Наложен пелин

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Наложен пелин

Мнение от gigi.2000 » пет май 14, 2010 10:55 pm

Помагайте,Весели готвачи!Ние с мъжа ми гледаме лозе(основно той :oops: ) и правим вино(изцяло той,аз само си пийвам :roll: ).Искаме да си направим пелин от домашно винце с лично набрани билки,но си нямаме рецепта...Ако някой от вас има,или пък общува със стари хора,които знаят как,и сподели с нас,ще бъдем много благодарни!


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб май 15, 2010 12:44 am

Ива,
Приготвянето на истински наложен пелин е цяло изкуство :wink: Останалото са интерпретации.
В билковите аптеки се продава смес за наложен пелин, които се слагат в определено количество готово вино и се държат не много дълго време, докато горчивината ти хареса. Ако е по-горчиво се разрежда с обикновено вино. Това е аматьорския начин :wink:

Намерих една рецепта в нета, но тя въобще не е точна, в смисъл няма количества.
http://vino-bg.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
РЕЦЕПТИ ЗА АРОМАТИЗИРАНИ ВИНА - НАЛОЖЕН ПЕЛИН

17 Apr 2009
Това е изключително ароматна и приятна напитка. Може да си направите пелин само като сложите цвят от пелин във ферментиращото вино, но истинският наложен пелин се, приготвя малко по-трудно.

Направете смес от билки: цвят пелин, бял равнец, червен кантарион, жълт кантарион, мащерка, бъз, риган, маточина. В тази, смес най-голямо количество трябва да е пелин.

В каца за вино с канелка по ставете дренаж отвътре на канелката и наредете пласт грозде, тънък пласт от билковата смес, пласт от нарязани ябълки и дюли. Редувайте така, докато се напълни 2/3 от съда. Затиснете с капак плътно и налейте младо едногодишно вино дока то се напълни съда. Затворете с капак и замажете.
Пелинът ще е готов след около 30 дни. Ако е много горчив, може да се добави захар. Готовия пелин налейте в бутилки.

Ето още една рецепта:
http://www.mahmurluk.com/2008/06/blog-post_8076.html
Производство на вино пелин - НАЛОЖЕН ПЕЛИН

Пелинът е оригинално българско нискоалкохолно билково вино, леко наситено с въглероден двуокис, който му придава приятен резлив вкус. По-ниското алкохолно съдържание, приятната горчивина, леката сладост, резливият вкус и пелиновият аромат правят пелиновото вино приятно питие, желано от голям кръг консуматори. Алкохолното съдържание на пелиновото вино е около 9-10 об.%. Виното се характеризира с приятна горчивина и аромат, придадени му от билките и плодовете, използвани при неговото производство. Резливостта на наложения пелин се дължи на въглеродния двуокис, образувал се при бавния ферментационен процес. За разлика от него резливостта на продавания в бутилки пелин се дължи на изкуствена дозировка чрез сатурация. На цвят пелиновото вино може да бъде бяло, розово до светлочервено. Тъмночервеният цвят не подобава на пелиновото вино. Обикновено пелиновото вино е бяло на цвят. Висококачествени са Осмарският и Калоферският пелин.
В зависимост от технологията се различават два типа пелин - наложен и обикновен. По-сложна е технологията на наложения пелин. Тя обаче осигурява по-високо качество и естествена резливост.
Наложеният пелин се приготвя по следния начин. За производството му са необходими грозде, клонки от сух пелин и други билки, плодове (ябълки и дюли) и здраво вино от предшестващата реколта. Бъчвата, в която се произвежда наложен пелин, вместо врана има широк отвор с плътно прилепващ капак. Преди зареждане бъчвата се дренира, като пред канелата се поставя перфорирана пластмасова кутия. Това е необходимо за бързо и безпроблемно точене на пелиновото вино. За качеството на пелина от значение е зареждането на бъчвата. Първо най-отдолу се нарежда пласт от грозде с дебелина 10-15 см. Върху него се поставят резенки от ябълки и дюли. Върху тях се нареждат билките, основен дял от които заема пелинът. За да се обогати ароматът, може да се използва още цвят от бъз, маточина, лайка, жълт и бял равнец и др. С тях обаче не бива да се прекалява, защото ще се наруши специфичният пелинов аромат. След това отново се нарежда пласт грозде, плодове и билки и така до запълване на 2/3 от обема на бъчвата. Най-отгоре се поставя лъжливо дъно чрез нареждане и закрепване на дъски с размери, позволяващи свободно поставяне и изваждане. Така заредена, бъчвата се напълва с вино от предната година, здраво, бистро и с хармоничен вкус. Погрешно е схващането, че за пелин може да се използва и болно вино. Поставя се капакът, който се херметизира чрез замазване с хума или парафин.
Количеството на билките се определя на база 0,5-0,6 г сухи билки за един литър вино. Количеството на пелиновата билка е 1/3 до 1/2 от общото съдържание. Другите билки се вземат поравно.
Използваното грозде за приготвяне на пелиновото вино трябва да бъде с еластична кожица и да издържа на налягане. Такова е гроздето на сортовете Димят и Червен мискет. Гроздето на сорта Болгар не е подходящо. При зареждането и под тежестта на гроздето и виното част от зърната се пукат. Отделеният от тях сок се смесва с виното и го обогатява със захар, която започва бавно да ферментира. Образувалият се въглероден двуокис се разтваря във виното и му придава резливост. За да се възбуди ферментацията, в първите 1-2 дни след зареждането на бъчвата се правят едно-две претакания. С тях обаче не бива да се прекалява, защото има опасност ферментационният процес да протече бързо, кое¬то не е желателно. Колкото по-бавно протича ферментацията, толкова по-добре. За това спомага и изискването бъчвата да се монтира в хладно помещение с постоянна температура 15-16 °С върху скеле, позволяващо удобно да се точи виното (фиг. 14).
Около 30-40 дни след зареждането на бъчвата пелиновото вино е готово за консумация. Наложеният пелин се пие веднага след точене от бъчвата. Оставен на открито и за по дълго време, въглеродният двуокис излита и той губи едно от специфичните си свойства - резливостта.
След консумиране на цялото количество бъчвата може да се напълни отново с вино за получаването на втора партида По качество тя отстъпва на първата. За да се елиминира тази разлика и да се произведе по-голямо количество пелиново вино с еднакво качество след консумиране на известна част, бъчвата се допълва с вино. Това може да стане няколко пъти, но не повече от 3-4 пъти, като общото количество на допълнително добавяното на порции вино не превишава чувствително количеството на виното при първото зареждане.
Качеството на пелиновото вино се изразява най-пълно, когато се консумира при температура около 10 °С. За целта бутилките се пълнят направо от канелата, затапват се веднага и се поставят в хладилника за охлаждане.
Наложен пелин може да се приготвя само в края на гроздоберната кампания, когато има грозде и времето захлади.' Може и по-късно, но за целта трябва да се запази грозде. В такива случаи е възможно използване и на вино от същата реколта, но да бъде с добра бистрота.
Изображение /снимката не се отваря от тук, но като избереш адреса се вижда/

Източник: Д.Цаков "Производство на домашни вина и ракии"

А тук може да прочетеш за Осмарския пелин:
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001401
Аз съм ходила там и съм гостувала на една баба, чиито пелин беше невероятен - всичко написано в статията е абсолютно вярно :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » съб май 15, 2010 11:11 am

Много ти благодаря,Бони!Не само,че ще пробвам,ами и ще отида да видя какво е туй чудо Осмар,осмарски асми и пелин!Статията от последния линк ме омагьоса!Отново ти благодаря,научих толкова нови неща...


Отговори