Легендата марципан
Едва ли някой може да твърди с точност кога, откъде и как се е появил марципанът. Произходът на това лакомство е обвит в тайнството на времето и вероятно затова съществуват най-различни истории. Знае се, че още в древността съществувала практиката да се смесват бадеми със сок от захарна тръстика в средиземноморските страни, но също и в Индия. До нас са достигнали сведения, че тази "божествена храна", както я наричали, била запазена за халифите около 800 г. сл.Хр. Разбира се, по това време не може да се говори за марципана, който познаваме днес. Със сигурност обаче е известно, че марципанът се прави от бадеми. Дълго време у нас съществуваше съвсем погрешна представа за това какво представлява марципанът.
Десетилетия наред с тази дума се означаваше шоколадоподобно сладко изделие, което обаче няма нищо с истинския марципан. Корените на сладкото изкушение би трябвало да се търсят в Ориента, където са изключително популярни основните съставки на марципана - бадемите и розовата вода. Първообразът на марципана се появява преди около 1000 години в източната част на Средиземноморието, а в Европа той навлиза през Италия.
В продължение на дълго време марципанът е бил запазена привилегия за кралския двор и аристократите. Причината за това е много проста и се намира в захарта, която по това време се търгувала много скъпо. От ХVІІІ век обаче захарта става много по-достъпна благодарение на все по-интензивното отглеждане на захарна тръстика в колониите, а по-късно и на захарно цвекло. Така марципанът започва да се появява и на по-скромните трапези, но без да губи от предишния си блясък.
Марципанът е познат преди всичко като сладко лакомство, но от старите книги до нас е достигнала информацията, че той се използвал и в медицината заради подсилващите му свойства.
Точно както произходът му, така и самото наименование марципан е обвито в неяснота. Може би най-близко до познатия ни днес марципан стои италианското marzapane. Така се наричало тесто от бадеми, захар, белтък, лимон и ванилия, което представлява и един от шедьоврите на сицилианското сладкарство. Тайната за изработването на това marzapane се пазила дълго време от сестрите в манастира Марторана в Палермо. Името marzapane пък идвало от арабското mauthaban. С тази версия е свързано и пристигането на марципана в Европа през ХІІІ век покрай завръщането на кръстоносците от Светите земи. Исторически източници сочат, че обичаят да се правят най-различни плодове от бадемовото тесто води началото си от 1308, когато на трапезата на папа Климент V поднесли две дървета, украсени с гроздове, смокини, ябълки и други плодове, всички те изработени от marzapane.
За да станат нещата още по-объркани, някои източници споменават, че други едни сестри, но този път от френския манастир Исудан, край Бурж, усъвършенствали древната рецепта за марципана (който на френски се нарича massepain). За този манастир през 1844 споменава и писателят Балзак. С това обаче версиите за произхода на думата "марципан" не се изчерпват. Възможно начало на тайнственото лакомство може да е така нареченият Marci panis или "хляб на Св. Марко". Във Венеция Св. Марко бил патрон на града. Ако има обаче град, който да е най-тясно свързан с марципана, това безспорно е германският Любек. И тук, разбира се, има история. По време на големия глад през 1407 един от местните хлебари измайсторил бадемовото тесто, тъй като брашното отдавна било свършило, а му останали само захар, яйца, бадеми и розова вода. От тестото той изработил всевъзможни фигурки, за да зарадва децата.
Оттогава приготвянето на марципан се превърнало в традиция не само в Любек, а и в цяла Германия. Бадемовото тесто от Любек обаче добило световна слава заради високото съдържание на бадеми за сметка на ниското съдържание на захар. Най-известният бутик за прочутото лакомство е Niederegger, където се предлагат най-невероятни форми, изработени от бадемово тесто, а производителят гарантира, че две трети от съдържанието е бадеми. Марципановите сладкиши са задължителни за празниците през цялата година, но най-вече на Коледа и Великден.
от нета
Павел, надявам се, че вече мога да си кажа мнението, тъй като анкетата е приключила. И така, вкратце, марципанът е смес, от която се правят захарни фигурки.
Какво е марципан?
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Какво е марципан?
Aut viam inveniam aut faciam
- remiva
- магьосник в кухнята
- Мнения: 826
- Регистриран на: съб окт 24, 2009 2:35 pm
- :: 23 рецепти от remiva
- :: 103 снимки от remiva
- Местоположение: Варна
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Рени, наистина интересна история - лично аз не гласувах в анкетата, защото не бях убедена дали това, което аз мисля е наистина верния отговор. А и не съм се ровила в нета за повече инфо
Оказва се обаче, че марципана има далечен произход. От прочетеното се оказва, че и бадемите са намесени в неговото съдържание, което ми беше още по-интересно
Оказва се обаче, че марципана има далечен произход. От прочетеното се оказва, че и бадемите са намесени в неговото съдържание, което ми беше още по-интересно
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Здравейте:) Прочетох историята- много е интересна. Но Рени, защо си вадиш извода, че бадемовата паста е само за правене на захарни фигурки? Марципанът е бадемова паста (прави се от бадеми и захар). Тук се продава и като руло с шоколадова глазура с големината на вафла, и се яде. Производството на точно това е немско.
Павел, какво е вашето мнение? Аз наскоро започнах да правя фигурки, но съм ползвала марципан като съставка в други рецепти.
Павел, какво е вашето мнение? Аз наскоро започнах да правя фигурки, но съм ползвала марципан като съставка в други рецепти.
- remiva
- магьосник в кухнята
- Мнения: 826
- Регистриран на: съб окт 24, 2009 2:35 pm
- :: 23 рецепти от remiva
- :: 103 снимки от remiva
- Местоположение: Варна
Марципанът е сладкарско изделие от сурова марципанова маса и захар. Суровата марципанова маса се получава най-често от бланширани, обелени бадеми (по-рядко от шамфъстък), които биват смлени със специални валяци до получаването на паста с фина структура. В следващата работна стъпка към бадемовата паста се прибавя пудра захар, като количеството е решаващо за качеството - колкото повече захар, толкова по-ниско качество. Стандартът не допуска количество добавена захар да надвишава това на суровата марципанова маса (качество 50/50). След добавянето на захарта се получава гъста, стегната паста, податлива на оцветяване и моделиране в различни форми. Често се използва за плънка на сладкиши или за кулинарни украси.
Това прочетох в енциклопедиите за марципана, а и аз самата мисля, че се използва за плънка и украса и че ние в Б-я неправилно го свързваме с евтините шоколадоподобни блокчета от детството ни.
Това прочетох в енциклопедиите за марципана, а и аз самата мисля, че се използва за плънка и украса и че ние в Б-я неправилно го свързваме с евтините шоколадоподобни блокчета от детството ни.
Това, което не ме убива, ме прави по-силна.
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
- remiva
- магьосник в кухнята
- Мнения: 826
- Регистриран на: съб окт 24, 2009 2:35 pm
- :: 23 рецепти от remiva
- :: 103 снимки от remiva
- Местоположение: Варна
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
От анкетата става ясно , че повечето от потребителите на този сайт свързват думичката "марципан" с шоколадоподобните блокчета тип " байкалче" , с тестото за правене на захарни фигурки т.н моделираща маса, а не с истинския продукт "марципан" познат в сладкарството .
С марципана се сблъсках преди десетина години, когато откриха Метро и си купих калъпче с марципан . В интерес на истината го изядохме в натурален вид , толкова беше вкусно - плътна леко мазна маса , полусладка с наситен бадемов аромат !
От няколко години по Коледа в големите супермаркети - Метро, Кауфланд и т.н продават и немски марципанов десерт под формата на рулце - марципан покрит с шоколад , но не е така качествен.
В различни сайтове за доставка на продукти в сладкартвото съм виждала да предлагат марципан с различен процент на бадемова маса, от различни производители.
От марципана може не само да се правят фигурки и покриват торти , но и като пълнеж на бомбони е фантастично!
Имайки впредвид историята - че преди какаото и шоколада да се появи в Европа - се е използвал марципан за направа на сладкиши, наименованието на шоколадоподобната маса в "байкалчето" - марципан се е използва например вместо думичката " ерзац шоколад " - по добре звучи, свързана е със сладкарството и не напомня, че продукта е заместител -в него се съдържат повече растителни масла и малък процент какао.
С марципана се сблъсках преди десетина години, когато откриха Метро и си купих калъпче с марципан . В интерес на истината го изядохме в натурален вид , толкова беше вкусно - плътна леко мазна маса , полусладка с наситен бадемов аромат !
От няколко години по Коледа в големите супермаркети - Метро, Кауфланд и т.н продават и немски марципанов десерт под формата на рулце - марципан покрит с шоколад , но не е така качествен.
В различни сайтове за доставка на продукти в сладкартвото съм виждала да предлагат марципан с различен процент на бадемова маса, от различни производители.
От марципана може не само да се правят фигурки и покриват торти , но и като пълнеж на бомбони е фантастично!
Имайки впредвид историята - че преди какаото и шоколада да се появи в Европа - се е използвал марципан за направа на сладкиши, наименованието на шоколадоподобната маса в "байкалчето" - марципан се е използва например вместо думичката " ерзац шоколад " - по добре звучи, свързана е със сладкарството и не напомня, че продукта е заместител -в него се съдържат повече растителни масла и малък процент какао.
- cvetkQ
- виртуоз с тиган
- Мнения: 114
- Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
- :: 6 рецепти от cvetkQ
- :: 2 снимки от cvetkQ
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти: