Здравейте,
знам, че припокриването на теорията и практика не винаги е даденост.
Все пак, в интерес на истината трябва да се каже, че от години вече не се практикува Диетичен план за диабетици. Той доказано се е провалил. Освен това няма разлика между здравословното хранене на един здрав човек и един диабетик. Разликата е само в краткосрочните последствия. Диабетика реагира веднага, здравия с времето.
Както за диабетиците са вредни захари, така са вредни и за недиабетиците, хипогликемията е опасна за диабетика, но и за здравият. Едно строго придържане към часово хранене не се практикува от около 10 години. За един огромен процент диабетици това просто не е възможно. Така че тези предишни препоръки за зарязани отдавна.
Това, с което един диабетик трябва да се храни, е и най-доброто за здравият човек.
А пълните с калории храни вредят на всеки, без оглед болен или здрав.
Погледнете рецептите горе: всяка от тях е подходяща за всеки. Ако става въпрос за една лъжичка мед, то тя е разрешена на диабетика. А 50 г захар в едно парче е отрова за всеки, бързо или бавнодействаща.
Лекарят дава на всеки диабетик два Индекса:
Гликемичният индекс, който дава представа колко бързо биват усвоявани захарите в даден продукт,
и Индекс на ХЕ (Хлебни единици), които показва съдържанието на въглехидрати, като една ХЕ е 12г въглехидрати.
С помощта на двата Индекса всеки може да види, какво и по колко да приеме и с колко единици инсулин да го неутрализира.
Който се вгледа , ще види, че здравословното хранене и храненето при диабет не се различават.
Преди да се надигнат гласове, ще добавя, че майка ми е диабетик от 15 години и че ако се беше ориентирала към съветите, дадени от нейните лекари в БГ, щеше да води мизерен начин на живот или щеше да умряла от хипогликемия, не дай си Боже.
Благодарение на въведеният тогава в семейството здравословен начин на живот, печелят всички. Майка ми овладява диабета си, а останалите предотвратяват появата му.
И всички се чувстват отлично.
Поздрави, Ралица
Диабетична кухня???
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Диабетична кухня???
Последна промяна от Aliana на нед фев 01, 2009 2:58 pm, променено общо 1 път.
www.facebook.com/artandhobby
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
На това се свиква, аз преди около 10 години пиех само лайт-напитки, отначало беше гадно, после свикнах, като си мислех, че правя нещо добро за себе си.
Но който оставя захарта само за да пести калории, трябва да знае, че човешкият организъм функционира различно.
В момента, в който рецепторите в устата регистрират сладък вкус, мозъкът изпраща сигнал на панкреаса, който реагира с отделянето на инсулин. Това се случва преди захарта или изкуственият подсладител да са стигнали в кръвта.
При диабетика панкреаса не отделя инсулин, защото е повреден, но при здравият инсулина се отделя и се подготвя да посрещне захарта. Когато обаче вместо захар влезе захарин или аспартам, или каквото и да било друго, инсулина остава неизползван. И става така, че човек изпитва остър глад, със замайване, гадене, чувство за слабост. Както когато ти е лошо о от глад. Това е хипогликемия.
Тогава човек посяга към храна, най-вече нещо сладко, което е нормално и единсвеното здравословно в момента. Но целта за пестене на калории, тя не бива постигната, защото в момента, когато на човек му е зле, се поглъщат същото количество или дори повече калории от това, което е спестено чрез захарина.
Много прост механизъм.
В последните години има излезли много проучвания, които доказват, че лайт-продукти водят до покачване на теглото.
Поздрави, Ралица
Но който оставя захарта само за да пести калории, трябва да знае, че човешкият организъм функционира различно.
В момента, в който рецепторите в устата регистрират сладък вкус, мозъкът изпраща сигнал на панкреаса, който реагира с отделянето на инсулин. Това се случва преди захарта или изкуственият подсладител да са стигнали в кръвта.
При диабетика панкреаса не отделя инсулин, защото е повреден, но при здравият инсулина се отделя и се подготвя да посрещне захарта. Когато обаче вместо захар влезе захарин или аспартам, или каквото и да било друго, инсулина остава неизползван. И става така, че човек изпитва остър глад, със замайване, гадене, чувство за слабост. Както когато ти е лошо о от глад. Това е хипогликемия.
Тогава човек посяга към храна, най-вече нещо сладко, което е нормално и единсвеното здравословно в момента. Но целта за пестене на калории, тя не бива постигната, защото в момента, когато на човек му е зле, се поглъщат същото количество или дори повече калории от това, което е спестено чрез захарина.
Много прост механизъм.
В последните години има излезли много проучвания, които доказват, че лайт-продукти водят до покачване на теглото.
Поздрави, Ралица
www.facebook.com/artandhobby
- desislawa
- магьосник в кухнята
- Мнения: 88
- Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
- :: 47 рецепти от desislawa
Aбсолютное вярно че заместителите на захарта-изкуствените са вредни за всички.Това е аспартам-отрова за мишки.Повече по тази тема може да прочетете в този сайт http://www.bb-team.org/articles/1401/
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1
- Регистриран на: чет фев 12, 2009 5:44 am
- :: 45 рецепти от Blaga