Предлагам да създадем списък на продуктите, които са полезни, като посочим защо са полезни, по колко и как да се консумират и кой е източникът на тази информация.
Да опитаме следния формат:
Име на продукта:
Защо:
По колко:
Как:
Научих го от:
Ще започна с...
Продукт: Къпини, малини, ягоди, боровинки
Защо: Намаляват риск от заболявания и предпазват от загуба на паметта
По колко: 1 чаша пресни или замразени поне 3 пъти в седмицата
Как: В салата, сереал, кисело мляко, консумирани една по една, разбъркани в десерта за печене.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Сьомга
Защо: Източник на Омега-3, здравословната мазнина, която предпазва от сърдечни болести; също източник на витамини B12 и D
По колко: Две порции на седмица
Как: Печена, или добавка към паста или салата
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Зелениши, Марули
Защо: Източник на фибри, витамини С и К, предпазват зрението и са източник на калций, магнезий, желязо и калий
По колко: Две порции на ден, колкото по-тъмни са листата, толкова по-добре
Как: Салати, добави към сандвич, паста, супа.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Кисело мляко
Защо: Източник на витамин B, калций, протеин
По колко: 4 или повече чаши на седмица (ако това е главният източник на млечни продукти)
Как: С плодове, като заместител на заквасената сметана, за сгъстяване на сосове и супи
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Ядки
Защо: Източник на протеин, магнезий, витамин B и Е, помага в борбата срещу рак и сърдечни заболявания, тяхната мазнина е добра за сърцето
По колко: 15-20 бадема, кашу или 1 малка шепа ореха на ден
Как: Поръсени върху салата, с кисело мляко или сереал или просто така
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Леща
Защо: Богата на протеин и фибри, източник на енергия, витамин B и желязо
По колко: 1/2 чаша на ден
Как: Супи, яхния, салати
Научих го от: http://health.msn.com/nutrition
Полезни храни: защо, по колко, как и кой каза
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 3
- Регистриран на: съб юни 13, 2009 6:54 pm
- :: 9 рецепти от bistrac
- :: 42 снимки от bistrac
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 12
- Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm
За какаото - на зърна е най-добре, доколкото се информирах. Това, което е насипно е обработено. Но все пак като напитка вероятно ще е по-добре с немско насипно какао, отколкото шоколад - какъвто и да е той заради ГМО, което е във всичко вече.malina написа:Здравейте,
от къде могат да се намерят тези житни стъбла? И какво точно представляват?
И за какаото бих искала да попитам под каква форма може да се използва, като напитка или...?
За стъблата - аз пия ето това от месец и съм доволна.
http://www.biozeleno.com/
- malina
- аматьор с виличка
- Мнения: 9
- Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm
благодаря за отговора, какао на зърна май не се намира много лесно, но видях, че и "младите житни стъбла" са мощен антиоксидант, както и че се използват за много др. неща, те вероятно са нещо като супер храна, а не просто хранителна добавка...?За какаото - на зърна е най-добре, доколкото се информирах. Това, което е насипно е обработено. Но все пак като напитка вероятно ще е по-добре с немско насипно какао, отколкото шоколад - какъвто и да е той заради ГМО, което е във всичко вече.
За стъблата - аз пия ето това от месец и съм доволна.
http://www.biozeleno.com/
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 12
- Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm
- naxos
- магьосник в кухнята
- Мнения: 37
- Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
- :: 10 рецепти от naxos
- :: 74 снимки от naxos
- Местоположение: София
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 15
- Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
- :: 33 рецепти от sweetnes
- :: 49 снимки от sweetnes
Ето и действието на някои от най-популярните подправки в българска кухня.
Кимион
Kимиона подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда). Чаят се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.
Шафран
Препоръчва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.
Кардамон
В традиционната индийска медицина кардамонът се смята за най-добрия стимулатор на храносмилането, който за разлика от пипера, горчицата, лука и чесъна не дразни лигавицата на устата и стомаха. Индийските лекари смятат, че кардамонът помага и при гадене.
Карамфил
Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, влошаване на паметта в напреднала възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също така възбужда апетита и премахва стомашно-чревните болки.
Мента
Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство. Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.
Горчица
Облекчава симптомите на простудните заболявания и съкращава периода им.
Магданоз
Запарката от магданоз е полезна при задържане на течности в организма, в това число и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се добавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3-5 дни (не и по време на бременност).
Индийско орехче
В продължение на векове то се е използвало за лечение на бъбреците и стомаха. Препоръчва се също при варикозно разширение на вените, тъй като облекчава болките и подобрява кръвообращението.
Куркума
Помага при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, подобрява функцията на черния дроб, предпазва от кашлица и настинка, а благодарение на антисептичното си действие действа и тонизиращо (особено на кожата).
Канела
Притежава противовъзпалително и заздравяващо действие. Стимулира сърдечната дейност, регулира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.
Червен пипер
Особено лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е много по-голямо дори отколкото в лимона. Подправката не само възбужда апетита, подобрява храносмилането и кръвообращението, но и създава неблагоприятна среда за развитието на много видове бактерии. Също така помага при ревматизъм.
Запарките от различните подправки се приготвят по следния начин (ако изрично не е посочено друго): заливате с 1 чаша преварена вода 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (или 1 ч.л. сушени) и ги запарвате в продължение на 2-3 минути. Течността се прецежда и се приема на малки глътки.
Кимион
Kимиона подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда). Чаят се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.
Шафран
Препоръчва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.
Кардамон
В традиционната индийска медицина кардамонът се смята за най-добрия стимулатор на храносмилането, който за разлика от пипера, горчицата, лука и чесъна не дразни лигавицата на устата и стомаха. Индийските лекари смятат, че кардамонът помага и при гадене.
Карамфил
Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, влошаване на паметта в напреднала възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също така възбужда апетита и премахва стомашно-чревните болки.
Мента
Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство. Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.
Горчица
Облекчава симптомите на простудните заболявания и съкращава периода им.
Магданоз
Запарката от магданоз е полезна при задържане на течности в организма, в това число и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се добавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3-5 дни (не и по време на бременност).
Индийско орехче
В продължение на векове то се е използвало за лечение на бъбреците и стомаха. Препоръчва се също при варикозно разширение на вените, тъй като облекчава болките и подобрява кръвообращението.
Куркума
Помага при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, подобрява функцията на черния дроб, предпазва от кашлица и настинка, а благодарение на антисептичното си действие действа и тонизиращо (особено на кожата).
Канела
Притежава противовъзпалително и заздравяващо действие. Стимулира сърдечната дейност, регулира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.
Червен пипер
Особено лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е много по-голямо дори отколкото в лимона. Подправката не само възбужда апетита, подобрява храносмилането и кръвообращението, но и създава неблагоприятна среда за развитието на много видове бактерии. Също така помага при ревматизъм.
Запарките от различните подправки се приготвят по следния начин (ако изрично не е посочено друго): заливате с 1 чаша преварена вода 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (или 1 ч.л. сушени) и ги запарвате в продължение на 2-3 минути. Течността се прецежда и се приема на малки глътки.
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""