Български празник: КРЪСТОВДЕН - 14 септември
С Летния Кръстовден се отбелязва началото на есенно-зимния сезон. Наричат го гроздоберник, защото слага началото на гроздобера. На този ден се спазва строг пост. От Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зимата, нощта и денят се кръстосват. Четиринадесети септември стои по средата и дава знак, че хубавите дни изтичат и трябва да се приготвим за приближаващия студ. Ако досега на десет оки кал е стигало едно слънце, съвсем скоро на една ока кал няма да стигат и десет слънца. Празнуват народните лечители, които лекуват изкълчено и навехнато. Който почита празника, няма да го боли кръстът. Вечерта преди Кръстовден от полето се носи пшеница, грах, тиква, картофи, грозде. Започват есенните седейки и активният предбрачен сезон.
Ако на Кръстовден вали дъжд, се очаква плодовита и добра година. По времето на Константин Велики кръстът се налага като символ на надеждите на вярващите, на Божията сила, като знак на християнството. С изображението на кръста върху себе си християните изразяват вярата си в спасението, дошло чрез кръста, и се надяват на благослов и защита.
Традиционната храна за празника е питка, баница с праз, печена тиква, постна мусака, задушен ориз със зеленчуци.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции
Български празник: КРЪСТОВДЕН - 14 септември
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq