Страница 1 от 2

търся рецепта за сладки "борчета"

Публикувано: ср дек 16, 2009 5:13 pm
от slancho_87
здравейте,търся рецепта за едни сладки "борчета",които съм яла като малка.изглеждаха така:три кръкчета с различна големина едно върху друго,боядисани в зелено и поръсени с пудра захар.ако някой знае рецептата ще съм му много благодарна.

Публикувано: чет дек 17, 2009 7:05 am
от xevi
Ето една рецепта тук: Бисквити елхички

А ето и цяла статия за бисквитени елхички: Сладки Коледни елхички

Публикувано: чет дек 17, 2009 10:26 am
от sladki64e
Аз имам една рецепта, но най-важното за изпълнението и е формичката. За съжаление аз нямам тази форма. Тази, която ми дадоха да ползвам преди време е изработена по поръчка. Стават много ефектни. Ще напиша рецептата. Чудя се как да ги направя без формата - може би като конусчета и после да ги пооформя. Ще пробвам като намеря време. А ето и рецептата:

Продукти:
1 яйце, 125 г масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени орехи, 25 бр. обикновени бисквити - смлени, зелена боя за сладки.
Приготвяне:
Всички продукти се смесват и объркват добре. От полученото тесто се пълни формичката. За да се извади борчето от формата, се изчуква на ръба на маса. Готовите борчета се поръсват с пудра захар.

Публикувано: чет дек 17, 2009 2:05 pm
от sladki64e
Slancho_87, виждам, че си от Казанлък :) . Когато бях ученичка, живеех и учех там и моята хазайка правеше тези борчета. А формичката, която имаше, неин приятел, работещ в Арсенал й я беше направил от плексиглас. Трябваше и аз да си поръчам една такава, но тогава не съм мислила за това :) .

Публикувано: чет дек 17, 2009 2:41 pm
от slancho_87
благодаря много за отговорите.сладкишче мисля че рецептата която си ми написала е точно тази която тарсех.понеже аз съшо нямам такава формичка мисля полученото тесто да го растеля и да го нарежа на кръгчета с различна големина и с малко мармалад да ги слепя.като ги направя ще кача снимки.още веднъж благодаря за отговорите

Публикувано: пон мар 01, 2010 3:56 pm
от sladurko
Здравейте,
Малко късно се включвам, но имам питане към сладкишчето за рецептата която е поместила за сладките. Видях, че в рецептата има яйце, а никъде не си поместила че сладките се пекат. Това не би ли било проблем че ще има сурово яйце? Съжалявам предварително ако ти се вижда неуместен въпроса... просто искам да знам.
А по въпроса за елхичките: да, яла съм такива и наистина са много вкусни. Бяха направени с метална формичка за сладки във вид на цветенце(с много листенца) и бяха три размера, слоевете бяха слепени с мармалад. Наистина прекрасни и вкусни бяха,... ама бяха. Сега само спомена остана :(

Публикувано: пон мар 01, 2010 4:32 pm
от neli1100
Рецептата за Сладки бадемови борчета е тук:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13668
Като търсиш рецепта използвай разширено търсене.

Публикувано: пон мар 01, 2010 4:52 pm
от sladki64e
Sladurko, не мисля, че въпросът ти е неуместен. Аз също се притеснявам от консумирането на сурови яйца и ги избягвам. Дори избягвам да приготвям рецепти, които много ми харесват, но в тях се използват сурови яйца. И аз вчера се питах дали яйцето не може да бъде заместено с прясно мляко, например или нещо друго и случайно прочетох, на пакета на лененото брашно, което имам (то по-скоро прилича на трици), че разредено с малко вода, замества яйцата. Суровото яйце, в подобни рецепти, приготвящи се от бисквити, ядки, захар без печене, по-скоро се използва, за да слепи тези сухи съставки. Ако яйцата са пресни и по възможност домашни може да се използват и сурови (но въпреки това, аз се притеснявам, особено, ако и малко дете ще консумира от сладките), чувала съм, че певците пият сурови яйца (добре, че не съм певица) :).
Надявам се да съм била полезна!

Публикувано: пон мар 01, 2010 4:58 pm
от sladki64e
Ето какво пише на пакета на това ленено брашно: Лененото брашно е много добър заместител на яйцата в повечето рецепти. За едо яйце, смесете 1 с.л. ленено брашно с 3 с.л. вода и го оставете да престои 1-2 минути. Добавете към рецепта вместо яйце.

Публикувано: пон мар 01, 2010 5:11 pm
от MUNA
sladki64e,и аз благодаря за информацията наскоро правих сладък салам и суровите яйца ги замених с ароматно инстантно кафе.Защото няма деца иначе ще го правя и аз с прясно мляко.Но твоята идея ми допадна за лененото брашно.Аз сурови яйца не ползвам.Едно голямо благодаря .