Въпрос за силиконовите форми (тави)
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Въпрос за силиконовите форми (тави)
Здравейте. Подариха ми преди доста време една силиконова форма за кекс и веднага реших да я опитам. Кексчето стана супер вкусно, но за съжаление не можах да го изкарам цяло от формата и се разчупи. Моля, кажете ми има ли някакъв трик за да не се разчупи-нещо да сложа или да чакам да изстине? Също искам да знам има ли значение на колко градуса печем и дали е нужно повечко време отколкото ако е в друга форма?И благодаря предварително:)
- sladurko
- виртуоз с тиган
- Мнения: 19
- Регистриран на: нед ное 29, 2009 2:03 pm
- :: 3 рецепти от sladurko
- :: 4 снимки от sladurko
- Местоположение: София
Здрасти,
Силиконови форми за кексчета ползвам от около година. Да си призная много са удобни. Лично аз като пека кекс намазвам предварително формата с малко олио (но не слагам брашно), просто леко да е намазнена. Като за по-сигурно след това изцеждам излишното олио. Сипвам сместа за кекса и слагам да пека. След като е готов кекса, го оставям да поизстине във формата, не го вадя веднага а изчаквам около 15-20мин. и нататъка е ясно.
Чела съм че формите спокойно издържат на температура 250-300 градуса. Не бих казала че на кекса му трябва повече време за опичането, даже ми се струва че е обратното. Хубавото при тези форми е че не залепва сместа и лесно се вади кекса като се опече.
Надявам се да съм била полезна и успех при следващия опит.
Силиконови форми за кексчета ползвам от около година. Да си призная много са удобни. Лично аз като пека кекс намазвам предварително формата с малко олио (но не слагам брашно), просто леко да е намазнена. Като за по-сигурно след това изцеждам излишното олио. Сипвам сместа за кекса и слагам да пека. След като е готов кекса, го оставям да поизстине във формата, не го вадя веднага а изчаквам около 15-20мин. и нататъка е ясно.
Чела съм че формите спокойно издържат на температура 250-300 градуса. Не бих казала че на кекса му трябва повече време за опичането, даже ми се струва че е обратното. Хубавото при тези форми е че не залепва сместа и лесно се вади кекса като се опече.
Надявам се да съм била полезна и успех при следващия опит.
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Мила Ася, много ти благодаря за отговора и извинявай- чак сега видях, че е отговорено:) Може би не бях изчакала да изстине съвсем, а и формата е за детски празник ( като глава на заек)- та за да не се развали формата е нужно повечко внимание. Пак ще пробвам:)