Полезни Съвети!

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Полезни Съвети!

Мнение от Makaweli » нед яну 03, 2016 4:56 pm

И аз ползвам тези щипки, има и едни дълги пластмасови :)
Това с капачките е интересно и за "бърза помощ", когато нямаш нищо друго под ръка :wink:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1307
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » нед яну 03, 2016 5:50 pm

Бони, интересно и полезно! Малко акъл, но да ти дойде на време! ;) :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пет яну 29, 2016 6:20 pm

Изображение

КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ ПЕТНАТА ОТ МАТРАК?

Необходими съставки:

250 ml 3% кислородна вода /продава се във всички аптеки/
3 супени лъжици сода за хляб
Капка течен сапун или препарат за миене на съдове

Сместа трябва да направите непосредствено преди самия процес на почистване, за да бъде максимално ефективна.
Разбъркайте кислородната вода и сода бикарбоната. Когато содата се разтвори напълно, добавете течния сапун и отново разбъркайте.
Поставете течността в празна пръскачка и напръскайте частта от матрака, където се намира петното. Оставете активната пяна да действа, изчакайте да изсъхне и след това само със суха четка отсттанете остатъците от сода бикарбоната.
С това средство може да изчистите целия матрак.

http://www.zajenata.bg/%D0%BA%D0%B0%D0% ... 56895.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

atanasovuk
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 1
Регистриран на: вт окт 19, 2021 9:33 am

Мнение от atanasovuk » вт окт 19, 2021 9:38 am

Здравейте!
Предполагам, че ще ви е интересно да споделя с Вас статия на, която попаднах в нета. Ето какво можем да почистим с перилен препарат: https://www.jenskisviat.com/polezno/7-n ... o-mozhete/, неща, които не сме очаквали. :)


deoolosmaflasw
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: чет юли 21, 2022 5:12 pm

Мнение от deoolosmaflasw » чет юли 21, 2022 5:14 pm

Какъв късмет имаш)

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1307
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » пон окт 24, 2022 3:18 am

Наближава момента в който ще купуваме зеле и ще зареждаме бидоните за приготвянето на киселото зеле.
Замисляме се от къде да го купим, как да сме сигурни, че няма да попаднем на кочанесто и жилаво зеле?
Как да разпознаем - старият Български сорт - Кьосе?
Кьосето се разпознава по това, че от кочана тръгват 5 жилки.
Ако вземем едно листо и го увием на фунийка, то няма да се пречупи или скъса.
308870676_1097534934456353_9062532402519666326_n.jpg
308870676_1097534934456353_9062532402519666326_n.jpg (43.9 KиБ) Видяна 9905 пъти
311590032_1097534947789685_935052906074972584_n.jpg
311590032_1097534947789685_935052906074972584_n.jpg (54.87 KиБ) Видяна 9905 пъти
Надявам се тази информация да е полезна. :)

CVETETO3101
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 159
Регистриран на: пон авг 08, 2011 5:29 pm
:: 10 рецепти от CVETETO3101

Мнение от CVETETO3101 » вт окт 25, 2022 12:07 am

Точно така Боби! Само сорт КЬОСЕ ! Още нещо за истнското българско зеле - то е кръгло и леко сплеснато. Отчупено прченце лист на вкус съвсем леко сладни и хрупа. Има един холандски сорт по пазарите и магазините - добър външен вид. но е леко островърхо. Много е жилесто и листата са много жилави. Втасва много проблематично, ако въобще втаса до пролетта. И за готвенв в прясно или кисело състояние не става, не се дъвче, неприятен вкус

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1307
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » вт окт 25, 2022 1:56 am

Цвете, привет!

Нашите земеделци станаха тарикати, избягват Кьосето да го садят.
Много по рехаво и като парцаливо е, не тежи като камък.
Другите сортове зеле на пазара е сбито и тежи. Правят се пари, ден година храни... ;)
Преди години си купувахме зеле - задължително от Софийското село Петърч, пред всяка къща продаваха или директно от нивата.
Селото се славеше за Столица на зелето, но и те садят всичко друго, но не и Кьосе.
Никой вече не се интересува от вкуса, всеки за пари мисли.
Ще видим на какво зеле ще случим...
Съпругът ми го слага около 15 ноември и за Бъдни вечер е готово.
Мазетата в блока ни са топли от тръбите на парното.

Поздрави :)


Отговори