Рецепти*СТЪПКА ПО СТЪПКА*

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Рецепти*СТЪПКА ПО СТЪПКА*

Мнение от BRIDA » пон окт 25, 2010 3:59 pm

Здравейтеееееееееееееее,днес реших да отворя теме за рецепти,които са със снимков материал,те са много полезни ,особено ако рецептата е по сложна..........а най-добрите,които са ни допаднали най-много ще ги добавим в каталога с рецепти(ако ги няма там).............. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

ИзображениеПирожки
Време за приготвяне: 30 минути и 1 ½ часа втасване- време
Време за готвене: 25 минути
22-25 броя

За тестото
½ чаша ( 125 мл) хладка вода
1 пакет суха мая ( 7 грама)
3 чаши ( 470 гр) брашно
1 ½ чаена лъжичка сол
2 с.л. захар
½ чаша ( 125 мл)пр. мляко
1 яйце + 1 белтък (жълтъка за намазване)
½ чаена чаша олио ( 125мл)

За плънката

Картофен пълнеж:
3 супени лъжици масло
1 малка глава лук, нарязан
4 средни картофа, сварени и обелени
1 / 3 чаша прясно нарязан кантарион (кориандър), или магданоз или копър
сол на вкус
черен пипер на вкус

Месо- пълнеж:
3 супени лъжици масло
1 малка глава лук, нарязан
375 грама говеждо месо-кайма
сол на вкус
черен пипер на вкус

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение-пекът се на 180 градуса,25 мин до златисто!!!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 2:08 pm

Изображение
Руле от черен дроб(предястие)
Време за приготвяне: 20 минути, плюс два часа охлаждане
Време за готвене: 40 минути
(35 см) дължина

СЪСТАВКИ

около 1 кг черен дроб-гожежди(агнешки)
3 супени лъжици олио или масло, за пържене
1 голяма глава лук, нарязана
2 средни моркови, сварени
сол на вкус
черен пипер на вкус
170г. масло, омекотено

ЗАБЕЛЕЖКА: Можете да се приготви и с пилешки дробчета, също количество. При тях времето за готвене е по малко,стават по бързо.

1.Премахва се мембраната на черния дроб, ако има такива. Нарязва се на средни парчета.

2. В тенджера се сипват 6 чаши вода. Добавя се черния дроб и се кипва . С помощта на решетъчна лъжица се маха пяната от повърхността. Намалява се топлинната енергия на средна и се вари за около 20 минути или докато черният дроб е готов. Проверява се дали е готов чрез пробиване с нож или вилица. Сокове трябва да са бистри.Водата се изсипва и черния дроб се пюрира в кухненски робот, до гладкост.

3. В незалепващ тиган, средна топлина се запържва лука ,леко за около 7 минути, или до кафяво. Отстранява се от огъня и също се пюрира в кухненски робот, до гладкост. Отделя се,за да се пюрират и сварените моркови.

4. Всичките пюрета: черен дроб, лук, моркови, сол и черен пипер се връщат в кухненския робот и се пюрипат до много гладко- съчетаване на съставките , докато се получи кремообразна смес. Добавят се подправките на вкус.

5. Сместа се разтила на пергамента хартия (да не се използва хартия фолио!) с помощта на голям нож, докато се получи слой около(0.6 см) с дебелина, (35cm) дължина и( 25см) широчина. С помощта на нож се намазва маслото равномерно върху черния дроб- смес.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

6.Увива се плътно и се охлажда за най-малко 2 часа в хладилник.
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 3:10 pm

Торта НАПОЛЕОН

За тестото:
(1 чаша=175 мл.)
200 г студено масло, нарязано на парчета
4 чаши брашно
1 яйце
1 чаша заквасена сметана

За крема:
3 яйца
1 1 / 2 чаша захар
6 с.л. брашно или царевично нишесте
4 чаши пр. мляко
200 грама безсолно масло

Забележка: Кремът може да се приготви един ден предварително съхраняван в хладилник, докато е необходим.

Първо се приготвя крема.Разбват се яйцата със захарта, до бледо. Изсипва се сместа в средна по големина тенджера. Добавя се млякото и брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за да се премахнат бучките. Включва се котлона от средна до висока температура и се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти, 6-7 минути. Маха се от огъня. Оставя се да изстине за 10 минути. Добавя се маслото и се разбива с миксер, докато съставките се смесят добре -до гладкост.Покрива се с фолио исе оставя в хладилника.

Изображение
Междувременно се приготвя тестото.Брашното се слага в голяма купа. Добавя се маслото и, или с помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер, ако има такъв), или с пръстите , нарязаното масло се втрива, докато се получат трохи( грахов размер)

.Изображение
В отделна купа се смесват яйцето и сметаната и се разбъркват добре.Направя се кладенче в брашнено-маслената смес и към нея се добавя яйчената.Разбърква се с ръка, докато тестото се съедини в една маса. Трябва да е нежно на допир. Ако тестото е все още лепкаво се добавя още малко брашно.
Изображение

Тестото се разделя на 7 равни части (топка-диск). Увийте всяка в пластмасова обвивка(фолио) и охладете в хладилник за 2 часа.
Изображение

Фурната се загрява на(200C).

Всяка топка се разточва на квадрат(може и на др.форма)ако при разточването се скъса се слепва с пръсти,надупчва се с вилица случайно на 3-4 места. Това ще предотврати образуването на мехури, въпреки че винаги се появяват,но са по малки ,но при сглобяването на тортата те се скриват:):):)
Изображение

Всеки слой се пече в средата на фурната до златисто светло, 6-8 минути-до бяло и светло кафяво.Внимателно се отделя , да не се скъса - слоевете са крехки.
Изображение

След като са готови всички слоеве, можете да се съберат на торта. . Ако има мехури по тях се мушкат леко с вилица да се счупят. Нанася се щедро количество крем върху тях (бъдете особено щедри със сметана по ръбовете на всеки слой, тъй като те са най-трудните за усвояване и омекотяване).

Изображение

Поръсете на върха на тортата щедро с галета. Ако ръбовете на тортата не са съвършени .когато тортата се навлажни ,краищата се отрязват с нож.
Изображение
Изображение
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 3:58 pm

Лесна баклава -без сиропиране
Изображение
Време за приготвяне: 15 минути, плюс 1 час охлаждане- време
Време за готвене: 35 минути
около 25 броя

СЪСТАВКИ

За тестото
3 чаши брашно ( 465 гр)
250 г масло или маргарин, нарязани на малки парченца
200 г.заквасена сметана+ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 бр. яйчни жълтъци

За плънката
2 чаши захар
2 белтъка
300 гр, орехи, ситно нарязани (да се усещат)

За намазване:
1 яйчен жълтък
(20 х 30 см) тава. Ако правоъгълно коритото не е налично, използвайте кръгла или квадратна тавичка. Незалепваща е за предпочитане.


1. Приготвя се тесто. В голяма купа се смесва брашното и маслото. С помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер),до образуване на грахови трохи.
Изображение

2. Добавя се сметаната + сода за хляб ,разбърква се,добавят се яйчните жълтъци и се омесва добре.Тестото трябва да е нежно на допир.

3. Разделя се на три равни части. Увива се всеки диск в пластмасова обвивка(фолио) и се охлажда в хладилника за 1 час.
Изображение

4. През това време се приготвя плънката. В купа се комбинират захарта и яйчения белтък. С помощта на електрически миксер се разбиват енергично, докато се смесят добре. Добавят се нарязаните орехи и се разбърква добре с лъжица.

Изображение

5. Лекосе намазва тавата с олио или масло. Фурната се загрява на(180C).

6.Тестото се изважда от хладилника и на набрашнена повърхност се разточва във всички посоки, докато се получат правоъгълници (или кръгове, ако ще използвате кръгла тава) около20 см на ширина и около 3 мм с дебелина, или по размер, отговарящ на вашата форма .

Изображение

7. Внимателно се прехвърлят в тавата, като всеки пласт се натиска по дъното и по стените.

8.Между трите блата се изсипва плънката,като последния се намазва с яйчния жълтък.
Изображение
Изображение

9.Баклавата се нарязва на диагонали,внимателно с нож.Отгоре се нареждат цели орехови ядки.

10.Пече се във фурната за около 35 минути или до златисто отгоре.Ако се пече твърде дълго ще стане суха.Когато се охладят достатъчно баклава- диамантите ги отстранете от тавата и сервирайте с чай или кафе. Баклавата става дори по-мека, ако се съхранява в покрит съд. Наслаждавайте се!
Изображение
Изображение


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 5:37 pm

ПЕЧЕНИ ТИКВЕНИ СЕМКИ С ПОДПРАВКИ
Изображение
Състав
* Семки от тиква ( прясна тиква)
* 1-2 супени лъжици подправки ( карамфил, канела и индийско орехче, разбъркани заедно)
* 1-2 супени лъжици сироп от клен
* 1/2-1 супена лъжица разтопено масло
Изображение
Изображение

1. Загрейте фурната до 350 градуса. Намажете тавата с мазнина,но не с много.В голяма купа объркайте съставките,разтилете ги върху хартия и печете 20-25 мин.,като разбърквате на всяка 5 мин.
Изображение

Потребителски аватар
akva7
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнение от akva7 » вт окт 26, 2010 9:54 pm

Здравей,Веси-мн.добра идея даваш.Като гледам снимковия материал,мн. лесни ми се виждат рецептите.Ех,и аз да имах апарат......

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 10:47 pm

тези снимки и рецепти са от нета :) :) :) :) :) ,но ще е хубаво да прибавим и лични :oops: ............мен качването на мои малко ме затруднява,но дано имам повече време да си поиграя,защото първо трябва да ги кача на някоя страница,а после да ги копвам от там.......... :wink:
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 11:37 pm

А сега изненада...................дано не сте я виждали тази рецепта :wink: :wink: :wink:
Изграждат се стените върху канапе от галета и с помоща на шишове се закрепят колбасите.Тревата е от(750 грама месо, подправено с градински чай, както и с хранителни оцветители)
Добавя се покрива от шарен бекон
Още няколко допълнения, подправки, червен пипер
Изпича се до готовност,отстраняват се шишовете и вече имаме къща от месо :) Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 26, 2010 11:58 pm

Торта..............от месо
Изображение
Изображение
Изображение-3 блата от кайма,смесена с 3 яйца,подправки,галета.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » ср окт 27, 2010 7:49 am

Ауууу, супер идея Веси, поздравления за темата! Къщата е невероятна :clap: :clap: :clap:

Изображение


Отговори