За Нея... За Него... За Приятелството... За Любовта...

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Re: За Нея... За Него... За Приятелството... За Любовта...

Мнение от ninka71 » съб авг 18, 2012 10:53 pm

Аничка,много сладко е това с бебчо.
И много истинско.
Благодаря ти!
:winkiss: :giflo1: :giflo2: :winkiss:
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон


Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » съб авг 18, 2012 11:13 pm

Майчина сълза
Автор Ангел Каралийчев

Заръмоля дребен есенен дъждец. Жълтият листак в градината светна. Големите гроздови зърна под лозницата набъбнаха и кожицата им взе да се пука. Наведе моравото димитровче цветове над търкулнатото в шумата пукнато гърне. Сви се малкото птиче-лястовиче в дъното на гърнето и затрепера от студ и мъка. Всички си отидоха. Отлетяха на юг неговите две сестричета. Изгуби се майчицата му в топлите страни.
Кой ще го стопли в тая дъждовна нощ?
Оставиха го само в дъното на гърнето, защото беше сакато и не можеше да лети. През лятото избухна пожар в къщата, под чиято стряха майка му беше свила гнездо. Догато старата лястовичка смогна да грабне рожбата си от огъня, един въглен падна в гнездото и парна лястовичето по дясното крило. Голото пиле примря от болка. Когато се свести, то видя, че се намира в ново гнездо, а над него седи майка му с клюмнала глава. Най-напред се опита да раздвижи крилца, но не можа, защото дясното, изгореното крило беше изсъхнало.

Търкулна се лятото. Потъмняха гроздовите зърна. Пухнаха се пъпките на димитровчетата в градината. Почнаха да се събират лястовичките по телеграфните жици. Те се готвеха за път. Жиците заприличаха на броеници.

Една сутрин старата лястовичка смъкна своята саката рожба в градината и рече:
- Мило дете, ние днес ще заминем на юг. Ти не можеш да летиш. Затуй ще останеш тука, ето в онуй гърне съм ти нагласила мека перушина. Там ще лежиш. А когато огладнееш, излез навън и си клъвни нещо. Цялата градина е зарината с плод. Виж какво хубаво димитровче е склонило чело над входа на гърнето. Ти не тъгувай. Напролет ние пак ще се върнем.
- Благодаря, майчице, дето си се погрижила за мене! - промълви сакатото и за да скрие сълзите си, навря главица под крилото на майка си и притихна...

Всички си отидоха. Занизаха се мрачни дни. Заваля дребен дъждец. Наквасеното димитровче тежко отпусна цвят над гърнето. Една дъждовна капка се търкулна по най-долния листец на цвета и се нагласи да падне.
- Ах, колко съм уморена! - въздъхна тя.
- Откъде идеш? - попита любопитно лястовичето.
- Остави се. Голям път изминах. Ида от Великия океан. Там се родих. Аз не съм дъждовна капка. Аз съм сълза.
- Сълза ли? Каква сълза? - надигна се тревожно лястовичето.
- Майчина. Историята на моя живот е къса. Преди девет дена една уморена и насълзена лястовичка кацна върху мачтата на един голям океански параход. Аз стоях в дясното око на кахърната птичка. Океанът ревеше. Духаше силен вятър. С немощен глас продума лястовичката на вятъра:
- Братко ветре, когато ходиш над света, ако минеш през България, отбий се при моето сиротно пиле и му кажи да се пази от черния котак, който се върти в градината. Забравих да поръчам на рожбата си, когато тръгвах. Кажи му още, че моето сърце изсъхна от мъка...
- Къде е твоето лястовиче? - попита вятърът.
- Оставих го в едно пукнато гърне, търкулнато в градината, където цъфтят морави димитровчета.

Додето изрече тия думи старата лястовичка, аз се отроних от окото й. Вятърът ме грабна и ме понесе над света. Девет дена летях. Ето сега паднах на туй цвете. Колко съм уморена! Искам да капна и заспя...

Сърцето на сакатото лястовиче се обърна. Стана бърже, отвори човка и пое отмалялата майчина сълза.
- Благодаря ти, майчице! - прошепна то, легна си в перушината и заспа, затоплено от сълзата, сякаш беше под майчините си криле.
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
lady_LANA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 555
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
:: 98 рецепти от lady_LANA
:: 177 снимки от lady_LANA
Местоположение: Гърция

Мнение от lady_LANA » нед авг 19, 2012 7:20 am

Нинка, благодаря ти:) Мен лично темата за майката ме вълнува най-много. Добре, че е тази тема за да се разчувстваме и да преобмислим думи и действия :heart: :heart: :heart: :giflo1: :winkiss:
Изображение
"Когато не ти остане нищо друго ,освен любовта,само тогава разбираш ,че любовта е достатъчна!"

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » нед авг 19, 2012 8:05 pm

Зад всеки успял мъж стои една силна жена

Успешен мъж по заявка :)

Зад всеки успял мъж стои една силна жена. Ако досега не сте го знаели, осмислете го. И действайте. Защото всяка жена може да направи мъжа до себе си щастлив и проспериращ.

Според източната психология жената е душата на семейството. Ако мъжът е отговорен за материалното обезпечаване, то жената е тази, която определя духа и настроението вкъщи. Освен това мъжът е много силно зависим от женската енергия. Ненапразно в източните цивилизации девойките методично се подготвят от по-възрастните жени в семейството за семейния живот.

По силите на жената е да повлияе на мъжа – тя може да го вдъхнови, да го промени и да го накара да се чувства уверен. Просто трябва да спазва някои правила:

1. Да не спори директно с мъжа. А още по-малко да го унижава с „За нищо не ставаш“. Повечето мъже са готови да работят усилено, за да осигурят материалното благополучие на семейството си, и много от тях сами не осъзнават, че работят не за пари, а за да бъдат оценени от жената до себе си. Най-тежката психологическа травма за един мъж е да се окаже, че не е заслужил уважение и е нищо в очите на съпругата и децата си. По тази причина много мъже, дори когато материално са обезпечили семейството си, продължават да се чувстват неуверени. Ако искате мъжът ви да вярва в себе си, задължително е и вие да повярвате в него.

2. Да не говори лошо зад гърба му. Може и да не ви се вярва, но на подсъзнателно ниво ние винаги знаем какво говорят и мислят хората за нас. Мъжът може и сам да не разбира защо изпитва раздразнение по отношение на съпругата си, а това се случва, защото тя в разговор с приятелки или с майка си говори лоши неща за него. Не правете това!

3. Да изслушва внимателно онова, което той казва. Поведението и начинът ви на общуване трябва да показват, че неговите думи и действия са важни за вас. Дайте на мъжа си да разбере, че го цените и уважавате, и той ще бъде готов на всичко за вас.

4. Да не го нарича с прякор или умалително. Това е неуважително. Някои жени се обръщат към съпруга си по фамилия вместо със собствено име. И това не е абсурдно. Напротив, по този начин те събуждат у него не марсовата, а бащинската енергия – енергията на слънцето. Особено ако мъжът е по-възрастен от жената. Докато към жените при обръщение е по-добре да се използват умалителни имена.

5. Да се примири, че мъжът, за когото се е омъжила, е нейна съдба! И тогава сама ще развие любов и уважение към него. От позицията на западната жена това звучи глупаво. Много жени смятат, че силната романтична любов се случва преди брака. След това идва ред на битовите неуредици. Романтичната привързаност не продължава повече от 3 години. Самата природа дава това време, за да направи слепи и мъжа, и жената, за да им се роди потомство. Затова по-важно е двамата да развият любов и уважение един към друг след периода на романтичната любов – по време на брака. Истинската любов идва тогава, когато има партньорство и се преодоляват взаимни трудности. Затова е важно да разберете, че този мъж ви е даден от бог, вие сте го привлекли по някакви причини, за които дори може да не подозирате. И е важно да сте семейство именно с него.

6. Да визуализира. Ако вие си представите мъжа си като успешен и силен човек, такъв и ще стане. Но ако вие го визуализирате в негативен план, а и още по-лошо – говорите негативно за него, това блокира неговите възможности.

7. Да бъде търпелива. Личностните качества определят доколко успешен ще е човекът в интимните си отношения. Най-разрушителни са егоизмът и гневът. Няколко минути гняв могат да развалят и най-хармоничните отношения.

8. Да работи върху себе си, ако често изпитва раздразнение. Ако казвате на съпруга си, че го уважавате, а дълбоко в себе си изпитвате раздразнение от него, това няма да помогне на неговия успех. Ефектът дори може да бъде обратен.
Когато майката се дразни на детето си, детето си мисли, че майката не го обича (дори и тя да му говори привидно мило). Децата са много чувствителни, особено в първите години от живота си.
Ако вие сте постоянно изнервени от мъжа си, значи постоянно му изпращате негативна енергия. И той като децата я усеща и се чувства необичан и нещастен. Затова се тренирайте да го приемате с всичките му недостатъци. Запомнете, че да промените човека до себе си можете само ако го обичате безусловно – а именно ако го приемате такъв, какъвто е.

Какво е успехът?

От това, как ще отговорите на този въпрос, зависи вашето щастие и щастието на семейството ви. Днес мерило за успех са парите и властта. Заради пари хората са готови на предателства, рушат природата, рушат сами себе си. Това разбиране за успех е разрушително и преходно. Важно за успеха е не това, колко пари изкарвате, а дали живеете в съгласие със себе си. Възможно е мъжът ви да не печели много, но това не значи, че той е неуспял. Ако на човек от съдбата му е отредено да изкарва хиляда лева на месец, но той я излъже и изкарва десет хиляди – то това ще се отрази в други сфери на живота му – ще пострада здравето на децата му например. Мъдрата жена трябва да разбира това.

От гледна точка на източната психология щастието на семейството до голяма степен зависи от ценностната система на съпругата. Един пример: какво се случва, когато жената повярва, че успехът – това са парите? Нерядко съпругът є наистина печели, но в един момент напуска семейството.

Мъжът и жената имат различни представи за успех и това е естествено. При хармоничната жена подсъзнателното разбиране за успех е следното: да намери добър баща за децата си, да се омъжи за него, да създаде семейно огнище в атмосфера на любов и разбирателство. За хармоничния мъж успехът са материалните постижения.

Слаби мъже и силни жени

Съвременната тенденция за превъзходство на жените над мъжете се базира на теорията за прераждането – ако жената в предишния си живот е била воин, съответните качества могат да се проявят и в настоящия живот.

В съвременното общество нерядко жените поемат отговорност за благополучието на семейството. Животът на всяка двойка си има и индивидуални правила. Но в основата е разбирането, че за хармоничната жена домът и семейството са на първо място. И никаква кариера не можа да я направи щастлива, ако децата и са болни.

Когато жената има силно желание да се реализира в професията и в обществото, тя непременно ще го направи. Често пъти мъжът на тази жена е неуспешен (или се разболява) и тя не може да разчита на него, на нея и се налага да поеме водеща роля в семейството. Жената, за която кариерата е на първо място, привлича точно такива мъже – за които да се грижи и да взима решения вместо тях.

Доста успешни мъже

Много жени се оплакват, че мъжете им са прекалено заети с работата си и не им остава време за семейството. Ако вие се омъжите за министър, трябва да сте наясно, че той няма да може всеки ден да пазарува и да си играе с децата. Кариерата за мъжа наистина е важна, но не трябва да е изцяло за сметка на времето и вниманието към семейството и децата.


Потребителски аватар
lady_LANA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 555
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
:: 98 рецепти от lady_LANA
:: 177 снимки от lady_LANA
Местоположение: Гърция

Мнение от lady_LANA » пет авг 24, 2012 10:09 am

Човешката майка много се стреснала, когато в пералното помещение се появил един голям ангел. "Какво правиш тук?!"

"Ти в кухнята ли ме очакваше?", попитал ангелът.

"Не, изобщо не те очаквах!", отвърнала майката. "Защо си тук?"

"За да изпълня молбата ти", казал ангелът, сякаш било най-нормалното нещо на света да се появи в дома на някой човек.

"Не помня да съм отправяла някаква молба!", възкликнала майката. "Надявам се, че съм поискала нещо добро, а не че си ме дочул да ругая. Когато се ядосам, приказвам какви ли не врели-некипели."

"Не, не", отговорил ангелът. "Помниш ли, когато се вгледа в очите на сина си и прошепна: "Ех, де да можехме да си поговорим"? Ами, аз съм тук, за да уредя това. Утре вечер, когато влезеш в детската стая на детето, аз ще бъда там и ще ви позволя да разгова­ряте един с друг. Ще разполагаш с малко време, в което той ще може да разговаря с теб с интелекта и езика на възрастен човек. Ще ти кажа повече, когато се видим утре." И с тези думи ангелът изчезнал - тихо заобиколил сушилнята и се изнизал през вентилатора.

Майката не се изплашила. В края на краищата, тя вярвала в ангелите и неведнъж била посещавала мес­тния ангелски магазин. Нямало откъде да знае, че истинските ангели не обичат ангелски магазини. Из­куствената популярност им отнела удоволствието да се явяват изневиделица пред хората. Някои майки даже искали да научат откъде ангелът си купувал костюмите - страшна обида за един истински, жив ангел.

Майката не спала добре тази нощ, а когато сло­жила своето шестмесечно бебе в креватчето същата вечер, надникнала дълбоко в очите му и казала: "Утре двамата с теб наистина ще си поговорим!" Много се вълнувала. А бебето изгукало в отговор.

Майката се заела да обмисля внимателно нещата, които щяла да му разкаже. Откъде да започне? С колко време щяла да разполага? Дали щяла да успее да му разкаже за трудностите в живота? Най-напред обмислила всички неща, които искала да каже на детето, което правело първите си плахи стъпки в жи­вота - че печката пари, а красивият огън боли - но чакай! Ангелът споменал, че детето щяло да разговаря с ума на възрастен човек. Това променяло всичко! Трябвало да му каже как да се държи с момичетата и как се лекува разбито сърце, а също и да не се доверява на всекиго, и да не кара прекалено бързо. О, Боже!

Трябвало да му разкаже още толкова други неща за живота като човек.

Настъпила следващата вечер и часът за магичес­кия разговор започнал да наближава. Майката чакала в детската стая, приседнала до креватчето на сина си, докато настъпил уреченият час и ангелът отново се появил.

"Радвам се да ви видя и двамата", казал бързо ангелът. "Ето правилата на разговора. Мамо, ти мо­жеш само да отговаряш. Синко, ти можеш да зададеш само три въпроса. После всичко свършва." И с тези думи ангелът отново изчезнал - този път през комина на камината.

"Това променя всичко", помислила си майката, загледана в сина си. "Сигурно имам халюцинации. Обзалагам се, че синът ми всеки момент ще заспи." Вместо това бебето се надигнало!

"Майко", казало детето, "това наистина е вълше­бен ден, щом ни събра така. Колко е хубаво да мога да разговарям с теб на този етап от живота ми!"

Майката се сепнала и зяпнала от учудване. Даже слюнка й потекла.

"Мога да ти задам само три въпроса", продължи­ло малкото момченце от люлката. "Искам да науча толкова много неща!" И докато момченцето обмисля­ло първия си въпрос, майка му се дивяла на случва­щото се. "Това е истина", мислела си тя. "Моята син ми говори като голям човек! Какво чудо. Какъв дар." Нямала търпение детето да й зададе първия си въп­рос. Дали щял да се отнася до философията, или религията? Сигурно щял да й поиска най-мъдрия съвет, който да го насочи към добра професия или пък щял да я попита как да избере своята спътница в живота - която да му бъде вярна докрай. Момченцето погледнало майка си в очите и задало първия си въпрос.

"Майко, когато ме изнасяте вън от къщата, легнал по гръб, се удивлявам от небето. Защо то е синьо?"

На майката й идело да изкрещи: "Ти пропиля първия въпрос! Кой го е грижа защо е синьо небето!" Но майката толкова много обичала сина си, че търпе­ливо отговорила на въпроса според правилата. Обяс­нила, че атмосферата и кислородните молекули пре­чупват слънчевата светлина и я правят синя - докол­кото й било известно. Отговорът звучал логично. Май­ката чакала притеснена следващия въпрос. Той сигу­рно щял да е по-смислен, казала си тя. Сигурно мал­кият щял да поиска да знае какво да направи с живота си, за да не се окаже без дом или да попадне на лоши другари.

"Майко, вторият ми въпрос е следният. Въпреки че съм тук едва от шест месеца, забелязвам, че поня­кога навън е горещо, а друг път студено. Защо е така?"

Майката била сразена. Още един въпрос, пропи­лян за глупости! Как било възможно, зачудила се тя. Синът й бил невинен и наблюдателен. Въпросът му бил важен за него и тя ценяла този магически момент, който споделяли. Затова се опитала да му обясни за Земята и Слънцето и как Земята се накланя леко, докато обикаля около Слънцето, предизвиквайки зи­ма и лято, студ и горещина. Накрая настъпил момен­тът за последния въпрос. Разговорът продължавал вече тридесет минути, а те не си били казали почти нищо.

"Мамо, обичам те!", възкликнал синът. "Но как да разбера, че наистина си моята майка? Имаш ли някак­во доказателство?"

Що за въпрос бил това? Откъде дошъл? Коя друга би могла да е майка му? Не се ли била грижила за него всеки ден от живота му? Какво разочарование се оказал целият този разговор. На майката чак й се приискало да излезе и да изтича в пералнята, където започнало всичко. Представила си как щяла да натика ангела в сушилнята следващия път, когато го видела. А синът й, ококорил широко невинните си очи, очак­вал отговор.

Майката заплакала, но протегнала ръце и казала: "Погледни пръстите ми; те са същите като твоите. Краката и лицето ми приличат на твоето. Изражени­ето ми на радост и любов е същото като твоето. Аз наистина съм твоята майка. Имаме еднакви очи и уста - виж!" Детето останало доволно от отговора, затова се катурнало полекичка в креватчето си и заспало.

Това ли било всичко? Чудото на общуването ми­нало и заминало, а майката не успяла да проведе смислен разговор със своя красив син. Какво стана­ло? Какво се объркало? Тя прекарала много време в мисли за това и оплакала безцелното пропиляване на подобно събитие.

И тогава ангелът отново се появил - през сифона в банята.

"Върви си", казала майката, още преди той да заговори. "Ти се оказа голямо разочарование."

"Дадох ти предостатъчно време", казал кротко ангелът. "Не аз измислих въпросите."

"Какъв беше смисълът? Защо синът ми не попита нищо значимо? Ти ми каза, че ще разсъждава с ума на възрастен, но той ми зададе детски въпроси. Ти ме измами с твоето така-наречено чудо."

"Скъпа моя", отвърнал ангелът, "въпреки че на сина ти му бяха дадени езикът и интелектът на възрастен, той притежава мъдростта и опита на шестте месеца, през които е бил на Земята. Затова неговите въпроси бяха най-значимите, които можеше да измис­ли, а ти успя да им отговориш. Дори на последния, който ти беше зададен със страх, ти отговори правил­но. Освен това му предаде любовта си, докато бяхте заедно и не прояви нетърпение. Той направи всичко по силите си и беше честен. Какво по-добро от това?"

Майката седнала от слисване. Не била помислила за това. Синът й бил измислил най-умните въпроси в рамките на способностите си. Как можел да знае какво да попита, щом не притежавал нейната мъдрост? А ако по някакъв начин бил получил тази мъдрост, ня­мало да попита нищо! Без повече приказки, ангелът си тръгнал за последен път - но този път излетял през прозореца.

Майката се върнала до креватчето и дълго време съзерцавала своя скъпоценен син. "Ти се постара мно­го, сине", прошепнала тихо тя. "Хубаво е, че можахме да си поговорим."

***********
Послепис на писателя:
...
"Мили Боже, какво искаш да знам?" Няма по-велик въпрос от този и той единствен отразява мъдростта на вашето духовно осъзнаване. Ако детето беше попитало същото, майката щеше да продължава да му отговаря, а то щеше да е много по-мъдро за възрастта си.

Лий Каръл
Изображение
"Когато не ти остане нищо друго ,освен любовта,само тогава разбираш ,че любовта е достатъчна!"

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб авг 25, 2012 10:33 am

Внимавай много, когато
разплакваш Една Жена!
Защото Бог брои сълзите й.

Помни,
че Жената не случайно е създадена
от реброто на Мъжа!

Тя не е направена от краката на Мъжа,
защото не бива да е потъпкана от Него!

Тя не е създадена от главата на Мъжа,
защото не бива да е по-горе от Него!

Тя е сътворена от гърдите на Мъжа,
за да бъде равна с Него!

Онова място, малко под ръката Му,
за да бъде защитена от Него!

Точно на нивото на Сърцето Му,
за да бъде обичана от Него!...

Талмуд
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед сеп 02, 2012 10:53 am

Неделя като ден на Слънцето е свързан със себеизразяване, творчество и активност. Това е ден за щедрост и благородство, макар че може да се обостри желанието да се командва и заповядва. Не скъпете похвалите към членовете на семейството. В този ден е противопоказна грубата физическа работа, защото са уязвими кръстът и сърцето. За този ден са препоръчителни бобови култури, пилешко месо, плодове, особено с оранжеви цветове. Главното за този ден е да се създаде усещане за празник. Цветовете, които хармонизират на този ден са оранжев, жълт, златен, а скъпоценните камъни – рубин, яспис, брилянт, хризолит.

Понеделник е денят на Луната, който е най-подходящ за домакинска и рутинна работа. През този ден се засилва впечатлителността, състрадателността, мекотата, въображението с други думи – повишава се чувствителността, но и обидчивостта. През този ден е трудно съсредоточаването. Не е препоръчително за този ден да се планират сериозни и отговорни задачи. В понеделник е много важно с какви продукти се храним, защото са възможни хранителни отравяния. Храните за този деня трябва да са кашести или млечни. Цветовете, които хармонират на енергията на този ден са светли, сребристо-лунни. Скъпоценните камъни са перли, лунен камък и опал.

Марс управлява вторник. Това е ден деен, активен, макар че засилва импулсивността и склонността към риск. Трудно ще се заседите на едно място, защото Марс провокира незабавните действия и спортните занимания. Характерни са повишена възбудимост и агресивност, невнимание и прибързаност. Във вторник се засилва склонността към спорове, повишава се травматизмът. Много хора се оплакват от главоболие. Най-добре е да се откажем от слдките и тестени храни, за предпочитанеса пикантни и горещи храни. През този ден предпочитан е червеният цвят, а скъпоценните камъни са гранат, рубин, аметист, сардоник.

Сряда е денят на Меркурий. Тази планета отговаря за мисленето, обучението, получаването и предаването на информация, разговорите и писането, с други думи тук става дума за комуникация от всякакъв вид. Меркурий осъществява връзките, подпомага общуването, любознателността, съобразителността, подвижността. През този ден добре се усвоява информация, макар че отрицателната страна е приказливост, повърхностност, нервна възбудимост, разпиляване. Има опасност да не доведем нищо до край. В сряда трябва да се внимава за дишането и ръцете, свежият въздух е задължителен. Препоръчва се лека храна и то в първата половина на деня. Желателно е да се избягват сладките и мазни храни. Цветовете подходящи за този ден са шарени, пъстри, камъните са сердолик, хризолит, александрит, яспис, топаз, берил.

Четвъртък се управлява от Юпитер. Той е планетата на щастието, любовта към живота, оптимизма, справедливостта, експанзията. Засилва се желанието да сме великодушни, справедливи, да разширяваме кръгозора си, да тръгнем на далечен път. Може да имаме желание да изглеждаме стабилно и респектиращо, но може да се засили горделивостта, да се дават неизпълними обещания. Този ден е подходящ за обучения, за обобщение на събрания материал, за разбиране на висшите принципи, за запознаване с духовна литература. Това е ден за контакт с началници и спонсори, за решаване на юридически въпроси. По отношение на храненето този ден е твърде свободен, но пък през него се натрупват допълнителни килограми. Вниманието трябва да е към черния дроб. Все пак не бива да се злоупотребява с кафе, безалкохолни напитки, животински мазнини и въглехидрати. Цветовете за този ден са виолетови и индиго, камъните – аметист, сапфир, гранат, тюркоаз.

Петък е денят на Венера – планетата на любовта, хармонията, очарованието, дружелюбието и романтичните отношения. Следователно петък е добре да се посвети на срещи, на отношения, изградени на основата на любов. През този ден се повишава възприемчивостта на всичко прекрасно, ден за изложби, концерти, купуване на красиви вещи. Петък предразполага към сътрудничество и помирение, ако сте се скарали с някого. В този ден по-лесно се стига до компромисни решения, избягват се конфликтите, но има опасност да се прояви нерешителност, ако трябва да се направи избор. Храните през този ден е най-добре да са плодове, зеленчуци, ядки, ориз, киселомлечни, сладки и брашнени. Не се препоръчват пържени меса, колбаси, гъби, остри подправки и солени храни, тъй като са уязвими бъбреците. Цветовете на този ден са нежно-розови, небесносини, бледо зелени; камъните са ахат, сапфир, планински кристал, изумруд, нефрит.

Събота се управлява от Сатурн. Той е планета строга и сериозна, изисква задържане и съхранение на постигнатото, скромност, честност и трудолюбие. През този ден е добре да се сложи ред не само у дома, но и в собствената душа и мисли. Навестете възрастни роднини. В събота са възможни настинки затова дръжте топли крайниците. Тежките физически натоварвания може да окажат неблагоприятно влияние на костната система, така че се въздържайте, но пък е добре за закалителни процедури и грижи за кожата. Не би трябвало да се преяжда, да се употребяват алкохол, колбаси и пикантни храни. В ежедневното меню е добре да се включат храни богати на калций и фосфор, а също сушени плодове, каши, зеле, гъби. Солено и сладко следва да се употребяват умерено. Цветът на този ден е черен, тъмно син, тъмно зелен, кафяв и всички нюанси на сивото; камъните – оникс, ахат, хризопраз, обсидиан.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=195441
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср сеп 05, 2012 7:32 am

Жената трябва да бъде като Швейцарски часовник – скъпа, желана и носена на ръце.

Животът ви може да е тъжен, но не забравяйте, че поне заплатата ви е смешна!

Никога не прекъсвай жена, когато мълчи !

Ако вече трети ден не ти се работи, значи е сряда !

Изпробвах много средства за миене на чинии и накрая избрах ... жена!

Тези, които казват, че мястото на жените е в кухнята, не знаят какво да правят с тях в спалнята

ЖЕНАТА МЕЧТА Лесно се намира, трудно се скрива от съпругата

Търся заплатодател ! Моля, работодатели да не ме безпокоят !

Каква е приликата между жената и щората?
- И от двете бял ден няма да видите.

Каква е разликата между мечката и жената?
- Мечката те яде наведнъж, а жената цял живот.

Годежът е като предварително влязла в сила присъда …

Устните ти ще изпия, като гроздова ракия !

Жените шофьори са като звездите в небето - ти ги виждаш, те теб - не

Чу-ма :Съпруга на китайски

Колко е дълга минутата зависи от това от коя страна на вратата на тоалетната се намираш.

Къпе се тоя, дето го мързи да се чеше.

Жените са като скъпа кола - уж е хубаво да я имаш,пък после непрекъснато мислиш дали няма да й посегнат
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ninka71 » пет сеп 07, 2012 10:13 am

Бони,всичко много ми хареса.Браво на теб! :thumup:
Тези, които казват, че мястото на жените е в кухнята, не знаят какво да правят с тях в спалнята
Правилно!
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт сеп 11, 2012 6:57 pm

„ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА“ – символ на раздори и спорове. Парис, синът на троянския цар Приам, трябвало даде златна ябълка на една от трите богини – Хера, Атина или Афродита, в знак, че е най-красивата. Той я дал на Афродита, заради обещанието й да му даде за съпруга най-красивата жена Елена. Така започнала троянската война.

„АХИЛЕСОВА ПЕТА“ - символ на уязвимо място. При раждането на древногръцкият герой Ахил, майка му го потопила в чудотворната река Стикс, за да бъде неуязвим. Държала го за петата, затова тя останала единственото уязвимо място в тялото му. Точно там го улучила отровната стрела на Парис и загинал в Троянската война.

„ТРОЯНСКИ КОН“ - символ на подлост и измама. Огромен дървен кон, пълен с елински воини, вкаран от самите троянци в древния град Троя по време на Троянската война. Направен по идея на остроумния герой Одисей, именно с троянският кон Троя била превзета от вътре.

„СИЗИФОВСКИ ТРУД“ – символ на безсмислен, безрезултатен труд. Митическият основател на Коринт – разбойникът Сизиф, бил наказан в подземното царство да търкаля нагоре по стръмнината огромен камък и никога да не го изкачи на върха, защото камъкът винаги падал обратно, малко преди да достигне върха.

„ВЪЛЦИ В ОВЧИ КОЖИ“ – символ на лицемерие, под маската на добродетелност. В Евангелието на Матей, новия завет: „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.“ (Матей 7:15).

„ГОРДИЕВ ВЪЗЕЛ“ - символ на заплетен и мъчно разрешим въпрос, който се решава само с насилствен, радикален начин. Сложен и много заплетен възел, с който фригийският цар Гордий, завързал ярема към процепа на колесницата си. Никой не можел да го развърже. Александър Велики минавайки през Гордий, не успял да развърже възела, а го разсякъл с меча си.

„ДАМОКЛЕВ МЕЧ“ - символ на постоянно надвиснала над някого опасност. Сицилианският тиранин Дионис (432-367 г. пр. Хр.) имал много завистлив приятел Дамокъл, който твърдял, че Дионис е щастлив, защото е богат. Заради такъв „приятел“, Дионис постоянно се страхувал от гнева на поданиците си и не се доверявал на никого. Поканил Дамокъл, обсипал го с почести и богатство, но наредил да окачат над главата му остър нож, който виси на конски косъм. Дионис му показал, че богатството и властта, не носят щастие, защото благоденствието се отравя от скрити заплахи.

„ЛЕБЕДОВА ПЕСЕН“ - символ на последна, предсмъртна творба. Лебедите, които живеят на Полярния кръг, понякога биват изненадани във водата от силен студ и остават приковани в леда. Докато умират бавно издават звуци, наподобяващи тъжна песен.

„ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО“ – символ за за хармонично развитие на физически и духовни сили. Изразът идва от десета сатира на древноримския поет Ювенал, в която се казва: „Трябва да се молим, за да бъде здрав духът в здраво тяло.“

„ЗЛАТНАТА СРЕДА“ - символ на оптималното решение. Изразът „aurea mediocritas“ е от Книга ІІ на римския поет Хораций. Всичко във Вселената е подчинено на определени принципи на хармония. Ако всяко нещо се съобразява с тях, уравновесява се, изключвайки крайностите се достига златната среда.

„НА СЕДМОТО НЕБЕ“ – израз за свръх голямо блаженство. Според съчинението на древногръцкия философ Аристотел „За небето“, то се състои от седем неподвижни кристални сфери, на които са закрепени звездите и планетите. За седем небеса се споменава и на много места в Корана. Според преданието Коранът бил донесен от ангел, и то от седмото небе, най-хубаво небе.

„ЛЮБОВТА Е СЛЯПА“ – Древногръцкият философ Платон в съчинението си „Закони“ пише: „Любовта заслепява, тъй като любещият става сляп по отношение на предмета на своята любов.“

„ПРАЩАМ ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР“ – символ за измама. Този израз води началото си от българска народна приказка, в която се разказва как една жена, за да може свободно да приема любовника си, решила да отпрати мъжа си за по-дълго време. Тя се престорила на тежко болна и му казала, че ще оздравее, ако той й донесе зелен хайвер.

„ИЗПЛЮЙ КАМЪЧЕТО“ – символ да се каже това, което мисли човека. В българска народна приказка за един поп и неговия ратай, които се зарекли никога повече да не псуват. За да не забравят обещанието си, държали под езика си по едно камъче. Веднъж обаче видели някакви безобразия и тогава ратаят не се сдържал и казал: „Ще изплюя камъчето, дядо попе. Не мога повече така.“. И напсувал…

„ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ“ – израз, че няма значение как са спечелени парите. Римския император Веспасиан (69-79 г.сл.Хр.) въвел налог върху обществените тоалетни, синът му протестирал, но Веспасиан поднесъл към носа му пари. Миришат, ли личат ли откъде са спечелени? И синът му се съгласил с него. „ЖЪЛТА ПРЕСА“ – израз за долнопробен, лъжлив, свързан с евтини сензации печат. През 1895 г. американският художник график Ричард Ауткоулт поместил в няколко последователни броя на ню-йоркския вестник „The World“ серия фриволни рисунки с хумористичен текст; сред рисунките имало и едно дете със жълта ризка, на него му приписвали различни забавни изказвания. Скоро друг американски вестник – „New York Journal“ започнал да отпечатва серия подобни рисунки. Между тези два вестника започнал спор за правото на първия, публикувал „жълтото момченце“. През 1896 година Ървин Уордман, редактор на „New York Press“, отпечатал в своето списание статия, в която презрително наричал двата конкуриращи се вестника „жълта преса“. Оттогава изразът станал популярен.

„МЕДЕН МЕСЕЦ“ – Мисълта за това колко бързо първоначалното щастие в брака се сменя с горчиво разочарование, образно изказана в източния фолклор, използвал Волтер за своя роман ]„Задиг или съдбата“ (1747). В 3-та глава той пише: „Задиг опита, че първият месец на брака, както той е описан в книгата на Зенд, е меден, а вторият – горчив като пелин.“От романа на Волтер изразът „меден месец“, с който се обозначава първият месец на брака, влязъл в много езици. По-късно този израз започнали да използват и за началната фаза на някакво явление, когато още не се е проявило нищо, което да предизвика разочарование, недоволство

„МЪЛЧАНИЕТО Е ЗНАК ЗА СЪГЛАСИЕ“ - Израз на римския папа Бонифаций VІІІ (1294-1303) в едно от неговите послания, влязъл в каноничното право (сборник постановления на църковната власт). Изразът ни отвежда към Софокъл (496-406 г. пр.Хр.) в чиято трагедия „Трахинянки“ се казва: „Нима не разбираш, че с мълчание ти се съгласяваш с обвинението?“

„ЕДНА ЛЯСТОВИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ“ – Този израз, станал пословица, е от баснята на Езоп, в която се разказва за разточителен юноша, който пропилял цялото бащино наследство, останал му само един плащ, но когато видял, че една лястовичка вече се е върнала, той сметнал че скоро ще е пролет и продал и него. Настъпили студове, лястовичката загинала, а разточителният младеж с негодувание я обвинил в лъжа. Пословицата идва от баснята, но може би и самата басня е написана по друга древна пословица, която се среща в една от комедиите на Кратин (умрял 423 г.пр.Хр.). Аристотел също цитира тази пословица.

„НОВОТО Е ДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО“ - В мемоарите на модистката на Мария Антоанета, мадмоазел Бертен (1824 г. Франция) казва тези думи по повод една преправена от нея стара рокля на кралицата (в действителност мемоарите й са фалшифицирани – техен автор е Жак Пеше (Peuchet), 1758-1830). Тази мисъл била възприета като нова само защото също била добре забравена стара. Още Джефри Чосър (1340-1400) е казал, че „няма нов обичай, който да не е бил стар“. Този цитат на Чосър бил популяризиран с книгата на Валтер Скот „Народни песни от Южна Шотландия“.

„ЗА МЪРТВИТЕ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО“ – Изразът често се цитира на латински „De mortuis nil nisi bene“ или „De mortuis aut bene aut nihil“ и по всяка вероятност е от съчинението на Диоген Лаертски (ІІІ в. сл.Хр.) “ Живот, учение и мнения на прославени философи „, в които е приведено едно изречение на един от „седемте мъдреци“ – Хилон (VІ в. пр.Хр.) – „Не злослови за мъртвите“.

„РОГОНОСЕЦ“ - Кралят на Франция (един от всичките ) обичал да спи с чужди жени. За компенсация след акта разрешавал на мъжа й да ловува в кралските гори и имоти. „Щастливците“ носели много трофеи с рога от лова. „АВГИЕВИ ОБОРИ“ - нещо крайно замърсено и/или занемарено. В древногръцката митология са огромни обори на царя на Елида Авгий, син на Хелиос и съпруг на Епикаста, които не били почиствани 30 години. Херакъл ги почиства за 1 ден, като прекарва през тях водите на реките Алфей и Пеней. Това е един от 12-те му подвига — петия.

„ДА ИЗБЕРЕШ ПО-МАЛКАТА ЗЛИНА“ - Изразът се среща в съчиненията на древногръцкия философ Аристотел “ Никомахова етика “ в следния вид: “ Трябва да се избира по-малкото зло „. Изход, избор винаги има, просто понякога няма идеално решение. У Цицерон (в съчинението „За задълженията“) е казано: „Следва да се избира от злините най-малката, но и да се извлича от самите тях онова, което може да е добро в тях.“

„ОТ МУХАТА СЛОН“ - Изразът се използва в смисъл силно да се преувеличава нещо . Той се използва от гръцкия писател Лукиан (ІІ в.пр.Хр.), който завършва своята сатирична „Похвала на мухата“ така: „Но аз прекъсвам моето слово, макар че още много мога да кажа, за да не си помисли някой, че аз като в пословицата правя от мухата слон.“ Явно го е казал въз основа на още по-древна пословица. Нищо чудно в по-древни времена да не е било слон а динозавър или тогава мухите да са били по-големички.

„БЪРЗАЙ БАВНО“ - По думите на Светоний този израз често повтарял римският император Август (Гай Юлий Цезар Октавиан, 63 г. пр.Хр.). Френският поет и теоретик на класицизма Буало използвал този афоризъм в своята поема „Поетическото изкуство“. Често се цитира на латински „Festina lente“.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=201232
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори