Лахмаджун Lahmacun

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Лахмаджун Lahmacun

Мнение от Aliana » пет май 21, 2010 4:18 pm

Лахмаджун е ястие от близкия Изток, състоящо се от само няколко милиметра дебела подложка от втасало тесто, намазана преди печенето с тънък слой сос от сурова кайма, домати, лук и подправки. По традиция лахмаджунът се яде горещ, директно от фурната, когато е хрупкав, а след изстиване той се овлажнява и става жилав.

Името на ястието е от староарамейски произход - lahm am dschun и означава буквално Месо с тесто.
Счита се за доказано, че ястието води началото си от Асирия, от второто хилядолетие преди нашата ера, когато Асирийците са намерили техника да разточват тесто на само няколко милиметра дебели "питки", а елините са пренесли това знание в Елада. Този начин на приготвяне е възприет от много култури и съществува и до днес.

Лахмаджунът се приготвя от месено с мая тесто, което се разточва на около 3-4 мм дебелина и радиус колкото голяма чиния.
Разточената подложка се намазва със сурова смес от агнешка и/или телешка кайма, много фино смляна, домати, лук, чесън, пюре от чушки, подравена с кимион, зумак, черен пипер и сол. Пече се по възможност в каменна пещ, директно на плочите, без да се ползва тава.

По традиция лахмаджуна се предлага с резенчета лук, няколко стръка магданоз и парче лимон. Лимонът се изстисква върху лахмаджуна, който се навива и се яде веднага. За подлютяване се поръсва с пул бибер (едро счукани сушени червени люти чушки), а извън Ориента се е разпространил вариант за консумация, при който в прясно опечения лахмаджун се слагат парченца дюнер, салата и джаджък (турският вариант на цацики, студен сос от кисело мляко, краставици и чесън). След това лахмаджуна се навива на руло и се сервира.



Изображение


Изображение




Кратко аматьорско видео с направата:

http://www.youtube.com/watch?v=3KJtiOUN ... re=related


Добър апетит на всички, които решат да си направят и вкусят :)


Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
buci
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 52
Регистриран на: вт юли 21, 2009 6:52 pm
:: 27 рецепти от buci
:: 29 снимки от buci

Мнение от buci » вт сеп 14, 2010 2:54 am

Рали, благодаря за инфото, правих скоро лахмаджун по рецепта от БГмама, получи се много вкусно ястие и се изяде на момента. Класиката си е класика спор няма.

Отговори