Здравейте, приятели! Много е важно за един готвач да остави кухнята си чиста и спретната. Предлагам в тази тема да споделяме, задаваме въпроси, съветваме относно това как да държим кухнята си чиста. Всякакви трикове, хитринки и идеи можем да споделяме тук и да си бъдем полезни! Бъдете здрави!
Поздрави,
Малина
Чистота в кухнята
- borissova
- виртуоз с тиган
- Мнения: 79
- Регистриран на: вт авг 07, 2012 10:13 am
- :: 10 рецепти от borissova
- :: 34 снимки от borissova
Чистота в кухнята
"То целият свят е болен, синко. Едни от това, Други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата — гнила." /Елин Пелин/
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Малинка,ако това е твоята кухня, не виждам, какво бих ти препоръчала - блести от чистота, само махни кухненските ролки от плота,че са доста фрапиращи на пръв поглед.
- didurana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 4152
- Регистриран на: чет юли 29, 2010 12:28 pm
Аз съм ,,за,,.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Според мен в кухнята има няколко основни неща, които биват поголовно пренебрегвани и забравяни/недомислени: дървените дъски за рязане и гъбите, с които се мият съдовете например. Толкова много предавания съм гледала, в които е ставало въпрос за хигиена в кухнята, а и сега покрай откриването на фирмата трябваше да изкарам курс, за да ми дадат "здравно свидетелство". Навсякъде все това се подчертава: колкото повече нови и агресивни препарати за почистване има, толкова повече се мият и търкат, и дезинфикцират местата и повърхностите, които и без друго са чисти - работен плот, врати на шкафове и т.н. Но действителните огнища, където се люпят бактерии на конвейр, биват просто подминавани. Дървените дъски за рязане например. В техните пори влиза всичко, което се реже върху тях. Както и да ги миеш, няма оттърване. Единствено остава да ги подмениш с друг материал или всеки път след рязане на месо и иначе 2 пъти седмично да се обливат продължително с вряща вода. На мен лично това с врялата вод ми беше много досадно и ги подмених. Сега имам около 5-6 стъклени и още толкова от огъваема пластмаса. Стъклените са дълголетни, а пластмасовите имат предимството, че страшно удобно се прехвърлят нарязаните продукти, защото се огъват. Недостатъкът им е, че им се нарязва повърхността и се налага да се купуват нови, поне всяка година.
За гъбите пък какво да говорим? Още с майка ми, Бог да я прости, сме имали дискусии относно това колко е продължителността на живота на една такава "Гъбка" и дали това е мястото, на което е уместно да се пести... Аз лично имам миялна машина, но и на ръка поизмивам това-онова. Основно неща, от които имам само по един брой или пък са много големи и биха заели много място в машината. Гъбата трябва да се оставя така, че да има възможност да изсъхва между ползванията, т.е. не в купички и тем подобни, където кисне в собствения си сос. Моята гъба за миене я оставям в една открита сапуниерка. Купила съм комплект, който е всъщност за баня, за нищожни 2 евро в ИКЕА: сапуниерка, помпеща чаша за сапун и чаша за четки за зъби. В помпещата чаша съм сложила препарата за миене, в сапуниерката държа гъбата, а в чашата за четки за зъби, която беше към комплекта, слагам ножа и лъжицата, с които обслужвам храната на котетата. Гъбата я изхвърлям след 6-7 дни, не чакам да замирише или да се забоядиса. Измивам сапуниерката и чашата за котешките прибори в миялната. Това са прибори, до които котетата не са се докосвали. Иначе купичките им ги мия пък съвсем отделно, вън на чешмата в двора, че колкото и да са ми мили котетата, все пак ме е гнус някак си.
Друго място с мръсотии в кухнята са гумените уплътнения на вратата на хладилника. Ужас. Аз направо съм се вманячила, от както в едно предаване гледах какви гнусотии имаше в гънките и като отидох да погледна моя хладилник, направо ме удари гръм: хладилника ми е старичък и честно казано, до тогава не бях се и сещала да измия тези гънки, особено пък под долния ръб на вратата. Няма да казвам подробности, само че от тогава един път седмично поне ги минавам с гореща вода и препарат.
Сещам се и за шкафа под мивката. Според мен най-занемарения шкаф. Тук специално в Германия по традиция това е шкафа, в който се държи кофата с биологичните отпадъци, препаратите за чистене в кухнята, метличката, таблетките за миялната и т.п.. Не знам защо, в абсолютно всички домакинства тук това е така. И това е шкафът, който най-често бива подминаван при ежедневното пребърсване и поддръжка. Там са тръбите на мивката и това го прави неудобен и неуютен, може би това е причината, че бива просто игнориран
А иначе като цяло кухнята няма нужда да бъде дезинфекцирана. Нормалното разтребване и избърсване след работата е напълно достатъчно. Човекът от хилядолетия си живее в симбиоза със собствените бактерии, няма нужда да се изнежва Аз лично ползвам екологичен препарат с оцет, първо, че неутрализира миризми, второ, че е подходящ за всички повърности в кухнята (и банята), трето, че маха идеално петната от вода по мивката и четвърто - не натоварва околната среда. 1 литър струва около 1 евро, в ЛИДЛ го открих още преди много години и съм супер доволна.
За гъбите пък какво да говорим? Още с майка ми, Бог да я прости, сме имали дискусии относно това колко е продължителността на живота на една такава "Гъбка" и дали това е мястото, на което е уместно да се пести... Аз лично имам миялна машина, но и на ръка поизмивам това-онова. Основно неща, от които имам само по един брой или пък са много големи и биха заели много място в машината. Гъбата трябва да се оставя така, че да има възможност да изсъхва между ползванията, т.е. не в купички и тем подобни, където кисне в собствения си сос. Моята гъба за миене я оставям в една открита сапуниерка. Купила съм комплект, който е всъщност за баня, за нищожни 2 евро в ИКЕА: сапуниерка, помпеща чаша за сапун и чаша за четки за зъби. В помпещата чаша съм сложила препарата за миене, в сапуниерката държа гъбата, а в чашата за четки за зъби, която беше към комплекта, слагам ножа и лъжицата, с които обслужвам храната на котетата. Гъбата я изхвърлям след 6-7 дни, не чакам да замирише или да се забоядиса. Измивам сапуниерката и чашата за котешките прибори в миялната. Това са прибори, до които котетата не са се докосвали. Иначе купичките им ги мия пък съвсем отделно, вън на чешмата в двора, че колкото и да са ми мили котетата, все пак ме е гнус някак си.
Друго място с мръсотии в кухнята са гумените уплътнения на вратата на хладилника. Ужас. Аз направо съм се вманячила, от както в едно предаване гледах какви гнусотии имаше в гънките и като отидох да погледна моя хладилник, направо ме удари гръм: хладилника ми е старичък и честно казано, до тогава не бях се и сещала да измия тези гънки, особено пък под долния ръб на вратата. Няма да казвам подробности, само че от тогава един път седмично поне ги минавам с гореща вода и препарат.
Сещам се и за шкафа под мивката. Според мен най-занемарения шкаф. Тук специално в Германия по традиция това е шкафа, в който се държи кофата с биологичните отпадъци, препаратите за чистене в кухнята, метличката, таблетките за миялната и т.п.. Не знам защо, в абсолютно всички домакинства тук това е така. И това е шкафът, който най-често бива подминаван при ежедневното пребърсване и поддръжка. Там са тръбите на мивката и това го прави неудобен и неуютен, може би това е причината, че бива просто игнориран
А иначе като цяло кухнята няма нужда да бъде дезинфекцирана. Нормалното разтребване и избърсване след работата е напълно достатъчно. Човекът от хилядолетия си живее в симбиоза със собствените бактерии, няма нужда да се изнежва Аз лично ползвам екологичен препарат с оцет, първо, че неутрализира миризми, второ, че е подходящ за всички повърности в кухнята (и банята), трето, че маха идеално петната от вода по мивката и четвърто - не натоварва околната среда. 1 литър струва около 1 евро, в ЛИДЛ го открих още преди много години и съм супер доволна.
www.facebook.com/artandhobby
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Охххх, Рали, успокои ме, че не съм единствената маниачка И аз през 3-4 дни бърша хладилника и гумените уплътнители- много се цапат от ръцете, от прахоляк...
Подсещаш ме, че винаги ми се е искало стъклена дъска, но...много ръце се бутат около мен и ще имаме лоши последици Пластмасови не бях виждала. Аз върху дъската си слагам фолио и така режа. Чувала съм, че и дървената дъска не трябва да се мие защото мухлясва дървото- аз я забърсвам с влажна кърпа, но така или иначе не ми се замърсява.
И за гъбичките- като луда съм- една за чинии и чаши, друга за тенджери и тави. Според мен не трябва да се ползват повече от седмица.
И в апартаментите в Гърция същата използваемост има шкафа под мивката, но аз понеже не мога да търпя боклук вкъщи там си ми е чистичко и пълно с бурканчета и бутилки А боклука веднага се изхвърля навън (или на балкона).
И аз като Рали си купувам препарати от Лидл и съм много доволна- по-евтини са, но качествени
Единственият ми проблем е чистенето на фурната- не остава време - все нещо се пече Правя го през седмица и то през ноща
Поздрави
Подсещаш ме, че винаги ми се е искало стъклена дъска, но...много ръце се бутат около мен и ще имаме лоши последици Пластмасови не бях виждала. Аз върху дъската си слагам фолио и така режа. Чувала съм, че и дървената дъска не трябва да се мие защото мухлясва дървото- аз я забърсвам с влажна кърпа, но така или иначе не ми се замърсява.
И за гъбичките- като луда съм- една за чинии и чаши, друга за тенджери и тави. Според мен не трябва да се ползват повече от седмица.
И в апартаментите в Гърция същата използваемост има шкафа под мивката, но аз понеже не мога да търпя боклук вкъщи там си ми е чистичко и пълно с бурканчета и бутилки А боклука веднага се изхвърля навън (или на балкона).
И аз като Рали си купувам препарати от Лидл и съм много доволна- по-евтини са, но качествени
Единственият ми проблем е чистенето на фурната- не остава време - все нещо се пече Правя го през седмица и то през ноща
Поздрави
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Рали, Ани, ако не ви затруднявам пишете ми на Лични от кои препарати на Лидл сте доволни - аз пазарувам от там, но без отзиви не смея да купувам. Още повече че ръцете ми са чувствителни към содата в сапуните и миещите препарати и много внимавам какво ползвам
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
-
- началник печка
- Мнения: 190
- Регистриран на: нед авг 15, 2010 5:52 pm
Хаиде да се включа и аз по темата.Освен гумичките на хладилника ,поглеждали ли сте гумата на вратичката на пералнята?Изпитах истински кошмар когато се сетих за първи път да я почистя!Сега всяка седмица се минава с белина, Винаги остава по малко вода и ............мухъла не закъснява.А гъбичките за миене на съдове лично аз ги сменям всяка седмица .Преди време дъските за рязане ги търках с тел и белина.после ги оставях на слънце да изсъхнат,но намерих пластмасови на 1 евро ,и си купих,та се отървах поне от това търкане.А колкото до препаратите ,и аз имам проблем с кожата ,но слагам дебели гумени ръкавици ,и така се спасявам.Ани е права тук в Гърция почти непрекъснато духа и колкото и да чистиш.... все си има прахоляк,а не може на затворени прозорци,няма въздух.Така че понякога метлата и парцала са ми наи - добрите приятели,все с тях си обикалям.И аз си пазарявам от Лидл и съм доволна от препаратите .Каквото да взема все ми върши работа ,а и е по евтино
- didurana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 4152
- Регистриран на: чет юли 29, 2010 12:28 pm
Ани,аз също ще се допитам до теб кои препарати си ползвала ,да знам на какво да се спра.Малинка,поздравления за темата!И аз обичам да ми е чисто,ще се включвам и към тази тема.
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Аз не мога да си представя кухнята без любимата дървена дъска... за рязане на всичко, за подпиране на топли съдове. За да може да си я ползваме редовно и дълго е важно да се измива след всяка употреба веднага, за да не се пропиват миризмите - няма нужда от тежки препарати, гъбичката и препарата за миене на съдове + вряла вода е напълно достатъчно. Също е важно да не се оставя накисната във вода и измита да се слага така че да може да изсъхне добре - ако се подпира долу, да е на такава повърхност, че да не се събира локвичка с вода иначе там ще мухляса.
За чувствителни ръце, а и за всеки, който иска да си щади кожата горещо препоръчвам ползване на гумени ръкавици. За почистване с тежки препарати (баня, тоалетна) аз ползвам дебели за многократна употреба, а за кухнята си имам тънки за еднократна употреба - водят се за храна, но аз си ги ползвам за всякакви дейности (включително почистване), по-тънки са и много удобни, а и не ми изсъхват ръцете.
За чувствителни ръце, а и за всеки, който иска да си щади кожата горещо препоръчвам ползване на гумени ръкавици. За почистване с тежки препарати (баня, тоалетна) аз ползвам дебели за многократна употреба, а за кухнята си имам тънки за еднократна употреба - водят се за храна, но аз си ги ползвам за всякакви дейности (включително почистване), по-тънки са и много удобни, а и не ми изсъхват ръцете.
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Аз ползвах години наред други марки- известни и скъпи, но един път по съвет на приятелка реших да пробвам някои препарати от Lidl. Останах много доволна.
Оранжевото е за кухнята, за печката (аз мия и плота до печката с това);средното е за банята; другото жълто е за тоалетната чиния. Ползвам и едно друго (за кухненския плот, за шкафовете, за столовете и т.н.), което е универсално, с оцет (може би е това, което ползва Рали)- свърши, но като си взема тези дни ще го покажа. А за миене на плочките вкъщи ползвам едно гръцко, малко по-скъпичко, но със страхотна трайна миризма, понеже обичам да ми мирише на цветя. Да не прозвучи като реклама, но са на добри цени и качествени. И праха за пране се оказа конкурентен на Ариел, който е доста рекламиран
Не знам дали в България продуктите се продават със същите имена.
Като прочетох съвета на Неви и се сетих, че преди доста време бях решила да слагам ръкавици като мия чиниите, ама като трябваше все с ръкавиците да стоя... Вече само за банята- там е слабото ми място- мия и бърша по 2 пъти на ден
Оранжевото е за кухнята, за печката (аз мия и плота до печката с това);средното е за банята; другото жълто е за тоалетната чиния. Ползвам и едно друго (за кухненския плот, за шкафовете, за столовете и т.н.), което е универсално, с оцет (може би е това, което ползва Рали)- свърши, но като си взема тези дни ще го покажа. А за миене на плочките вкъщи ползвам едно гръцко, малко по-скъпичко, но със страхотна трайна миризма, понеже обичам да ми мирише на цветя. Да не прозвучи като реклама, но са на добри цени и качествени. И праха за пране се оказа конкурентен на Ариел, който е доста рекламиран
Не знам дали в България продуктите се продават със същите имена.
Като прочетох съвета на Неви и се сетих, че преди доста време бях решила да слагам ръкавици като мия чиниите, ама като трябваше все с ръкавиците да стоя... Вече само за банята- там е слабото ми място- мия и бърша по 2 пъти на ден