Горещи напитки за студени дни

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Горещи напитки за студени дни

Мнение от vg » пет ное 23, 2007 12:16 pm

Зимата дойде, навън вече прехвърча сняг и всеки се опитва да намери топлинка - някои обличат дебелите палта и вълнените пуловери, а други прегръщат парното, но има и един по приятен начин да се сгреем докато навън студът владее. Една чаша ароматно греяно вино вечер ще затопли не само тялото, но и душата ви и ще ви накара да се усмихнете в края на деня.

Греяните вина имат дълга история и в средновековието са били почитани като здравословна напитка. Обикновено се приготвят от червено вино, смесено с подправки и захар или мед и се поднасят горещи. Те са традиционна коледна напитка в някои държави и са особено популярни при северните народи, където зимата е дълга и сурова.

Рецепти за греяни вина

Гльогът е греяното вино, което се приготвя в скандинавските страни и Естония. Обикновено се приготвя от евтино червено вино с подправки и има много различни рецепти с различни вина, подправки и твърди алкохоли, които се използват за добавка, а също така е възможно да бъдат и безалкохолни, като се замени виното със сок от касис.

Рецепти за Гльог

Традиционната напитка в Англия на Коледа е Уасъл - ароматна смес от шери и бренди, с подправки и ябълки.

Уасъл

Греяните вина са много приятна напитка, но в България традиционно се приготвя друг специалитет, който освен че затопля и подобрява настроението се смята и за лекарство от народната медицина - греяната ракия. Любимата ви ракия придобива по-мек вкус само като се комбинира с малко захар и се затопли - можете да добавите и ароматни подправки. Леко подсладеният и загрят алкохол е подходящ за студените дни и е много чест гост на коледно-новогодишните празнични трапези. Само не забрявайте, че колкото е по-сладка, толкова по-лесно влиза.

Греяна ракия
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнение от neli.mag » пет ное 23, 2007 3:13 pm

Хубаво нещо си е греяното вино с мед и 2 щипки лют пипер. Аз го приготвям при бронхит. Много хубаво затопля. Тъкмо напитка за студени зимни вечери.

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » съб фев 21, 2009 11:26 pm

Моето желязно правило при приготвянето на греяно вино е да няма никакви плодове вътре. Никак не обичам онзи лек кисел вкус, който носят със себе си.

Аз го приготвям с канела, кардамон и индийско орехче, и малко метакса.


Отговори