Здравейте,
Непрекъснато се опитвам да направя крем със заквасена сметана, правя всичко както е написано в рецептите, но сметаната така и не се сгъстява...каде бъркам? Може би е с малка масленост (12,5%). Да търся с по-голям процент масленост...или просто проблема е в моето неумение...Благодаря Ви за помоща предварително...
Защо заквасената ми сметана не се сгъстява
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 9
- Регистриран на: пон апр 12, 2010 1:41 am
- :: 3 рецепти от lilialkara
- :: 25 снимки от lilialkara
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
И аз бих искала да знам причината - при мен също понякога НЕ става. Става течна и си Остава такава, колкото и да разбивам. Последния път ползвах "Добружанка" и при разбиването се сгъсти и превърна в крем (както си трябва), но имам някакъв спомен, че и с нея май съм имала неуспехи преди (това обаче не го твърдя на 100%). В доброто старо време никога не съм имала такива проблеми. Сега до качество ли е, до масленост ли ... не знам, но винаги имам притеснения, дали ще стане.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз пък, момичета мили, за първи път чувам, че заквасена сметана се сгъстявала при разбиване...
Разликата между течна и заквасена сметана е като между прясно и кисело мляко - от прясното можеш да направиш пяна от капучино, от киселото - не, а и няма да ти хрумне да опиташ.
Аз много често се чудя на въпроси, които предполагат взаимозаменяемостта на двата продукта.
Ако квасената сметана си е рядка - поради ниска масленост например, тя няма да се сгъсти при разбиване. Все едно кисело мляко да се сгъсти при разбиване. Аз лично ползвам ВИНАГИ цедена квасена сметана, която вече според рецептата си сгъстявам с други продукти, като например крем без варене.
Разликата между течна и заквасена сметана е като между прясно и кисело мляко - от прясното можеш да направиш пяна от капучино, от киселото - не, а и няма да ти хрумне да опиташ.
Аз много често се чудя на въпроси, които предполагат взаимозаменяемостта на двата продукта.
Ако квасената сметана си е рядка - поради ниска масленост например, тя няма да се сгъсти при разбиване. Все едно кисело мляко да се сгъсти при разбиване. Аз лично ползвам ВИНАГИ цедена квасена сметана, която вече според рецептата си сгъстявам с други продукти, като например крем без варене.
www.facebook.com/artandhobby
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 9
- Регистриран на: пон апр 12, 2010 1:41 am
- :: 3 рецепти от lilialkara
- :: 25 снимки от lilialkara
След като вчера ми се случи отново този проблем, реших , че проблема е в масленоста (както вече казах сметаната ми е с масленост 12%). Не зная как мога да увелича маслеността и дали е възможно това, затова реших да я изцедя и по този начин да се оттърва от излишната вода (или сурватка, незная как се нарича) . Разбих изцедената вече сметана с пудрата захар и се получи много приятен крем. Така успях да зглобя тортата която бях започнала. На външен вид стана много приятна, сигурна съм че и на вкус ще е така, но със сигурност ще кажа за вкуса довечера като се прибере мъжа ми от работа. защото тази торта замина за там . А за в къщи остана първата която не е с цедената сметана. Но вече със сигурност ще я изцеждам преди да правя нещо със заквасена сметана.
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Aliana, сгъстява се, но когато си иска . Преди време винаги се сгъстяваше и много обичах разбита заквасена сметана с ягоди. Сега обаче не се разбива "Добруджанка" - та е високомаслена и може и за това да ми се е получило. При следващите опити пак ще докладвам как се е държала сметаната при разбиване.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 9
- Регистриран на: пон апр 12, 2010 1:41 am
- :: 3 рецепти от lilialkara
- :: 25 снимки от lilialkara
Момичета, както Ви казах на външен вид тортата беше прилична, а на вкус е била просто вълшебна. Ще кача и снимки като ги пооправя. В коментарите след рецептата natalija ми каза, че масленността трябва да е 35%. Вече съм на 99%сигурна, че проблема е бил в маслеността и след като я изцедих се получи. А тортата която правих е Торта Снежна Шарлота.
Много лесна и бърза и най-важното е вкусна.
Ще чакам резултати от Aliana с нетърпение
Много лесна и бърза и най-важното е вкусна.
Ще чакам резултати от Aliana с нетърпение
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Сега прочетох коментара на natalija към рецептата за Торта Снежна Шарлота. Ще се възползвам от съвета и ще видя какво ще стане.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Не се стърпях и аз да напиша нещо!
Първо винаги разбивам растителната сметана силно охладена - дали е сладкарска или за готвене - тогава се получава , слагала съм вътре и захар и сироп от плодове - но се разбива.
Заквасената сметана преди - да кажем 15 -20 на години се разбиваше с пудра захар и се сгъстяваше и добиваше пухкавост.
Сега, независимо каква е марката - Данон, На баба, Бор чвор, Мегле , извинявайте ако съм пропуснала някоя - тази сметана не се сгъстява. Ако прескочим до съседната нам Румъния ( там поне в Карфура в гр.Констанца изброих около 27 вида заквасена сметана в кофички от по 900 гр.и то на сносни цени - тяхно производство - там те нямат кисело мляко ) и си купим такава с по- висока масленост - 32,5%, този вид сметана можах да я разбия с пудра захар. Имаше и с още по- висока масленост , но беше около 15 леи което прави 7-8 лева. Ако е с по- ниска масленост пак нестава. Ама няма да ми е никак евтино да ходя за една сметана до Румъния, независимо, че разтоянието не е голямо.
Т.е исках да кажа , че разковничето е в маслеността - не съм пробвала да цедя сметаната - да и махна суроватката и да я разбия , защото тогава гъстотата се променя, а не маслеността , но ще пробвам да видя какво ще стане.
Заквасената сметана на Габрово Милк също е с добра масленост, но е в големи разфасовки - 1 кг. Рядко съм я виждала и вземала - само два или три пъти от Метро.
PS Забравих да кажа, че на на една от българските марките, няма да споменавам коя - сметаната леко се разби, но имам подозрения, че в самата сметана има и разбита растителна такава, защото първо ми направи впечатление, че е неестествено лека на грамаж , а след като я опитах на вкус ми биеше на палмово масло.
Първо винаги разбивам растителната сметана силно охладена - дали е сладкарска или за готвене - тогава се получава , слагала съм вътре и захар и сироп от плодове - но се разбива.
Заквасената сметана преди - да кажем 15 -20 на години се разбиваше с пудра захар и се сгъстяваше и добиваше пухкавост.
Сега, независимо каква е марката - Данон, На баба, Бор чвор, Мегле , извинявайте ако съм пропуснала някоя - тази сметана не се сгъстява. Ако прескочим до съседната нам Румъния ( там поне в Карфура в гр.Констанца изброих около 27 вида заквасена сметана в кофички от по 900 гр.и то на сносни цени - тяхно производство - там те нямат кисело мляко ) и си купим такава с по- висока масленост - 32,5%, този вид сметана можах да я разбия с пудра захар. Имаше и с още по- висока масленост , но беше около 15 леи което прави 7-8 лева. Ако е с по- ниска масленост пак нестава. Ама няма да ми е никак евтино да ходя за една сметана до Румъния, независимо, че разтоянието не е голямо.
Т.е исках да кажа , че разковничето е в маслеността - не съм пробвала да цедя сметаната - да и махна суроватката и да я разбия , защото тогава гъстотата се променя, а не маслеността , но ще пробвам да видя какво ще стане.
Заквасената сметана на Габрово Милк също е с добра масленост, но е в големи разфасовки - 1 кг. Рядко съм я виждала и вземала - само два или три пъти от Метро.
PS Забравих да кажа, че на на една от българските марките, няма да споменавам коя - сметаната леко се разби, но имам подозрения, че в самата сметана има и разбита растителна такава, защото първо ми направи впечатление, че е неестествено лека на грамаж , а след като я опитах на вкус ми биеше на палмово масло.
Последна промяна от ma_rri_na на нед юни 05, 2011 5:13 pm, променено общо 3 пъти.
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Ето ме пак в темата. ma_rri_na, точно така - преди години винаги заквасената сметана се разбиваше на пухкав крем.
Сега, както бях написала по-горе, разбих заквасена сметана "Добруджанче" (мислех, че се казва "Добруджанка", но било "Добруджанче") и се получи. Специално гледах надписите по кутийките в магазина, за да купя най-маслената. Имаше само на "Данон", "Мегле" и "Добруджанче" (от този "богат" асортимент трябваше да избирам). "Мегле" изобщо не съм я гледала, защото не им харесвам продуктите. На "Данон" не видях никъде да е написана маслеността. И така пак си взех "Добруджанче"-то. Мислех, че е с висока масленост, а то се оказа само с 20%. Оставих я хубаво да се охлади и я пуснах на миксера с пудра захар. Стана както едното време - на пухкав крем. Естествено направих и снимки, за да ви покажа:
1. Преди разбиването:
2. След разбиването (в близък план)
3. Сложих и етикета. Нека не се тълкува като реклама, а като насока за качествени продукти на нашия пазар.
Сега, както бях написала по-горе, разбих заквасена сметана "Добруджанче" (мислех, че се казва "Добруджанка", но било "Добруджанче") и се получи. Специално гледах надписите по кутийките в магазина, за да купя най-маслената. Имаше само на "Данон", "Мегле" и "Добруджанче" (от този "богат" асортимент трябваше да избирам). "Мегле" изобщо не съм я гледала, защото не им харесвам продуктите. На "Данон" не видях никъде да е написана маслеността. И така пак си взех "Добруджанче"-то. Мислех, че е с висока масленост, а то се оказа само с 20%. Оставих я хубаво да се охлади и я пуснах на миксера с пудра захар. Стана както едното време - на пухкав крем. Естествено направих и снимки, за да ви покажа:
1. Преди разбиването:
2. След разбиването (в близък план)
3. Сложих и етикета. Нека не се тълкува като реклама, а като насока за качествени продукти на нашия пазар.