Re: Изкуството да сме Здрави
Публикувано: ср апр 03, 2013 5:10 pm
Бони ето и някои рецепти,които открих с тученица...........
РЕЦЕПТИ
Баница (8 порции по 410 калории)
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.
Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.
Салата
(4 порции по 145 калории)
300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.
Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.
За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.
Берат се нежните клончета от началото на лятото до есента.
източник http://www.monitor.bg/article?id=47841
http://asproylas.blogspot.com/2009_08_01_archive.html
Ако ми хареса вкуса и ще си засея в саксия...изглежда ми по крехка от тази,която съм виждала в градината
http://meletw-syntages.blogspot.com/201 ... st_20.html
http://tastefull.wordpress.com/2009/08/ ... %84%CE%B1/
РЕЦЕПТИ
Баница (8 порции по 410 калории)
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.
Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.
Салата
(4 порции по 145 калории)
300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.
Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.
За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.
Берат се нежните клончета от началото на лятото до есента.
източник http://www.monitor.bg/article?id=47841
http://asproylas.blogspot.com/2009_08_01_archive.html
Ако ми хареса вкуса и ще си засея в саксия...изглежда ми по крехка от тази,която съм виждала в градината
http://meletw-syntages.blogspot.com/201 ... st_20.html
http://tastefull.wordpress.com/2009/08/ ... %84%CE%B1/