варите бавно – обратното.
Свареното яйце се бели лесно, ако от горещата вода, веднага се пуска в студена.
Ако трябва да сварите пукнато яйце, намажете пукнатината с оцет.
Яйцата не се пукат, ако се варят в подсолена вода.
За да станат белтъците пухкави в тях не трябва да попада жълтък или вода и се прибави щипка сол. Разбива се по-бързо на водна баня. Яйцата се изваждат от хладилника достатъчно време преди разбиването, за да се затоплят на стайна температура.
Ако ви трябва само белтъка, пробийте две дупки на противоположните страни на яйцето и го изцедете. Жълтъка се запазва в хладилник ден-два.
Яйцата на очи стават много вкусни ако се сварят в мляко, вино или бульон.
Бърканите яйца стават пухкави, ако преди пържене прибавите по супена лъжица мляко или вода на всяко яйце и добре разбиете.
За рохки яйца след завиране се варят 2-3 минути, а за твърдо сварени 10 минути.
След варене яйцата да се обливат със студена вода, за да се обели лесно черупката им, както и да се предотврати зеленикавото оцветяване на техния жълтък, което е резултат от серни съединения на желязото.
Когато са сурови, добре е яйцата да се чупят едно по едно в отделен съд, за да се избегне попадането на развален продукт в общата смес.
Когато се чупи съвсем прясно яйце жълтъкът стои издут, а около него е прибран белтъкът. При стареенето белтъкът все повече се разводнява, а жълтъкът става все по-плосък и ципата му може да се разкъса. Яйцата са пресни най-много до 15 дни, след като са снесени. Даже и да са добре сварени, тези продукти не бива да стоят на стайна температура повече от три дни.
Любопитни факти
Щтраусовото яйце тежи 1,5 кг дълго е 20см и за да го сварите, са ви нужни 40 минути. Равнява се на 20 кокоши яйца, а черупката чу е дебела половин сантиметър.
Освен птиците, яйца снасят костенурките, змиите, крокодилите и някои торбести животни от Австралия.
Най голямото кокоше яйце е 162 гр. 10-месечна кокошка от птицеферма в индийския щат Пенджаб е снесла огромно яйце, заради което заслужено е вписана в местната “Книга на рекордите Лимка”, съобщи “Таймс ъв Индия”. Яйцето е дълго е 10 сантиметра, а диаметърът му е 5 сантиметра. Кокошката рекордьорка е от породата Лохман. Самата птица тежи 1,25 килограма.
Най – голямото яйце,снесено някога-като тук се вклучват и динозаврите е на слонската птица от Мадагаскар, изчезнала около 1700 години.То е било десет пъти по голямо от щраусовото, с обем от 9 литра или колкото 180 кокоши яйца.
Интересното е, че най-голямото яйце, включено в книгата на Гинес, е било снесено от щраус в Израел през 1988 г., то е тежало 2,3 кг.
Най-малкото яйце е на джуджето колибри, живеещо в Ямайка. Неговото тегло е не повече от 3 грама.
Кокошката снася за една година от 250 до 300 яйца, и са й необходими 24-26 часа, за да снесе едно яйце.
Световният ден на яйцата, се отбелязва по инициатива на Международната комисия по яйцата (Международна асоциация на производителите на яйца) от 1996 г., втория петък на октомври.
Националният институт по птицевъдство съобщава, че Мексико заема седмо място в света по производство на яйца, които възлизат на 2306 млн. тона. Това означава, че всяка секунда кокошките в Мексико снасят 1500 яйца.
Мексико е на първо място в света по консумация на яйца, всеки жител на Мексико консумира 21,9 кг. яйца на година, което е равно на яйце и половина на ден.
Черупката на яйцето има над 17,000 пори.
Въпреки сложената сол във водата, възможно е да има напукани яйца. Важно е само първоначално да им се сипе студена вода, която да се загрява на котлона, заедно със затоплянето на яйцата. Ако се сипе гореща вода (с цел да скъси времето за завиране) има риск повече яйца да се напукат.
Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в добро съотношение.
От всичи източници на белтъчини яйчният е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва рибата, месото, млякото най-малко с десет пункта.

източник:СТИЛ Утро







И все пак-Кое е първото?Кокошката или яйцето...?
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » чет окт 18, 2012 1:36 am

И аз като Марина, често чуквам яйцата отделно и ги разглеждам индивидуално :) Случвало ми се е да попадам на развалени яйца, много рядко, но се случва. Пък и така е по-лесно ако са изпаднали черупки.

Рали, няма какво да се притесняваш от салмонела ако използваш яйцата за готвене - салмонелата умира при висока температура, така че в сготвена храна няма опасност от нея. Ако не са за готвене с нагряване (майонеза, например), тогава притеснението е ако яйцата са били леко пукнати (има пукнатини, които не се виждат с просто око) И замърсени и салмонелата е минала от черупката в яйцето и се е развила там.
Реално, ако яйцата са от нормален магазин, където се работи с нормални ферми - има си стандарти за тези работи, яйцата се проверяват за микро и макропукнатини, почистват се, съхраняват се правилно - съхранявани са правилно при превоза, в магазина и ти си ги държиш в хладилника, шанса за за зараза е минимален. Не казвам нулев, но аз не съм чувала за зараза от яйца от супермаркета, така че със сигурност не е нещо, което си заслужава да го мислиш :)

За сварените яйца - аз ги обичам топли и твърдо сварени и ги варя на висока температура (много съм нетърпелива :ooppss: ), при което често се напукват лекичко, може и невидимо. После - в студена вода. Поради това вода влиза между черупката и яйцето при самото варене или пък при внезапното охлаждане и беленето е песничка :)


Отговори