Как се сушат зеленчуци

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
mvzh
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 11
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 8:35 am
:: 3 снимки от mvzh

Как се сушат зеленчуци

Мнение от mvzh » ср авг 18, 2010 10:28 am

Здравейте!
Тази година реших да си изсуша зеленчуци за зимата. Ако имате опит в това, моля да споделите своя опит. Най-вече ме интересува как се сушат пипер и домати. Благодаря ви!


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср авг 18, 2010 6:39 pm

Милена,
Пипера се суши лесно - нацепва се на лентички, почиства се от семките и се суши на топло проветриво място, покрит с тензух или мрежеста тъкан, за да не до кацат мухи и др.гадинки. Не е добре да се държи на слънце, по хубаво е на шарена сянка. После като изсъхне добре може да се съхранява в стъклени буркани или в хартиени пликове. Аз лично си го меля за червен пипер като подправка и го съхранявам в буркан в хладилника.
Може да си нанижеш по-тънки чушлета /особено люти/ на конец и да ги изсушиш по същия начин.

Виж за доматите е доста по-сложно - те са много водни. Не съм сушила, но ето какво намерих в нета:

Изображение

В практиката са застъпени различни начини за сушене на домати
Ще ви запознаем с най-разпространените от тях

ТРАДИЦИОННО СУШЕНЕ НА СЛЪНЦЕ

Този метод на сушене изисква благоприятни климатични условия (слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност), като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето.
Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност (металните могат да взаимодействат с киселината на доматите и да доведат до влошаване на вкуса).
Ако не разполагате с подходящи табли може да използвате плитки пластмасови щайги. Поставете нарязаните домати в единични редове, оставяйки по 2 см разстояние между тях. Покрийте плодовете с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. Поставете таблите поне на 1 метър височина.
Прибирайте ги в къщи всяка вечер или при прогноза за дъжд. В зависимост от дебелината на резените, съдържанието на влага и климатичните условия, доматите ще придобият твърда кора с мека консистенция от 3 дни до 1 седмица.

СУШЕНЕ НА ДОМАТИ ВЪВ ФУРНА

Най-удобния начин за сушене на домати в домашни условия е използването на обикновени газови или електрически фурни, които позволяват работа с по-ниски градуси. Сушенето във фурна отнема от 6 до 12 часа в зависимост от температурата, размера на плодовете и съдържанието на влага. Важно е да се премахне колкото се може повече влага без да се допусне плодовете да изсъхнат напълно.
Колкото е пониско съдържанието на влага, толкова по-дълго доматите могат да бъдат съхранявани. Изсушените плодове трябва да са твърди и еластични. Затоплете фурната до 70-80oС и поставете плодовете с обвивката надолу върху тава за печене, покрита с пергаментово фолио.
Оставете вратата на фурната леко открехната, за да може влажния топъл въздух да излезе навън. Проверявайте доматите периодично, като въртите тавите на определен интервал от време. Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но да не са лепкави след като изстинат.
Трябва да се убедите, че те са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте охладените сухи домати в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца.
Сухите домати, също така могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година. Доматите могат да се извадят от фурната и по-рано, въпреки че тогава ще съдържат повече влага и трябва да се съхраняват в хладилник до 1 седмица или да се консервират в буркани. За тази цел извадените от фурната плодове се оставят да изстинат малко и се нареждат в чисти добре подсушени буркани.
Заливат се със зехтин (задължително трябва да са обилно покрити) и се добавя по малко дафинов лист. Така приготвени доматите запазват вкусовите си качества до няколко месеца. Никога не използвайте микровълнова фурна за сушене на домати, тъй като в нея не може да се осигури постоянна въздушна и топлинна циркулация.

Източник: http://www.farmer.bg/news_view.php?id=20916
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

mvzh
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 11
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 8:35 am
:: 3 снимки от mvzh

Мнение от mvzh » пет авг 20, 2010 8:48 am

Благодаря много!


Отговори