Здравейте момичета!
Някой може ли да сподели къде е тайната козунака да стане на конци.
Всяка година си го правя сама в къщи, пробвала съм различни рацепти, но не ми става на конци. Може би бъркам някъде в технологията.
Явно има някаква тънкост за ,която незнам!
Козунак на конци
- Stedi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
- :: 29 рецепти от Stedi
- :: 64 снимки от Stedi
- PassionFlower
- магьосник в кухнята
- Мнения: 158
- Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
- :: 352 рецепти от PassionFlower
- :: 1554 снимки от PassionFlower
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Не съм много компетентна спрямо козунаците , затова намерих малко информация и съвети
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/
-
- ентусиаст с миксер
- Мнения: 3
- Регистриран на: ср сеп 24, 2008 10:14 pm
За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- Stedi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
- :: 29 рецепти от Stedi
- :: 64 снимки от Stedi
Много ви благодаря, мили момичета, за добрите съвети!
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.
Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.
Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Вижте и тази темичка, има доста полезни съветити:
Кулинарни съвети за Великденската трапеза
а тук са събрани всички рецепти за козунаци:
Козунак
Дано да съм полезен
Кулинарни съвети за Великденската трапеза
а тук са събрани всички рецепти за козунаци:
Козунак
Дано да съм полезен
Aut viam inveniam aut faciam
- MUNA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 394
- Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
- :: 63 рецепти от MUNA
Stedi,ами аз от 5години меся козунак в къщи,естествено опита имам от баба ми.Аз меся по 3кг.брашно и то в нощови,олиото не го слагам вътре а постепенно само с него него намесвам.И задължително го удрям 100пъти.Винаги се слага в студена фурна и до тавата се поставя купичка със студена вода.Незнам каква роля играе но мие така показано и до днес така го меся.А и брашното се пресява поне 3пъти и трябва да е затоплено.И козунака винаги е на конци.Майками пък го оставя в хладлника цяла нощ и пак става супер.А кумата го пуска в един найлонов чувал на центрофугата на пералната,и пак бухва.Но аз си имам рецептата от баба ми и нея заменям за нищо.
Успех и пробвай ще успееш.
Успех и пробвай ще успееш.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
- gabi_2000
- виртуоз с тиган
- Мнения: 103
- Регистриран на: ср юли 01, 2009 11:44 am
- :: 4 рецепти от gabi_2000
- :: 38 снимки от gabi_2000
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA