Здравей, Татяна!
Сиренето, всяко сирене, се приготвя в началото по един и същи начин, с мая за сирене, на руски Реннин, на немски Lab, на английски Rennet, на френски Présure.
Намери един хубав, добре зареден магазин за сирена, най-добре такъв, който да взима стоката си от дребни производители , а не от големи концерни. Питай там за мая. Аз така бях взела веднъж, бях решила да правя сама моцарелла, стана нещо подобно, но излиза по-скъпо пт купешката..
Те ще ти кажат сигурно, по колко се слага на литър, нужни са капки, не кой знае колко много.
слагаш маята в млякото и оставяш да стане като кисело мляко, едно гъсто такова, като си опреш дланта на повърхността - пружинира леко сякаш. Помещението трябва да е топличко.
След това разбиваш тази маса с телта, и се отделя прясното сирене от суроватката. Оставяш да се отцеди, в цедка за паста например.
После оформяш от отцеденото прясно сирене топки, колкото са по-малки, толкова по-бързо узряват после.
За по-нататък съм виждала два метода, но не съм правила лично.
Моята майка слагаше топките в тава с едра морска сол и го покриваше. Те си дърпаха солта и ставаха много солени, около 2 дни. След това сваряваше саламура, но не солена, слагаше сиренето вътре и то връщаше сол на саламурата.
Леля ми на село пък сваряваше саламура, ама солена, и слагаше пресните топки вътре, те си зрееха в саламурата. Ама незнам колко време :oops: :oops:
За моцарела пък се прави така: като разбиеш подквасената маса с телта, не отцеждаш, а слагаш тенджерата на котлона и загряваш, докато трохите прясно сирене почнат да стават на конци, като разтопен кашкавал. Оформяш кълбенца от тези конци, може да си навиваш на вилица. Правиш кълбенце, пускаш го веднага в студена преварена вода, да се стегне. Тава е цялата работа, не се соли, много е лесно. А самата моцарела се дели на конци, но е важно ВЕДНАГА да се охлади, така че навитите конци да не се стопят В къбото, ами да си останат. Аз това не го успях много, моята стана като сиренето на майка ми, преди да го положи върху солта.
Дано да кажат другите, как се прави саламурено сирене, ако не - ще звънна на майка да я питам за подробности.
Поздрави!
Ралица