Любопитно!Знаете ли,че.....

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб окт 03, 2009 1:01 pm

Цитат:

През 1995 г. д-р Ямото Масару за първи път успя да фиксира „музикалните впечатления” на водата. Пуснали на водата музика, после шоково я замразили. С микроскоп ясно видели кристалите, които водата образувала в резултат на музиката.


Аз гледах преди 2 години обстоен научен репортаж за Д-р Масару. Факт е, че наистина водата образува различни по структура кристали, в зависимост от това, каква музика й пускаха. Но интерпретациите за причините и за значението на този факт са толкова многобройни, колкото и учени са чули за феномена. Не си спомням учените (освен самият Масару) да бяха спекулирали в духовен аспект. Тези прикачени тълкувания - Такава вода може да провокира агресия у иначе спокойни хора. не са доказани тулкувания, както се твърди в тази статия.
Новите, наистина научни експерименти и резултатите от тях са насочени към евентуалната памет на водата, с надеждата да може да бъде използвана като носител на информация, като микрочиповете например.
Друго, което се доказа в експеримента на Масару, беше и че водата, достигала до нас през канализацията, образува безфорфемени и разхвърляни кристали, докато водата от естествени водоеми - кристали със структури, които ние възприемаме като хармонични и симетрични. Но какво означава това и дали тази "хармония" на кристалите дава отражение върху качествата на водата - може само да се спекулира. Да не говорим пък, че никой не може да твърди, че това е "вредно", "мъртво", "с лошо влияние върху психиката" и т.н.
Д-р Масару го твърди, като залага точно на хора, които вярват всичко, което е свързано с Любов, Духовност и т.н. По този начин той успешно трупа пари чрез разпространяването на бутилирана вода, която уж била "оживена" чрез положителни мисли. Неговите проучвания биват положително тълкувани от други, наричани псевдо- и параучени, като например Йохан Грандер (вода заредена с енергия по пълнолуне) и Виктор Шаубергер (който е всъщност строителен инженер с много заслуги, до момента в който започва да строи "самопречистващи се тръби, оживяващи водата"), заедно с които той оснавава фирмата . Институтът му в Швейцария например вече не съществува (Wise Crystal). А между другото - докторската титла на Масару е получена от Градският Университет в Йокохама и е държана по Международни отношения. Няма нищо общо с биология, физика, химия или теология :)


Криси е сложила една статия за факти, които предизвикват навсякъде дискусии и пришпорват към нови изследвания. Но тези, които са добавили тълкуванията и твърдят, че значението на фактите е разгадано и сигурно - те са писали небивалици. Това е безотговорно. Както и да се вярва всичко или да се отхвърля всичко :)

Що се отнася до водата - тя наистина е най-уникалното вещество на нашата планета. И най-големият проблем на човечеството.

А за моралът - човекът не е чакал появата на подобни статии, а си е изградил ценностна система още преди хиляди години, и я усъвършенства безспирно. Че злоба и завист разрушават най-вече този, който ги изпитва, а любов, съпричастие и съчувствие обогатяват духа - това го пише и във Ведите, и в Тората, и в Библията и в Корана. Д-р Емото Масару може и да е преписал от някъде или просто да го е изпитал на свой гръб :P

Аз все пак с удоволствие прочетох цялата статия - не вреди да се види, как някои хора се опитват да приканят човечеството към доброта даже и с неконвенционални методи, даже и с недостатъка да увеличат обема на банковите си сметки :wink:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » съб окт 03, 2009 2:54 pm

На мен ми стана интересно статийката откъде идва първоначално - толкова неверни неща има в нея... Не съм чела нищо за "по-особените" качества на водата, затова и няма какво да кажа по този въпрос, но ето малко от нещата, които ме шокираха:
Водата - най-познатото вещество на Земята. Тя съпътства всеки миг от живота ни, но знаем ли ние каква тайна крие в себе си тази удивителна стихия? Oткъде е дошла, кой и защо я дари на нашата планета, единствена в цялата Вселена?
Вода доказано има на Марс, на някои от спътниците на Юпитер, откриха и на Луната дори. Явно е, че в нашата слънчева система има не само на Земята, та какво да говорим в "цялата вселена" :shock:
Досега науката няма отговор защо водата е eдинственото вещество на планетата, което може да се намира в три състояния: течно, твърдо и газообразно.
Поне аз каквото съм учила в училище по химия водата далеч не единственото вещество, което може да е в течно, твърдо или газообразно състояние :D
защо тя е най-мощния разтворител на Земята
ммм....?!?

Няма да продължавам, че ще трябва да цитирам и коментирам всяко изречение :)

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб окт 03, 2009 3:22 pm

... водата е eдинственото вещество на планетата, което може да се намира в три състояния: течно, твърдо и газообразно.

Може би е неправилно формулирано, което показва още повече незнанието на този, който е писал статията.

Водата е единственото вещество, което се намира в природата в нормални, неподправени от човека условия, едновременно в трите си агрегатни състояния, и то в съществени количества. Това е вярното. Но не е необяснимо... :P Ако науката няма отговор на това - тежко ни и горко :roll:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Galya68
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнение от Galya68 » съб окт 03, 2009 9:15 pm

И животните проституират Пингвинки - срещу камъчета, маймуни - за манджа. :cry:


Сексът срещу заплащане е присъщ не само за хората. На Антарктида благоприличието е точно толкова застрашено, колкото и на Околовръстното в София. Пингвините от вида Адели проституират редовно - срещу шепа камъчета, съобщи новината Дарик радио.

Адели е един от най-разпространените видове пингвини - те тежат около пет килограма, а височината им достига до 80 см. Мъжките и женски представители на животинския вид отглеждат задружно малките и заедно строят гнезда. Женската снася яйцата, а мъжкарят ги мъти. Майката-пингвин се грижи за осигуряването на прехраната и се връща при децата си едва когато настъпи часът за хранене. За да се набави достатъчното количество риба, малки рачета и сепия, пингвините често навъртат над 100 км на ден.

Пингвините Адели строят гнездата си от камъни. Този строителен материал обаче не се набавя никак лесно, но пък високото каменно гнездо има доста предимства за обитателите си. Защото щом ледът се стопи, земята под краката им се превръща в смърдяща кал. А върху купчините камъни яйцата и пингвинчетата остават сухи.

Търсенето на ценния материал е изтощително начинание. Понякога камъчетата трябва да бъдат измъквани изпод леда. След редица наблюдения изследователи са установили, че женските намерили начин да улеснят работата си. Те се присламчват към пингвини-ергени и се... съешават с тях. В знак на благодарност младоците им дават по няколко камъка, с които женските се връщат при брачните си партньори.

Учените са наблюдавали как една майка-пингвинка е събрала чрез секс-услуги 62 камъка. Т.е. поведението й може да бъде определено като проституция от нужда - доста сложен случай за моралистите.

По-неблагоприлични са сцените на проституция, наблюдавани при шимпанзетата и маймуните бонобо. Представителките на този вид предлагат секс-услуги срещу храна. И то не само в джунглите, а и в зоологическите градини, където всъщност животните имат достатъчно ядене.

Някои женски бонобо измъкват вкусотийките от ръцете на мъжкаря още преди или по време на половия акт. Тук откриваме нещо общо с хората - в клубовете с червени фенери посетителите също заплащат преди извършването на услуга
та. :roll:
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед окт 04, 2009 11:44 am

:D :D :D :D :D :D :D :D :D


Същото правят и маготите в Гибралтар - секс срещу вкусотийки, секс срещу защита, секс срещу признание в групата.... :/

Много интересна статийка, Гале! :thumup:
www.facebook.com/artandhobby

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 11:04 pm


Арганово масло

Три пъти по-добро от зехтина!
Автор Ирена Стефанова


В тесните улички на далечен Агадир, под жаркото пустинно слънце, търговци разнасят шишенца с безценна течност, съпровождани единствено от лекия бриз на Атлантика... Безценната течност с дълбок златист цвят, остър привкус и аромат на орех и екзотични подправки е известна като арганово масло. Всяка година местни африкански племена (бербери) събират около 350 000 тона семена от аргания, за да произведат над 12 милиона литра масло с изключителни лечебни и хранителни свойства.

Арганово маслоАргания бодлива (Argania spinosa) известна като "дървото на живота" или "желязното дърво", векове наред осигурява масло, лекарства, храна, строителен материал и гориво на многобройното мароканско племе. А в долината на река Дра, на площ по-голяма от 8000 км2 в покрайнините на Сахара, растат над 2 млн. дървета. Argania spinosa, дърво с изключително дълбоки корени и големи бодли, достига до височина 10 метра, а обиколката на короната му надвишава 15 метра. Плодовете на това дърво са зелени и приличат на маслини, но са по-големи и закръглени. Във вътрешността на плода е разположена костилка с много твърда черупка, в която има по три ядки. От ядките се произвежда безценното арганово масло - изключително дълъг и трудоемък процес, като за производството на 1 литър масло са необходими повече от 20 часа. Аргания бодлива живее около 150-250 год.
Плод от "Дървото на живота"

Маслото от плодовете на мароканската аргания се счита за едно от най-ценните и скъпи масла в света. Абделахи Тази (известен марокански историк) твърди, че през 8 век от н.е. започва износ на арганово масло в Близкия Изток. Всяка година в Африка се произвеждат около 12 милиона литра масло, на фона на 9 милиарда литра слънчогледово олио и приблизително 3 милиарда литра зехтин. Специалисти твърдят, че аргановото масло е продукт, три пъти по-добър от течното злато, наречено зехтин. Векове наред местното африканско население използва драгоценното масло за лечение на редица кожни болести (лишеи, невродермит, екзема, акне), срещу ревматични и артритни болки, за предпазване от спонтанни аборти, при профилактика на слънчеви изгаряния, за приготвяне на храна и сапун.

Аргановото масло е особено богато на витамин А и ненаситени мастни киселини (около 80% от него), полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Маслото е с високо съдържание на токофероли и фенолови съединения, който защитават кожата от свободните радикали и забавят процеса на стареене. Установено е, че олеиновата киселина в състава на маслото го прави особено полезно за регулиране на холестерола. Изследвания показват, че приемането на 2 с.л. от него дневно в продължение на един месец, могат значително да намалят нивото на холестерол в кръвта. Освен това, в състава на аргановото масло могат да бъдат открити вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите, като и вещества, способстващи за подобряването на циркулацията на кръвта, храносмилането и повишаване на защитните сили на организма.
Здравословни ползи

Различни научни публикации описват лечебните свойства на аргановото масло, според които то е особено подходящо за:

* понижаване на нивото на „лошия” холестерол и повишаване на нивото на "добрия" холестерол;
* понижаване на кръвното налягане;
* подобряване функциите на черния дроб;
* неутрализиране на свободните радикали и за възстановяване на хидролипидния слой.

Аргановото масло е с изразени антиканцерогенни свойства, тъй като съдържа антиракови вещества (скотенол). Особено полезно се оказва и при борба със затлъстяването, а приемано сутрин на гладно, маслото значително намалява чувството за глад.
Аргановото масло особено ценно в козметиката

Голяма част от производителите на козметични продукти използват 100% натурално масло, получено по метода на студено пресоване, без оцветители, ароматизатори и консерванти. Маслото от аргания обновява, ревитализира и подхранва кожата, изглажда бръчките и предотвратява тяхната поява. Рани, изгаряния или драскотини, третирани с арганово масло, заздравяват изключително бързо. А в съчетание със зехтин и бадемово масло, на фона на високото съдържание на витамин Е и омега-6 в състава си, аргановото масло се превръща в идеалната съставка на формулата anti-age.
Кой е основният недостатък на африканското масло?

Маслото от аргания не съдържа алфа-линоленова киселина, която задължително трябва да присъства в дневното меню. Това означава, че е препоръчително маслото да се допълва с рапично и соево олио. Подобно на зехтина, маслата с богато съдържание на полиненаситени мастни киселини не трябва да бъдат подлагани на термична обработка, защото губят своите вкусови и здравословни качества. Препоръчва се аргановото масло да се съхранява в хладилник и да се употребява в кратък срок след отварянето на бутилката.
Кулинарни съвети

* Лекият привкус на орех на аргановото масло го прави изключително подходящо средство за овкусяване на различни салати, зеленчукови супи, каши. Може да се използва и за намазване на различни меса и зеленчуци, приготвени на скара.
* Ако смесите арганово масло с печен бадем и мед, със сигурност ще получите незаменим афродизиак.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 11:11 pm

Хималайска сол.... Hито един организъм не може да живее без прием на сол, защото е известно, че тя влиза в състава на кръвта и лимфата. Недостигът на натрий може да доведе до нарушаване на процесите на провеждане на нервните импулси, както и на производството на инсулин. Липсата на този елемент стимулира производството на вещество, наречено ренин, което може да предизвика спазъм на капилярите и повишаване на кръвното налягане. Тогава възниква въпросът, как организмът да си осигури необходимото количество сол, без това да доведе до негативни последствия за него? Факт е, че милиони години са били необходими на природата, за да създаде съвършена кристална структура, включваща в себе си повече от 84 химични елемента и напълно задоволяваща нуждите на организма. Сол, създадена в най-големия енергиен център на Земята - Хималаите, изключително чиста, незамърсена и без никакви добавки!
...а хималайската сол - бялото злато! Защо?

Хималайската кристална сол е най-чистата сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия. Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години. И въпреки че носи името "бяло злато", хималайската сол е с розов цвят, дължащ се на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата. Различни методи за анализ показват, че енергията на кристалите е правопропорционална на големината им. В състава на солта освен желязо, влиза и сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, което със сигурност означава едно - в организма не се задържа вода.

Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната структура, вследствие на което йонизираните елементи могат лесно да бъдат усвоени от човешкия организъм. А минералните соли във вид на йони изпълняват някои жизненоважни функции:

* поддържат осмотичното налягане в клетките;
* поддържат нормалното колоидно състояние на цитозола;
* стабилизират белтъчните разтвори;
* участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие.

Начинът на добиване на хималайската сол е съвсем прост - изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце. Много преди да бъде разгадан биохимичният състав на солта, хората са я използвали не само за кулинарни цели, но и за лечение. Те вярвали, че хималайската сол събира и съхранява енергията на слънчевите лъчи.
84 минерала, образуващи съвършена биохимична структура!

Чрез различни методи за анализ (атомно-абсорбционна спектроскопия, йонна хроматография, честотна спектроскопия, пламъчна спектрометрия и др.), е разгадан съставът на хималайската сол. Той включва всички елементи с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи. Но трябва да се има предвид, че наличието на много от елементите не може да бъде доказано чрез конвенционален химичен анализ.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед окт 04, 2009 11:18 pm

Нар-Символ на плодовитост!

Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар... Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня. В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина сокът от сладък нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет. Арабите отстранявали със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците пък го препоръчвали за подмладяване, а за китайците отварата от плодовите кори било укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.
Здравословни ползи

Съвременната наука потвърждава спазмолитичното и противовъзпалително действие на екстрактите от нар. За лечебни цели се използват кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.

* Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.
* Оказва благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие, малария, ангина, анемия, кашлица, бронхиална астма, различни дерматити и изгаряния на кожата.
* Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания.
* Успешно понижава температурата, а и е добра напитка за диабетици.
* Нарът има и ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания разкриват, че този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

Как да изберем и съхраним плодовете?

Винаги избирайте по-тежки за размера си плодове със свежа кора. Можете да съхранявате цели плодове нар в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца.
Идеи за използване на нар

* Плодовете на нара могат да се употребяват в суров или консервиран вид (за приготвянето на кисели, мусове и др.), освен това могат да послужат за украса на сладолед.
* Сварен и сгъстен сок от нар намира приложение под формата на подправка в източната кухня за овкусяване на различни месни ястия, като ги прави изключително крехки, а наситеният му вкус "маскира" неприятния дъх на тиня на речната риба.
* Може да се приготви енергийна напитка от лимон, манго и нар, която ще ви осигури богат прием на витамините А, С, В1 и D.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт окт 06, 2009 2:58 pm

Ангелски пай-белоснежен,ефирен,с аромат на ванилия и бадеми,буквално топящ се в устата,прочутият американски кулинарен шедьовер,известен като Сребърния сладкиш,се приготвя с малко продукти,но изисква време и търпение.За появата му,както за много от кулинарните открития,съществуват различни версии.Според някои историци той е рожба на грижливостта на пенсилванските готвачи,на които след приготвянето на яйчена юфка оставали много белтъци и те ги оползотворявали в измислен от тях сладкиш.Попи Кенън и Патриция Брукс пък пишат в "Кулинарна книга на президентите-проверени рецепти от Джордж Вашингтон до днес",че корените на родословното му дърво се губят някъде из загадъчния Изток.Според една готварска книга от 1883г.семейство от Атлантическото крайбрежие се премества в тихо градче на река Хъдзън и открива малък хотел.Там на работа в кухнята постъпва жена,пристигнала от Индия.Именно тя започва да пече непознатите за американците пироги и прочутият Ангелски пай.Интересно е,че приготвянето му ставало в мистериозна обстановка при пълна секретност.Но както много кулинарни тайни и тази накрая е разкрита,а рецептата подобрена и усъвършенствана.И до днес в Пенсилвания на сватбените тържества непременно поднасят това лакомство.Съществува и още една версия,според която Паят на ангелите е измислен от чернокожи роби,тъй като за разбиването на белтъците били нужни силни ръце.Популярността на сладкиша нараства през 19век,когато е изобретена тел за разбиване с въртящата се ръчка.Скоро след това,по време на управлението на 19-я президент на САЩ Р.Хейс,ангелският пай получава постоянен пропуск за Белия дом.Неговата съпруга Лъки Уеб Хайес,по характер ангел,просто обожава този сладкиш.Не правят изключение и семействата на следващите президенти.Рецепти за него може да се намерят в много американски готварски книги от началото на 19век.Приготвянето му през 1871г оригинално описва г-жа Портър,която обаче го нарича"Пряспа".

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт окт 06, 2009 4:06 pm

Относно аргановото олио - мога само да потвърдя всичко написано.

Аз излекувах детето си от невродермит, който беше вече в такава фаза, че лекарите искаха да дават кортизон, вътрешно.
Само за две седмици се затвориха всички рани, сърбежът изчезна за 3 седмици. Единствената придружителна терапия - отказ от захар. Това беше преди 10 години и до ден днешен не е имало връщане.

Който не знае, какво е невродермит, какви неописуеми страдания предизвиква и колко безпомощна е медицината пред това автоимунно заболяване - той може би не би разбрал, за какво почти чудо говоря...

Ако се решите да си набавите арганово олио - вземете си малко количество и го употребявайте бързо. Аз направих грешката да си поръчам 4 литра, които сравнително бързо гранясаха и ми причиниха обриви :roll: Сега вече знам.

Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby


Отговори