ГИД НА ВИНАТА
Публикувано: чет окт 01, 2009 11:56 pm
Виното придобива все по-голяма популярност както в заведенията,така и у дома.Най-прочутите вина в света се произвеждат въвФранция,Италия,Испания,Португалия,Германия,САЩ(основно в Калифорния,Ню Йорк,Орегон,Вашингтон и Тексас),Аржентина,Чили,Австралия и Нова Зеландия.
Изборът на вино не е толкова сложно занимание,колкото изглежда.Използвайте въображението си!Внимателно разгледайте характеристиките на даден регион и сорт грозде и бъдете изобретателни.Следвайте следното просто правило:светлите вина вървят най-добре с по-фини,по-изтънчени храни;плътните вина вървят най-добре с по-пикантни,тежки храни.Обърнете внимание как небцето ви реагира на сухо или сладко вино.
Бялото вино трябва да се сервира при температура около 12,5'С;розето и червените вина тип Божоле-при температура около 15,5'С.Много е важно виното да не се изстудява до точка,когато ароматите му вече не се усещат.Червените вина трябва да се сервират при стайна температура ,а букетът им се проявява най-добре ,като извадите корковата тапа и оставите виното за малко,преди да го пиете.Когато виното е отворено,неговите танинови и стипчиви аромати се омекотяват и улягат-колкото по-старо е виното,толкова по важно е да "диша".
ФРЕНСКИ ВИНА
Френските вина са обединени в групи,според наименованията на градовете или местностите,от които произхождат.Основните региони са:Бордо,Лоара,Рона,Бургундия,Елзас и Шампан.Най-добрите вина са класифицирани Appellation d'Origine Controlee-термин,използван от френското правителство,за гарантиране произхода и качеството на виното.
Бордо
Червено Бордо.Бордо е лозарски регион от 260 000 акра,от които всяка година се пълнят милиони бутилки.Производителите в Бордо съчетават сортовете грозде Каберне Совиньон,Мерло,Каберне Фран,Малбек и Пьоти Вердо,от които се бутилират най-добрите смесени реколти.
Бяло Бордо.Произвеждано основно от сорта Совиньон Блан.
Лоара-По-голямата част от тези вина,произведени от сорта Шьонен Блан и Совиньон Блан,са бели.но някои могат да бъдат и розе,червени или пенливи.
Долината на Рона-прочута със своите силно ароматни,благородни и тежки червени вина.Те съдържат над 13 сорта грозде,като най-често срещаният е Сира.
Бургундия
Червено Бургундско-основните сортове,от които се произвеждат тези вина,са Пино Ноар и Гаме.
Бяло Бъргундско-най-често се прави от сортове Шардоне и Алиготе.
Елзас-тези вина се произвеждат основно от сортовете Ризлинг и Гевюрцтраминер.Те са близки до немските вина,но са по-сухи.
Шампан-винопроизводителите от този регион смесват три сорта-Шардоне,Пино Ноар и Пино Мьоние.Шампанското отлежава в бутилки заедно със зрънца мая,което подпомага развитието на сложния му пивък характер и неговата газираност.Пенливостта и относителната му сухота се променят според производителите.Когато виното е подходящо изстудено,мехурчетата в Шампанското трябва да са малки и много подвижни.Шампанско"Brut"e много сухо,''Extra dry''e малко по-сладко,"Dry" или "Sec''е полусухо,а "Demi-sec е сладко.
Шампанско розе-розовият нюанс се получава от малко количество червен сок,който се добавя по време на ферментация.Розето обикновено е по-богато и ароматно от другите видове Шампанско.
Изборът на вино не е толкова сложно занимание,колкото изглежда.Използвайте въображението си!Внимателно разгледайте характеристиките на даден регион и сорт грозде и бъдете изобретателни.Следвайте следното просто правило:светлите вина вървят най-добре с по-фини,по-изтънчени храни;плътните вина вървят най-добре с по-пикантни,тежки храни.Обърнете внимание как небцето ви реагира на сухо или сладко вино.
Бялото вино трябва да се сервира при температура около 12,5'С;розето и червените вина тип Божоле-при температура около 15,5'С.Много е важно виното да не се изстудява до точка,когато ароматите му вече не се усещат.Червените вина трябва да се сервират при стайна температура ,а букетът им се проявява най-добре ,като извадите корковата тапа и оставите виното за малко,преди да го пиете.Когато виното е отворено,неговите танинови и стипчиви аромати се омекотяват и улягат-колкото по-старо е виното,толкова по важно е да "диша".
ФРЕНСКИ ВИНА
Френските вина са обединени в групи,според наименованията на градовете или местностите,от които произхождат.Основните региони са:Бордо,Лоара,Рона,Бургундия,Елзас и Шампан.Най-добрите вина са класифицирани Appellation d'Origine Controlee-термин,използван от френското правителство,за гарантиране произхода и качеството на виното.
Бордо
Червено Бордо.Бордо е лозарски регион от 260 000 акра,от които всяка година се пълнят милиони бутилки.Производителите в Бордо съчетават сортовете грозде Каберне Совиньон,Мерло,Каберне Фран,Малбек и Пьоти Вердо,от които се бутилират най-добрите смесени реколти.
Бяло Бордо.Произвеждано основно от сорта Совиньон Блан.
Лоара-По-голямата част от тези вина,произведени от сорта Шьонен Блан и Совиньон Блан,са бели.но някои могат да бъдат и розе,червени или пенливи.
Долината на Рона-прочута със своите силно ароматни,благородни и тежки червени вина.Те съдържат над 13 сорта грозде,като най-често срещаният е Сира.
Бургундия
Червено Бургундско-основните сортове,от които се произвеждат тези вина,са Пино Ноар и Гаме.
Бяло Бъргундско-най-често се прави от сортове Шардоне и Алиготе.
Елзас-тези вина се произвеждат основно от сортовете Ризлинг и Гевюрцтраминер.Те са близки до немските вина,но са по-сухи.
Шампан-винопроизводителите от този регион смесват три сорта-Шардоне,Пино Ноар и Пино Мьоние.Шампанското отлежава в бутилки заедно със зрънца мая,което подпомага развитието на сложния му пивък характер и неговата газираност.Пенливостта и относителната му сухота се променят според производителите.Когато виното е подходящо изстудено,мехурчетата в Шампанското трябва да са малки и много подвижни.Шампанско"Brut"e много сухо,''Extra dry''e малко по-сладко,"Dry" или "Sec''е полусухо,а "Demi-sec е сладко.
Шампанско розе-розовият нюанс се получава от малко количество червен сок,който се добавя по време на ферментация.Розето обикновено е по-богато и ароматно от другите видове Шампанско.