Нова рецепта - инструкции и правила за оформление

Правила за писане в сайта и форума и подробна информация за възможностите и екстрите, които предлага Веселият Готвач
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Нова рецепта - инструкции и правила за оформление

Мнение от vg » вт ное 20, 2007 5:18 am

Нова рецепта - инструкции и правила за оформление

За да добавите нова рецепта трябва да сте регистриран потребител и да сте влезли с акаунта си, след което да изберете от менюто Рецепти опцията + Добави нова.

В тази тема можете да намерите:

:arrow: Първо провери дали рецептата вече не е добавена
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Общи
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Име на рецептата
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Необходими продукти
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Приготвяне
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Категория, тип и повод
:arrow: Правила за добавяне на нова рецепта: Източник
:arrow: Добавяне на снимки към рецепта
:arrow: Одобряване и редактиране на рецепта
:arrow: Рецептата ми има нужда от редакция - какво да правя?



ДОБАВЕНИ ОТ МЕН РЕЦЕПТИ
В страницата "Профил" (горе в дясно на сайта) всеки може да види списък с добавените от него рецепти. Неодобрените имат връзка [редактирай].
Последна промяна от vg на ср фев 17, 2010 12:29 pm, променено общо 7 пъти.
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 6:53 am

Първо провери дали рецептата вече не е добавена

Преди да добавите нова рецепта се уверете, че нея я няма в архива на Веселият Готвач. Ето няколко съвета как да търсите и да избегнете излишния труд по добавяне на рецепти, които вече ги има:

:arrow: Потърсете само по ключовите продукти от рецептата, която искате да добавите (без други критерии):
- използвайте само основните продукти (напр. картоф, гъби, орех, захар, какао...)
- НЕ използвайте подправки и мазнини - ако вашата рецепта е с масло може да има такава с олио или маргарин и при търсене по масло няма да я откриете
- НЕ търсете по продукти, които имат няколко наименования (кайма - смляно месо, пиперки - чушки...)
- НЕ посочвайте количества, търсете само по продуктите
- НЕ търсете по името на рецептата, може да има същата рецепта с друго име

:arrow: Ако това търсене ви покаже твърде много резултати, можете да го насочите към конкретна категория, запазвайки ключовите думи от вашата рецепта - например: морков, картоф, сирене в категория "Ястия с мляно месо".

За да запазим архива с рецепти полезен и добре организиран изтриваме новодобавени рецепти, които са аналогични на вече съществуващи.

Аналогични означава, че или:
- са съвсем еднакви
- различават се по взаимнозаменяеми продукти - например, в едната рецепта се ползва маргарин, а в другата масло
- различават се несъществено по количествата продукти - например, в едната рецепта е написано 3 ч.ч. брашно, а в другата - 500 г и крайния резултат е един и същ
- има незначителни разлики в подправките - те така или иначе са повече въпрос на собствен избор
- има малки разлики в използваните продукти - например, в новата рецепта е добавен кашкавал за поръсване, а в старата няма
- има малки разлики в самото приготвяне, които не променят особено крайният резултат

Във всички от тези случаи е по-добре да споделите вашата идея за подобрение на рецептата или вашата вариация с коментар, а не да добавяте нова рецепта почти идентична със съществуващата.

Когато бъдат открити две аналогични (или почти аналогични) рецепти се изтрива по-новата. Потребителят, чиято рецепта е изтрита получава и системно съобщение за това.


Ако откриете идентични рецепти, моля пишете коментар за това или пишете лично съобщение до администратор, желателно е да включите имената или връзки към двете идентични рецепти.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:15 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 7:19 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Общи

След като сте сигурни, че рецептата, която искате да добавите ще бъде наистина ново попълнение в сайта (как? - прочети тук) при писането на рецепта е задължително спазването на следните общи (важат за всички части от рецептата) правила:

:arrow: Всяка нова рецепта трябва да има стойност и да обогатява архива на Веселият Готвач. Освен, че трябва да е различна от хилядите рецепти в сайта, помислете дали рецептата, която искате да добавите наистина ще е полезна и интересна на останалите посетители. Например, твърде лесни рецепти (нарязани домати поръсени със сирене, сварени картофи със сол, филийка с лютеница и т.н.) не е нужно да бъдат публикувани като такива.

:arrow: Писането на кирилица е задължително, какво е кирилица и как се ползва - прочети тук. Естествено изключение са думи на чужд език, които е желателно да останат в оригинал.

:arrow: Напишете рецептата с добър правопис и оформление, тя ще бъде прочетена от хиляди хора, вложете малко усилие за да я направите приятна за четене.

:arrow: Не пишете изцяло само с малки или с главни букви.

:arrow: Избягвайте диалектни, изцяло разговорни и остарели думи, например: пипер (за чушки), марна, нарендва и т.н.

:arrow: Избягвайте умалителни форми, например:
НЕ: маслинки
ДА: маслини
НЕ: манджичка
ДА: манджда, ястие

:arrow: Ако се използва рядко срещан термин (продукт, действие), той трябва да бъде пояснен. Ако е продукт - какво представлява и евентуално с какво може да бъде заменен. Ако е действие - как точно се извършва.

:arrow: Преди публикуване прегледайте рецептата и се уверете, че отговаря на правилата и е това, което искате да публикувате.

:arrow: От автора на рецептата се очаква да може да отговаря на въпроси към нея и да има представа какъв трябва да е резултатът от приготвянето й.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:11 am, променено общо 2 пъти.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 7:23 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Име на рецептата

:arrow: Името на рецептата трябва да е уникално, информативно и смислено. Ако вече има рецепта с избраното от вас име, проверете дали не е същата и ако не - добавете накрая "- II вид" или задайте по-конкретно име. Например, вместо "Сладък салам" - "Сладък салам с вафли" или "Сладък салам - II вид".

:arrow: Избягвайте относителни думи като "бързо", "лесно", "вкусно", "страхотно" и т.н., а на тяхно място сложете по-конкретни. Така ще бъде по-лесно за всички да се ориентират от името на рецептата за какво става дума, а и ако нещо е бързо и вкусно за един, това не означава, че всички хора ще го оценят така. Например:
НЕ: Вкусна салата
НЕ: Бърза манджа
НЕ: Страхотен, бърз и евтин кекс
ДА: Салата с орехи и Пармезан
ДА: Манджа с кренвирши и лук

:arrow: Заглавието започва с главна буква и продължава с малки, освен ако някоя от следващите думи не е име. Например:
НЕ: САЛАТА С МОРКОВИ
НЕ: салата с моркови
ДА: Салата с моркови
ДА: Салата Капитан

:arrow: Заглавието започва с произношението или името на български език, а ако рецептата идва от друга държава след това в скоби може да бъде пояснено и името на оригиналния език. Например:
НЕ: Baghrir
НЕ: Baghrir - Багрир
ДА: Марокански палачинки Багрир (Baghrir)
ДА: Багрир (Baghrir)
ДА: Багрир
* От последните 3 варианта най-добър е първия, защото името дава повече информация за рецептата.

:arrow: Избягвайте използване на думи като "моето", "моята", "моят". Например:
НЕ: Моят кекс
НЕ: Моята питка
ДА: Кекс Мария
ДА: Питката на Боби
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:16 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 7:25 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Необходими продукти

:arrow: Всеки продукт трябва да бъде изброен на отделен ред, като ако редовете не са достатъчни можете да добавите колкото искате празни редове използвайки бутона "добави". Изключение от това правило са подправки и подобни продукти, които могат да се групират на един ред. Например "сол, черен пипер, 1 ч.л. мащерка" и "по 1/2 ч.ч. бели и черни стафиди".

:arrow: Продуктите трябва да се описват с достатъчно ясно за всеки количество. За целта се използват стандартни мерки като ч.ч. (чаена чаша - 200 мл), с.л. (супена лъжица), ч.л. (чаена лъжичка), л/мл (литър/милилитър), г/кг (грам/килограм) и бр. (брой). Ако рецептата е с различни мерки (кафени чашки, чаени от 240-250 мл или други не включени в списъка горе) по възможност преобразувайте ги в горепосочените стандартни мерки или пояснете обема на използваните мерки.
НЕ: 1 пакет бисквити
ДА: 200 г бисквити
НЕ: 1/2 пакетче масло
ДА: 60-70 г масло
НЕ: 1 бурканче сладко
ДА: 200 г сладко
ДА: 3 с.л. сладко
НЕ: 2 консерви риба
НЕ: 2 консерви риба от малките
ДА: 200 г риба от консерва
* Често срещана грешка: 0.300 г вместо 300 г - първото е неправилно и означава по-малко от 1/3 от грам.

:arrow: Продуктите трябва да са написани четливо и по начина използван във всички одобрени рецепти. Всеки ред, представляващ продукт трябва да е оформен по следния начин: <количество> <мярка> <продукт> (като се използват необходимите за случая части).
НЕ: 1ч.ч.орехи
ДА: 1 ч.ч. орехи
НЕ: 1 с,л, вода
ДА: 1 с.л. вода
НЕ: картофи - 2 бр.
ДА: 2 бр. картофи

:arrow: Продуктите се задават като продукт, а не с обработка. Списъка с продукти посочва какво е необходимо за приготвянето на рецептата, а всички действия върху тези продукти се описват в Приготвяне.
НЕ: 2 бр. моркови - нарязани на колелца
ДА: 2 бр. моркови (в приготвянето се описва какво се прави с тях)
ДА: 2 бр. сварени картофи
ДА: 2 бр. сварени яйца
* Сварените картофи и яйца например могат да бъдат сами като изходен продукт, но морковите обикновено идват цели.

:arrow: Не се посочват конкретни търговски марки, а само продукта, например:
НЕ: 1 пакет (500 г) кори Белла
ДА: 500 г кори за баница

:arrow: Всички описани продукти трябва да присъстват в приготвянето и всички продукти, които се споменават в приготвянето трябва да ги има в списъка с необходими продукти.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:16 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 7:41 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Приготвяне

:arrow: Приготвянето трябва да е четливо, разбираемо и подробно. Не е необходмо всяко изречение да бъде на отделен ред - рецептата може да се раздели смислово на абзаци, ако е по-сложна. Празни редове, редове от чертички, звездички и т.н. не правят текста по-разбираем, така че няма нужда да се използват.

:arrow: Трябва да се спазват основните граматически и правописни правила в българския език. Изреченията започват с главна буква и завършват с точка. Препинателни знаци (най-често - запетая ",") се използват на необходимите места.

:arrow: Всички описани продукти трябва да присъстват в приготвянето и всички продукти, които се споменават в приготвянето трябва да ги има в списъка с необходими продукти.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:15 am, променено общо 2 пъти.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 7:50 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Категория, тип и повод

:arrow: Категория - всяка рецепта може да бъде включена само в 1, в 2 или в 3 различни категории. Изберете най-подходящата/подходящите за съответната рецепта. Например, рецепта за "Свинско с картофи" трябва да бъде включена в категория Ястия с месо/Ястия със свинско, но НЕ в Ястия без месо/Ястия с картофи. Ако не сте сигурни коя е правилната категория, сложете рецептата в "Други - несортирани" - при одобряване администратор ще я премести в правилната категория.

:arrow: Тип и повод не са задължителни - попълвайте тези полета, само ако сте сигурни, че рецептата е от съответния тип/повод.

:arrow: Ако няма съществуващ точен тип/повод/категория за тази рецепта - напишете коментар към рецептата, свържете с администратор или пишете във форума, за да бъде направен нов.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:14 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 8:01 am

Правила за добавяне на нова рецепта: Източник

:arrow: При копиране на рецепта е задължително посочването на източник. Ако рецептата е копирана/преписана от книга, вестник, списание, телевизионно предаване, брошура или Интернет сайт това трябва да бъде упоменато достатъчно ясно в полето "Източник". Същото важи и при превод на рецепта - посочвайте от къде е взет оригинала, без значене че не е на български език. Примери:
ДА: gotvetesmen.com
ДА: Списание Меню
ДА: книгата Рецепти за барбекю, автор Георги Иванов
ДА: http://www.chefkoch.de
НЕ: google.com
НЕ: сайт
НЕ: книга
НЕ: интернет

:arrow: Ако не преписвате рецептата - знаете я от баба/майка/приятелка, имате я записана в тефтера, тя е ваше творение или не можете да се сетите от къде я знаете - полето Източник остава празно. Не пишете вашето име/прякор в това поле - рецептата се отбелязва, че е добавена от вас автоматично.
НЕ: приятелка
НЕ: вашето потребителско име
НЕ: вашето име
НЕ: майка ми
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:13 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » съб ное 28, 2009 8:22 am

Добавяне на снимки към рецепта

:arrow: Ако имате снимки към рецептата можете да ги качите след като успешно сте я добавили - повече информация и подробни инструкции как да стане това - тук.

:arrow: Ако искате да се похвалите с тази снимка и във форума - прочетете тук.
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:12 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » вт дек 01, 2009 5:04 am

Одобряване и редактиране на рецепта

Всяка рецепта добавена в сайта се преглежда от администратор. Преди това да се случи под заглавието на рецептата се изписва предупреждение за статуса й.

:arrow: Ако рецептата е уникална (нова за архива) и написана според правилата тя бива одобрена. При одобряването може да бъде козметично редактирана, без да се променя смисъла й. Може да има промени по името на рецептата (с цел да бъде по-лесна за откриване при търсене), начина на написване и стилистичното оформление. Потребителят добавил рецептата не получава системно съобщение при одобряване на рецепта. Одобрените рецепти се показват без съобщения под заглавието.

:arrow: Ако рецептата е аналогична на вече добавена в сайта, тя (по-новата) бива изтрита.

:arrow: Ако рецептата е нова, но не отговаря на гореописаните правила тя получава специален статус "с нужда от редакция". Това означава, че докато потребителят, който я е добавил не я редактира до вид отговарящ на условията, рецептата не се показва при търсене и в Нови рецепти. Освен това под заглавието се изписва предупреждение за статуса й с пояснение какъв точно е проблемът.

:arrow: Рецептата може да бъде редактирана от потребителя, който я е добавил преди тя да бъде одобрена. Това може да стане от бутона "Редактирай" под заглавието на рецептата или от страницата "Профил" - на реда със съответната рецепта също има бутон [редактирай].
Последна промяна от vg на вт дек 01, 2009 10:11 am, променено общо 1 път.
Екипът на "Веселият Готвач"


Заключена