Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. Популярността й като „лек за всичко" постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.
Съществуват доказателства, че комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.
Историята на комбуча
През 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).
От какво е изградена чудотворната гъба -Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.
Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка (т. нар. чаен квас).
http://www.bb-team.org/articles/2874_ko ... z1LsxzlFuT
Как да си направим Комбуча – лековитата „чаена” гъбаhttp://www.purvite7.bg/articles/view/50 ... html?rc=10
Комбуча
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Не знам, дали става вкусна напитката по показания метод. Но аз често си купувам и много ми харесва. Моят син не е много запален по нея, но не съм забелязала да я се мръщи, като му налея Тук се продава в dm, на щанда за ядки, квас и т.н. Изглежда така
www.facebook.com/artandhobby
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Рали,забелязах, че е и с различни вкусове..........
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Да, мила, с вкус на дюля и на кранбери, но класическата на мен ми е най-хубава.
Днес така ми се допи, докато четях... Не съм купувала от предколедното време.
Днес така ми се допи, докато четях... Не съм купувала от предколедното време.
www.facebook.com/artandhobby
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Хм... аз се зачетох днес из различните източници и в крайна сметка се оказа, че всички твърдения за ЧУДОТВОРНОСТТА на тази напитка, базират на легенди, предания и усърдна реклама. Проучванията на комбуча са били с цел доказването на нейното БЕЗВРЕДИЕ, за да може изобщо да бъде пусната на пазара, а не на предполагаеми лековити качества.
Извлеци относно качествата има в немската уикипедия, аз ще ги препиша просто от там.
* В зависимост от методът на производство, комбуча съдържа по-малко или повече захар. По тази причина преди консумация трябва да се обърне внимание на съдържанието на захар. Според закона (немския) комбуча няма право да бъде класифицирана като освежителна напитка. Цитат: "Заради високото съдръжание на монозахариди, комбуча не е подходяща за диабетици и не се препоръчва като утолител на жаждата."
* Според закона (немския) безалкохолни напитки са напитки, чието съдържание на алкохол е под 2 грама на литър. Проведени от Баварското държавно министерство за екология, здраве и защита на потребителя контроли на комбуча от различни производители, са открили стойности, надвишаващи установените със закон. Комбуча не би трябвало да се счита за безалкохолна напитка. Официалните производители декларират съдържание на алкохол от 0,5 процента. Домашно произведена комбуча съдържа до 3 процента алкохол. По тази причина комбуча е неподходяща за деца, бивши (абстинентни) алкохолици, мюсулмани.
* Фактически няма клинични проучвания, доказващи лечебните свойства на комбуча. Единственото, открито в проучванията, е леко антибиотично действие.
* Изявление на Баварското държавно министерство за екология, здраве и защита на потребителя:
Според рекламните слогани на различните производители, комбуча "допринася за по-доброто здравно състояние на човека" , "подпомага съпротивителните сили на организма" и "подсилва имунната система". Само че нито съдържанието на напитката, нито начинът й на производство дават повод това да бъде потвърдено.
* Централата на потребителите в Долна Саксония прави следното изявление:
"Произведена в хигиенични условия, комбуча е напитка, чиято консумация е необезпокоителна. Нейната здравословност обаче в най-добрия случай е сравнима със здравословността на други ферментирали храни, като например кисело мляко, чиито бактерии повлияват положително чревната флора. Научно доказани са единствено леко слабителното и леко антибактириалното й действие, които се дължат на съдържанието на млечна и оцетена киселина. Индустриално прозведена комбуча бива, по съображения на хигиената и трайността, пастьоризирана. Този процес убива микроорганизмите и напитката на практика е без каквото и да е въздействие."
* "Комбуча е подобна на мъст напитка на чаена основа. Рекламните изявления относно нейните терапевтични и профиклактични действия са недоказани научно."преценява Германската асоциациа по храненето. Също и за доказване на пребиотичните свойства на комбуча няма съществени проучвания. Пребиотичното действие се предполага заради процеса на ферментация.
Извлеци относно качествата има в немската уикипедия, аз ще ги препиша просто от там.
* В зависимост от методът на производство, комбуча съдържа по-малко или повече захар. По тази причина преди консумация трябва да се обърне внимание на съдържанието на захар. Според закона (немския) комбуча няма право да бъде класифицирана като освежителна напитка. Цитат: "Заради високото съдръжание на монозахариди, комбуча не е подходяща за диабетици и не се препоръчва като утолител на жаждата."
* Според закона (немския) безалкохолни напитки са напитки, чието съдържание на алкохол е под 2 грама на литър. Проведени от Баварското държавно министерство за екология, здраве и защита на потребителя контроли на комбуча от различни производители, са открили стойности, надвишаващи установените със закон. Комбуча не би трябвало да се счита за безалкохолна напитка. Официалните производители декларират съдържание на алкохол от 0,5 процента. Домашно произведена комбуча съдържа до 3 процента алкохол. По тази причина комбуча е неподходяща за деца, бивши (абстинентни) алкохолици, мюсулмани.
* Фактически няма клинични проучвания, доказващи лечебните свойства на комбуча. Единственото, открито в проучванията, е леко антибиотично действие.
* Изявление на Баварското държавно министерство за екология, здраве и защита на потребителя:
Според рекламните слогани на различните производители, комбуча "допринася за по-доброто здравно състояние на човека" , "подпомага съпротивителните сили на организма" и "подсилва имунната система". Само че нито съдържанието на напитката, нито начинът й на производство дават повод това да бъде потвърдено.
* Централата на потребителите в Долна Саксония прави следното изявление:
"Произведена в хигиенични условия, комбуча е напитка, чиято консумация е необезпокоителна. Нейната здравословност обаче в най-добрия случай е сравнима със здравословността на други ферментирали храни, като например кисело мляко, чиито бактерии повлияват положително чревната флора. Научно доказани са единствено леко слабителното и леко антибактириалното й действие, които се дължат на съдържанието на млечна и оцетена киселина. Индустриално прозведена комбуча бива, по съображения на хигиената и трайността, пастьоризирана. Този процес убива микроорганизмите и напитката на практика е без каквото и да е въздействие."
* "Комбуча е подобна на мъст напитка на чаена основа. Рекламните изявления относно нейните терапевтични и профиклактични действия са недоказани научно."преценява Германската асоциациа по храненето. Също и за доказване на пребиотичните свойства на комбуча няма съществени проучвания. Пребиотичното действие се предполага заради процеса на ферментация.
www.facebook.com/artandhobby
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Досега не съм видяла чудотворна напитка/храна, която наистина да е такава Ако наистина имаше лечебни свойства, досега лекарите да го изписват като лекарство и болестите да са изчезнали
Това не пречи да е вкусна и стандартно полезна, разбира се.
Това не пречи да е вкусна и стандартно полезна, разбира се.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 3
- Регистриран на: чет юни 28, 2012 6:55 pm
Подарявам чаена гъба. Наистина върши работа. http://www.kombu.de/anl-bu.htm Прочетете ако не знаете какво е кобуча
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 3
- Регистриран на: чет юни 28, 2012 6:55 pm
Лично се убедих в действието на напитката. От години ходя по скъпи лекари и ми изписват скъпи лекарства./Имах проблеми със стомаха/ От един месец пия комбуча сутрин на гладно и отново мога да се наслаждавам на храната. А всеизвесно е, че лекарите нямат интерес да те излекуват. Получават бонуси от фармацевтичните компании.xevi написа:Досега не съм видяла чудотворна напитка/храна, която наистина да е такава Ако наистина имаше лечебни свойства, досега лекарите да го изписват като лекарство и болестите да са изчезнали
Това не пречи да е вкусна и стандартно полезна, разбира се.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: чет ное 08, 2012 1:55 pm
Здравейте, моля някой ако може да ми подари Комбуча, спешно е, благодаря.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 3
- Регистриран на: чет юни 28, 2012 6:55 pm
От къде си? Имам гъба и ще ти пратя. Пиши ми на ел. поща dian_iankov@mail.bg