Италианска кухня - оригинал или както ни харесва

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 58
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Италианска кухня - оригинал или както ни харесва

Мнение от Slavina » съб мар 06, 2010 10:12 pm

Попадам на много кулинарни сайтове и рецепти. Изумена съм, че много предлагат рецепти за италианска кухня, но много неща липсват. Наистина италианската кухня е лесна и вкусна, но все пак рецептите трябва да са колкото се може по-близки до оригиналните. Повода да започна това, че попаднах на една рецепта за “ragu alla bolognese“. Наистина това което беше посочено в рецептата бе далеч от оригинала. Но авторката претендираше, че живее в Италия и това е вярната рецепта. Не искам да съм съдник на никой, но живеенето в Италия не ти дава правото да твърдиш, че това е рецептата. Всяка къща си има свой метод на готвене, но една рецепта трябва да се представи близо до оригинала, а как ще го приготвите зависи от вас и вашите предпочитания.
Затова отварям тази тема и искам да ви представя поне малко оригинални рецепти. Дори някои много оригинални рецепти, за да изненадате гостите или семейството си.

Макарони alla bolognese
За 4 души
450 гр кайма (За предпочитане телешко или смес

50 гр морков
50 гр целина (стъбло)
50 гр лук
5 лъжици доматено пюре или 20 гр естракт
200 гр мляко
сол и черен пипер
олио или зехтин
Запържва се добре каймата, добавя се лука и след това се добавя нарязаният зеленчук. Запържва се още 10 тина минути и се добавя 0,5 чаша бяло вино. Поразбъркава се добре и се добавят доматите. Добавя се малко бульон и се оставя да ври около 2 часа. От време на време се добавя мляко, сол и черен пипер.
Може накрая да се добави дори и малко сметана за готвене.

Макароните се сваряват в подсолена вода (по принцип трябва да се спазва указанието на варене, но никога не трябва да бъдат преварени. Както казват италианците “al dente“ ). Готовите макарони се прецеждат и изсипват върху готовия сос. Разбъркват се добре и позапържват за секунди. Ако на някой харесва може да поръси и пармиджано.


Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » съб мар 06, 2010 10:18 pm

А с какво ще ни убедиш,че точно рецептите,които ти предлагаш,са НАИСТИНА оригинални?Нямам нищо лично към теб,но съгласи се,че всеки може да твърди,че именно неговите рецепти са оригинални.

Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 58
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » съб мар 06, 2010 10:25 pm

gigi.2000 написа:А с какво ще ни убедиш,че точно рецептите,които ти предлагаш,са НАИСТИНА оригинални?Нямам нищо лично към теб,но съгласи се,че всеки може да твърди,че именно неговите рецепти са оригинални.
Много от тях съм приготвяла или сега приготвям. Други съм опитвала и веднага записвала рецептите. За някои съм импровизирала, но върху оригиналната рецепта. А оценката как е приготвено съм получавала от самите италианци.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед мар 07, 2010 12:28 am

Аз мисля, че оригинална рецепта е тази, която е публикувана в кулинарна книга с традиционни ястия или от майстор готвач на такива ястия. Вярно е че всеки импровизира според своя вкус, но съгласете се, че Шопската салата си е традиционно Българска салата и продуктите й едва ли могат да бъдат сгрешени от някого или пък приготвянето й.
Така че някой да твърди , че неговите рецепти са по-оригинални от тези на друг за мен е необяснимо............. :dots: ...........без доказателства :roll:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 58
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » нед мар 07, 2010 3:06 am

Естествено, че рецептите са написани в книги, затова исках да дам точната рецепта, защото е от книгите. Все пак е приложима и в БГ. Има рецепти малко трудно приложими само заради това, че надали ще се намерят всички продукти. Затова написах “Макарони alla bolognese“. Това е типично за областта около Болоня, не че и другите области не го правят. Всеки район си има типични неща, но интересни.
Например “alla carbonara“, страшно любима на италианците отначало я правех по рецепта както е в книгите. След това опитах и добавих гъби и стана много добре. Експериментирам, но винаги върху основната рецепта както е написана в книгите.
А и по горе написах, че точно това искам, да представя оригинални рецепти, а кой как ще ги приготвя, вече е по свой избор.

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » нед мар 07, 2010 3:12 am

Това за оригиналността е въпрос, който често предизвиква разгорещени дискусии, като всяка страна държи, че знае "оригинала", а другата страна безсрамно се опитва да пробута "модификация на оригинала" :)

Когато става дума за сравнително наскоро измислени рецепти е по-лесно да се каже. Ето, например, Тарт Татен - знаем историята за появяването му, знаем оригиналната рецепта. Или пък Шопска салата - измислена е от Балкан Турист пред 60те години на миналия век, със стандартизирани продукти и затова пак можем да кажем какъв е оригинала. За тези и други подобни рецепти е лесно да се определи - знаем историите им, знаем кой ги е създал, знаем какви продукти включват.

По-голямата част от рецептите, които приготвяме, обаче, се приготвят в семействата ни от много години и може, би дори поколения и се изменят с времето. Да вземем една типично българска рецепта за лютеница - всяко семейство сигурно има свой вариант на лютеницата. Някои слагат чушки и домати, някои само чушки, някои слагат картофи, друго моркови... и т.н. - варианти всякакви. И истината е, че всяка е оригинална - защото лютеницата не е дефинирана никога (е може би има определена рецепта, в предприятията, които ги произвеждат масово, но наистина ли това в магазина е оригиналното?!). А коя е оригиналната баница със сирене, или чомлек, или капама... Реално, оригинал няма - има много вариации и това е хубаво, защото имаме богатство на кулинарни вкусове, от които можем да избираме.

За мен лично спорове за оригиналност са излишни, но ще ми е интересно да прочета рецептите на Slavina. Само ще я помоля да ги слага на сайта (от тук http://www.receptite.com/newrec.php ) - така че да се достъпни от търсенето и по-удобни за всички.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед мар 07, 2010 12:59 pm

Да спорим за оригинални ресепти,най вече италиански е безмислено,особено когато повечето от нас не са живяли там...толкова много области и толкова различни особености :eek: на готвене и продукти,а да не говорим,че в БГ повечето рецепти са трудни за приготвяне от липсата на пазар от свежи подправки и др.продукти :)

Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 58
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » нед мар 07, 2010 3:35 pm

За мен лично спорове за оригиналност са излишни, но ще ми е интересно да прочета рецептите на Slavina. Само ще я помоля да ги слага на сайта (от тук http://www.receptite.com/newrec.php ) - така че да се достъпни от търсенето и по-удобни за всички.[/quote]

Да, благодаря ти за линка, ще напиша и там. Аз написах, че всички рецепти нямат приложение в Бг. Не зная какво предлагат по българските магазини, но с навлизането на големи вериги от магазини в БГ, мисля, че много неща могат да се намерят. Но като начало мислех да предложа лесни пецепти за приготвяне, а продуктите се намират и в БГ. Другото, че една рецепта всеки може да си промени по свой вкус, предпочитание и да използва фантазия. А наистина италианската кухня е лесна, а за някои рецепти не се изисква много време.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 908
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнение от Pavel » нед мар 07, 2010 3:52 pm

Аз съм напълно ЗА това да се публикуват рецепти във вида в който са известни (бил той оригинален или не), а не да се побългаряват още при писането.

Вярно е, че не всичко може да се намери в България, но доколкото знам все повече неща ги има, а и не всички посетители на сайта живеят в България :)

Когато дадена рецепта е публикувана в пълния вид, например със специфични подправки, това е хубаво - който може и има желание ще намери подправките и ще я приготви в оригинал, който не - ще замени нещо, ще пропусне друго и така - лошо няма.
Aut viam inveniam aut faciam

Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 58
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 55 рецепти от Slavina
:: 47 снимки от Slavina

Мнение от Slavina » нед мар 07, 2010 4:54 pm

Да точно така мисля да направя, ще ги пиша както са в оригиналния си вид или как са ми ги казали италианците. Към някои мога да добавя моят опит. А всеки ще решава какво и как да промени.


Отговори