прясна мая???

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
ani777y
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

прясна мая???

Мнение от ani777y » вт май 11, 2010 10:00 pm

как се използва прясната мая.задължително ли трява да втасва с брашно вода и захар и тогава да се добави към рецептата за тесто или може да се размрази и бам с брашното и да си втасва когато втасва самото изделие?


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт май 11, 2010 10:23 pm

Аз никога не забърквам маята....

Разбивам я с течността за замесването, каквато е по-рецепта, леко затоплена, после си слагам сухите продукти и оставям тестото да втаса колкото е указано в рецептата. Досега не е имало гафове.

По-често ползвам суха мая, която се смесва с брашното. И тогава затоплям леко течността от рецептата и сипвам към нея сухите неща.

Не ми се е случвало да не се вдигне.

Успех! :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ani777y
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

Мнение от ani777y » вт май 11, 2010 10:30 pm

на мен сухата мая не ми се надига..коя марка ползваш?

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Мнение от PassionFlower » ср май 12, 2010 12:45 pm

от сухата мая трябва да сложиш 2 пакетчета и то смесени с брашното, защото 1 пакетче е за 500г брашно. Относно другата, обикновената мая на кубче аз правя така : разтварям си я в малко хладка вода, да кажем 200 мл. Разбивам си яйцата с киселото мляко, добавям сол и щипка захар, след което изливам маята в яйчната смес. Брашното-> кладенче, сместа се излива вътре и се замесва тесто. Аз никога не го чакам да втаса. Правя каквото правя и след като ми е направена питка ли ще е, месеница ли.. чак тогава оставям да втаса. Пробвай ако искаш, а ако решиш можеш да погледнеш и снимките ми на тестените изделия. Успех ! :thumup: :thumup: :thumup: :chef: :chef: :love:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/


Потребителски аватар
ani777y
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

Мнение от ani777y » ср май 12, 2010 8:05 pm

мерси. че утре ще правя живот и здраве птка за 1 рожденник и търся рецепти проучвам да не се изложа

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Мнение от PassionFlower » ср май 12, 2010 10:53 pm

За нищо. Ако имаш някакви въпроси не се притеснявай да ги зададеш :) Винаги ще помогнем с каквото можем :)
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср май 12, 2010 11:18 pm

Ани, най-често ползвам суха мая на Д-р Йоткер, но съм ползвала и безмаркови, и био-продукции и никога не съм имала проблем със суха мая. Маята е като бакпулвера - това е едно вещество, точно и ясно е какво има вътре и няма разлика в състава на различните фирми. Поне тук е така.

1 пакетче суха мая (7 г) - 1/2 кубче прясна (21 г) - за 500 г брашно
1 пакет прясна мая (42 г) - 2 пакета суха мая (14 г) - за 1 кг брашно
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Мнение от PassionFlower » ср май 12, 2010 11:46 pm

Рали, и аз това обясних малко по-горе :)
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

Потребителски аватар
ani777y
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

Мнение от ani777y » пет май 14, 2010 4:21 pm

ето го и резултата Изображение Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб май 15, 2010 2:20 am

Аз отговорих на въпроса коя марка мая ползвам аз, Роси. И съм написала грамажите на опаковките, за да не дойде някой да ме смъмри (отново), че имало различни по грамажи разфасовки... Застраховам се аз, това е :wink:
www.facebook.com/artandhobby


Отговори