Страница 2 от 3

Публикувано: пон фев 22, 2010 1:16 am
от tatiana
guarinociro е права, че зависи какво брашно се ползва.Тук веднъж бях купила едно брашно което не беше чисто бяло после като отворих пакета ами малко кафенееше, оказа се че е брашно за сладки и тъй като на мен ми трябваше за хляб се наложи да си купя наново.Виж какво ти е брашното за сладки или за хляб. :?

Публикувано: пон фев 22, 2010 6:10 pm
от mimsi
Пуснато на: 17 Февруари 2010, Сряда, 21:27 Заглавие: меню зя днес от мен --------------------------------------------------------------------------------

днес сготвих;кюфтенца със доматен сос и риган+чесън,соса се пастира със пасатора,а на малкият ми син само кюфтенца със картофено пюре защото не обича домати(за сега)и като допълнение една месеница http://www.receptite.com/recepta.php?r=4133 стана много добра.за подслаждане,баклавичка(от вчера,че беше голяма и не свърши),това е от мен,а...за утре една лазаня със зелена салатка и парфенце.
pepopen,това е твоят пост ,в който казваш че месеницата е станала много добра.На следващия ден пускаш тема,че не втасва :)
Има ли проблем или ти не знаеш какъв трябва да е добрия резултат? :roll:

е....не знам

Публикувано: вт фев 23, 2010 6:57 pm
от pepopen
значи сана красива и вкусна но....колкото беше дебелината като сурова толкова си и остана след изспичането, малко да беше бухнала поне,да подразня жената.....

Публикувано: вт фев 23, 2010 10:45 pm
от neli1100
pepopen ,ако си пресяваш брашното ,няма начин да не стане.Да не би проблема да е във начина по който ползваш маята?Живата мая преди да се пребави към брашното или другите продукти се захваща като:
към едно кубче мая се прибавя около 50мл.затоплено прясно мляко,щипка сол,щипка захар.Разбърква се да се разтворят и се пребавя около 1-2 с.л. брашно.Първо една лъжица брашно,разбъркваш и ако е нужно прибавяш още малко,ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛУЧИ ГЪСТА КАША КАТО БОЗА.Оставя се на топло да набъбне,докато удвои обема си,но не повече,защото ако прекалиш ще падне и няма да има ефект,превтасва.
Тов е ,пробвай и ще стане. Успех.Пиши как си се справил.

Публикувано: ср фев 24, 2010 11:02 am
от mimsi
Аз пък никога не пресявам брашното и никога не правя това "захващане" на маята.Предпочитам да меся с жива(прясна)мая.Резултата винаги е повече от задоволителен.Имах проблем преди време само с едно брашно,но вече не купувам от него и всичко е 6.
Замесвам тестото и оставям да втаса,покрито с кърпа.Понякога слагам тавата върху съд с топла вода.Втасалото тесто премесвам съвсем внимателно и оформям според рецептата и вида тестено,което ще правя.
Но според мен трябват повече опити и след натрупване на стаж няма как да не стават сполучливи!

Публикувано: ср фев 24, 2010 10:05 pm
от quick_v
И аз като Mimsi никога не пресявам брашно и не правя и аз това "захващане"само че аз покривам с влажна кърпа и когато бързам да втаса(а това напоследък по често се случва)слагам тестото във фурната и я щъквам на най ниската степен(малко преди 50гр)и някаде за около 10 мин е готово втасало и после си го оформям в каквото ще става,или ако няма повторно месене или оформяне направо приготвената пита или там каквото ще бъде го слагам за 10 мин да втаса и после направо завъртам копчето и пека.Но не оставяй повече от 10 мин щото шупва(превтасва)

здр

Публикувано: чет фев 25, 2010 1:14 am
от PassionFlower
Моят метод за бързо и почти след 3-4 минути втасване е следния:
бия тестото в работния плот някъде около стотина пъти ( Това го правя като бързам и нямам време да чакам ) Обикновено никога не чакам тестото да втаса.Правя каквото правя,слагам го в тавата и чак тогава го оставям да си втасва..След това пека и досега не съм имала провал.. :chef: :thumup:

пак ас

Публикувано: чет фев 25, 2010 7:08 pm
от pepopen
благодаря на всички за помоща ,почва да става по добра......ще и хвана цаката на васването. :chef:

Публикувано: чет фев 25, 2010 11:45 pm
от guarinociro
:thumup: о4акваме снимка при най-добрият опит.

Re: всеки знае......само аз не

Публикувано: вт юни 04, 2013 10:20 pm
от CVETETO3101
Виж тук - стъпка по стъпка - http://www.americastestkitchenfeed.com/ ... ast-bread/ :chef: