Страница 1 от 2

Как месото да стане по-крехко?

Публикувано: чет фев 26, 2009 2:03 pm
от lelq_
Моля, дайте рецепти как да направя крехки свински пържоли. С каква марината или посипка? Приемам всякакви идеи!

Публикувано: чет фев 26, 2009 2:27 pm
от Aliana
Месото е жилаво заради неговата структура.

Има няколко начина да се омекоти, всички базират върху разрушаването на фазерите.

Химичен - директно с химия, но и с маринати, които предизвикват желано гниене (не се гнуси :D ), при което фазерите започват да се разлагат.

Механичен - начукване с чук за месо. Има недостатък, че наранява повърхността.

Моят метод е с този уред

Изображение


има и други варианти на уреда

Изображение



Изображение


Аз съм много доволна, месото може да се консумира съвсем прясно, без чакане и без добавка на подправки, които добавени свежи след печенето са още по-ароматни.

Публикувано: чет фев 26, 2009 5:13 pm
от lelq_
Благодаря за съвета, но имах предвид рецепта за марината или нещо подобно. А като се начуква месото, не става ли по-сухо при печене? Този уред е много любопитен, откъде може да се купи?

Публикувано: пет фев 27, 2009 9:11 am
от ani_perla
Аз имам такава джаджа,може да го кръстя перфоратор за месо :P и си го взех за 25лв.заедно с една книга с рецепти(вървяха заедно)от TCM.Може да съм се минала с тази цена :?

Публикувано: пет фев 27, 2009 9:27 am
от Aliana
Не бих казала, че си се минала.

И тук са по 30 евро и от там нагоре.

Ако е качествен перфоратора :D (супер дума :thumup: ), си е струвало.

Тук се нарича със смешното име Онежнител на месо, друг по-конкретен превод няма. Ама наистина става крехко месото, това е важното.

Приятен ден!

Публикувано: пет фев 27, 2009 12:21 pm
от magi71
Мога да ти препоръчам Свински пържоли на скара, ако се използва вратна пържола става най-вкусно! Към тях приготвям Бърз гъбен сос и пържени картофки!

Публикувано: пет фев 27, 2009 2:13 pm
от reni55
Аз правя така:пържола наръсвам с подправки,слагам я в купа,поливам със соев сос,после лимонов сок и покривам с лук,нарязан на шайби;слагам отгоре втората овкусена пържола и така процедирам с всичките.Затварям кутията с капак и я слагам в хладилника.Колкото повече престои - толкова по-добре.Пека ги поляти с бира ; газирана вода;бяло вино ;пр.мляко.Отначало ги пека покрити с фолио,което после махам за да се запечат.

Публикувано: чет сеп 03, 2009 1:47 pm
от irinchicata
ако месото е свинско се слага майонеза(самите пържоли се намазват).Тя не остава след термичната обработка.А ако е пилешко с кисело мляко (само че се накисват с него за около 1/2 час).С кисело мляко се кисне и заешкото месо като престоява една нощ и после се измива.

Публикувано: чет сеп 03, 2009 2:13 pm
от tsura_78
Аз правя марина със соев сос,става много крехко и вкусно.Марината е соев сос,чесън,зехтин,сол и подправки каквито ви харесват...

Публикувано: чет сеп 03, 2009 5:51 pm
от Mircheva90
Ние ги осоляваме и подправяме на вкус, и ги заливаме с бира или вино за няколко часа.