Булгур

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Re: Булгур

Мнение от mami48 » чет сеп 20, 2012 7:18 pm

Неви, благодаря за съчувствието, много се изненадах от това заболяване, всичко започна с обилно изпотяване в областа на тила и лицевата част на главата,това лято буквално ескалира, създаде ми неудобство и дискомфорт, споделих с личния, направихме пълна кръвна картина и така се откри причината.Сега, ще се старая много за да не допусна влошаване, благодаря ти,че ме насочи към забранени храни.Приятна и спокойна вечер. :giflo2: :winkiss:


Melina
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 81
Регистриран на: пон фев 27, 2012 3:06 pm
:: 8 рецепти от Melina

Мнение от Melina » пет сеп 21, 2012 6:18 pm

Здравейте!Аз също имам диабет тип 2.Заради погрешна диагноза на личния ми лекар кръвната ми захар се повиши до 29 и се наложи да се лекувам с инсулин.Булгура го използвам като напълно или частично заменям ориза в пълнените чушки и сармите.Приятна вечер на всички!
Човек трябва да бъде достатъчно голям за да признае грешките си,достатъчно умен за да спечели от тях и достатъчно силен за да ги поправи!

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » пет сеп 21, 2012 6:27 pm

Мелина, много съжалявам, че така се е получило при теб,аз също ползвам булгура, като заместител на ориза, лично на мен много ми е вкусен - приготвям си и пиле с него, така е мила, случило се е, факт е, сега ще спазваме указанията и дано сме добре.Приятна вечер, Мелинка

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет окт 25, 2012 6:40 pm

Мили момичета, диетата при диабет се казва здравословно хранене и здравословен начин на живот :) Пожелавам ви да овладеете положението :)
Аз лично много и често готвя с булгур. Познавам два вида булгур, понеже го купувам в турския магазин и там само такъв има :D Единия се казва пилавлик, т.е. като ориз голям, а другия е ситен и се казва кьофтелик, т.е. за в кюфтета, ама не кюфтета като нашите се има пред вид, а чий-кьофте, само от булгур и/или сурова кайма.
Ние много обичаме булгур за гарнитура, топъл и студен, булгур във супи, със спанак, в гювеч, в манджи абсолютно всякакви - няма ограничения за употребата му. И даже да не ви харесва в началото, човекът е така, че с течение на времето свиква с всеки вкус и започва да го харесва!
Ако го приготвите както домати с ориз, върви към абсолютно всякакви печени, пържени и гриловани меса. :thumup:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » чет окт 25, 2012 8:21 pm

Рали, аз го ползвам по същият начин, като теб,но си допълних няколко идеи от теб, благодаря ти сърдечно, много си мила. :winkiss: :giflo2: :winkiss: :hug: :flow2: :hug:

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 195 рецепти от mamcheto61
:: 1056 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнение от mamcheto61 » чет ное 22, 2012 7:04 pm

:D Да взема и аз да се изкажа по въпроса.. :) Навремето се продаваше булгур правен от простата пшеница-не като сегашния от твърда и бяла пшеница..и да ви кажа той беше много по вкусен.. :D :D Сега вече има по магазините всякакъв булгур и български и арабски-такъв какъвто е описала Рали че ползва.За булките които ползват българския ще ги посъветвам да си го измиват булгуря преди да го готвят-не се знае къде е била пшеницата преди това.. :wink: Арабския не съм го ползвала но все се каня да си взема и да си приготвя едни кюфтета от него,а българския просто го ръгам у всякакви манджи даже си имам и специални манджи с него Праса с булгур и Воденички с булгур :) Преди години(преди да ма фане критиката и мързела)си правех домашен булгур с обикновената пшеница-вкусът на този булгур е несравним..правех го през лятото,когато е горещо..попарвах си 5-6 кг жито,после го разстилах да изсъхне за няколко дена..и след това моя измива хубаво ярмомелката и го мелехме през най едрото решето за едра кърма..така си се запасявах с булгур,ама вече свикнахме да си купуваме все готови продукти та отдавна не съм си правила..и надали ще направя вече.. :D :D И ние го предпочитаме пред ориза.а и тука в БГ и икономически ти е по изгодно да го ползваш че е по евтин от ориза.. :thumbsup:

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » чет ное 22, 2012 7:36 pm

МАМЧЕ 61,абсолютно си права, аз ползвам предимно булгур,но вкуса не е същият,както преди години - въпреки всичко го предпочитам пред ориза,не че не ползвам, но в много умерени количества, допадна ми рецептата с праз,ще я приготвя.Благодаря ти, лека вечер и добро настроение. :winkiss: :night: :winkiss:

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет яну 04, 2013 3:44 am

Вчера бях в магазина и внимателно разглеждах булгурите. Има няколко вида според големината на зрънцата:

- много ситен
- ситен
- среден
- едър
- много едър

Първите 3 вида могат да се приготвят само с накисване или да се сварят за няколко минути и след това да се накиснат. И за накисване и за сваряване се използва 1 ч.ч. булгур на 2 ч.ч. течност.
Ситните видове са подходящи за булгурените турски кюфтета, за закуска (не съм сигурна как, на каша предполагам), салата табуле или за пилаф, за добавка в хлябове (не съм пробвала, но ми звучи много добре).
Средният булгур е подходящ за табуле (както и ситния), салати, плънки, супи, манджи.

Едрите видове изискват леко сваряване, не става само с накисване. Пропорцията е 1 ч.ч. булгур към 2 и 1/2 ч.ч. течност, варят се 20-25 минути, докато изври водата или докато омекнат, ако е останала вода, може да се изцеди.
Едрия булгур е подходящ за плънки, за супи и салати, за манджи.
Много едрия булгур е подходящ за пилаф и за супи.

При приготвяне на булгур е най-добре да се гледа какво казва производителя (на опаковката), посочвам само ориентировъчно.
Кое за какво е подходящо е също ориентировъчно, единственото е, че за кюфтета ви трябва от по-ситните варианти. Иначе е въпрос на вкус.

Освен по големина на зрънцата, има и два цвята булгур - светъл, който е и стандартния и кафяв, с тъмно-кафяв цвят. Не мога да разбера дали тъмния цвят се дължи само на това, че и част от обвивката на зрънцата е оставена или че е по-различен вид пшеница, май и двете. Мога да кажа, че определено има разлика във вкуса и на мен кафявия ми харесва повече.

Какви видове булгур има в България (или където сте по света)? Гледам, че казвате, че има български и арабски, има ли разлика в нещо друго освен в произхода?

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб яну 05, 2013 9:33 am

Неви, вчера като пазарувах в Кауфланд видях, че има 3 вида булгур - нормален, средно ситен /на който пишеше - за пилаф/ и много ситен /на който пишеше - за кюфтета/. Явно когато обработват житните зърна в мелниците използват различни сита и отделят различните по едрина фракции.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори