Страница 1 от 1

ЗАЩО НЕ МИ СТАВА КЕКСА???

Публикувано: съб фев 21, 2009 7:20 pm
от RIGOLETTO
Ако има на сайта някой специалист по кексове да ме посаветва как да правя кекс.Спазвам абсолютно точно указанията в рецептите и почти никога не мога да го опека!!!Почти винаги остана като тесто :lol:
Явно има танкости,които неуспявам да овладея...

Публикувано: съб фев 21, 2009 8:11 pm
от Aliana
:D



1. Прекалено малко набухвател за количеството тесто. Ако мериш примерно в чаши, и твоите са по 200мл., може това да е причината. Тогава например 1 бакпулвер от рецептата е малко за твоите количества. Чаената чаша в повечето рецепти е тази "изисканата", тя е по-малко, мисля че 160мл.

2. Прекалено висока температура на фурната, отгоре е готов, а вътре суров.

3. Прекалено ниска температура, на кекса "му омръзва" да се пече, набухвателя не успява да действа, както трябва, и вътре не се издува, а остава степан и тестен.

4. Прекалено много захар. Тестото става по-лепкаво, отгоре се запечатва, карамелизира, а вътре му е нужно много по-дълго време. (между другото, с целувките е същото, ако захарта е много повече от нужното, съхнат до тройно по-дълго от нормалното).


Най-често е била при мен температурата, прекалено висока. Печивата са чувствителни, разлики от около 20 градуса вече са важни.
Ако фурната ти е силна, слагай я на около 15-20 градуса по-малко. Същото важи, ако ти е с вентилатор. 20 градуса по-малко.

Това е от мен.
Аз не съм "специалист", в никакъв случай, прекалено много кексове съм развалила :D , затова изброените причини ги знам от опит. Сигурно има и редица други фактори.


Паздрави, Ралица

Публикувано: съб фев 21, 2009 8:19 pm
от magi71
Аз не се мисля за голям специалист, но досега не съм имала издънки с кекс. :P Първо разбивам яйцата/или яйцето/ с миксер, докато станат на пяна, после добавям захарта и продължавам да разбивам около 5 минути/докато побелее/. След това слагам олиото, киселото мляко + содата/ ако използвам бакпулвер го смесвам с брашното/. И после сипвам брашното на части. Слагам формата в загрята фурна и пека на 160-180 градуса - това зависи вече от самата фурна. Става за около 40 минути, като проверявам с клечка за зъби.
Надявам се да съм помогнала. :)

Публикувано: съб фев 21, 2009 9:53 pm
от reni55
Всеки си има метод на печене.....
Аз слагам кекса (това го знам от баща ми за всяко тесто с набухватели) в студена фурна.Когато коричката отгоре стане златиста,покривам с алуминиево фолио и пека до готовност - клечката трябва да е суха когато я извадиш.
Не намалявам градусите.
Много зависи и от самата фурна.От 3г. съм с вентилаторна фурна и докато й свикна....старата я ползвах 20г. разлика има м/у двете.Голяма част зависи от фурната.

Публикувано: нед фев 22, 2009 9:23 am
от MANI
Моето мнение е ,че ако спазваш както казваш рецептите и правиш всичко както трябва значи проблема е във фурната ти.Аз винаги пека в предварително загрята фурна,на средно ниво на 200С,а в на майка ми фурната се пече на 180С иначе изгаря.Трябва да експериментираш и да си разучиш добре фурната това е :thumup:

Публикувано: нед фев 22, 2009 2:10 pm
от desislawa
И моето мнение е ,че проблема е в печенето.От опит го казвам.Бях се отказала да правя опити да направя кекс-винаги беше тестен.Едва преди 2 седмици направих първия си успешен кекс.Оказасе ,че е температурата на фурната.

Публикувано: нед фев 22, 2009 4:38 pm
от venivsh
И аз мисля , че проблема е в печенето. Правя много кексове и за моята фурна съм установила, че първо трябва да го пека само на
долен реотани за около двадесет минути за се надигне хубаво и тогава включвам фурната на горен реотан и продължавам печенето.

Re: ЗАЩО НЕ МИ СТАВА КЕКСА???

Публикувано: вт фев 24, 2009 5:08 pm
от mamacha
RIGOLETTO написа:Ако има на сайта някой специалист по кексове да ме посаветва как да правя кекс.Спазвам абсолютно точно указанията в рецептите и почти никога не мога да го опека!!!Почти винаги остана като тесто :lol:
Явно има танкости,които неуспявам да овладея...
Здравей! Сигурно проблема е с печенето,но ти прелагам една рецепта без набухвател.Става страхотно пухкав-
6 яйца,1ч.чаша захар-резбиваш ги до побелване,след което прибавяш постепенно 6с.л олио и 6 с.л.вода/хладка/.Брашното е 1,5 ч.ч-прибавя се,като се бърка с дървена лъжица-така сместта не "пада".Сложи го в загряла фурна,след което намали градусите на 180.
Надявам се да съм ти помогнала
Милена