1. Прекалено малко набухвател за количеството тесто. Ако мериш примерно в чаши, и твоите са по 200мл., може това да е причината. Тогава например 1 бакпулвер от рецептата е малко за твоите количества. Чаената чаша в повечето рецепти е тази "изисканата", тя е по-малко, мисля че 160мл.
2. Прекалено висока температура на фурната, отгоре е готов, а вътре суров.
3. Прекалено ниска температура, на кекса "му омръзва" да се пече, набухвателя не успява да действа, както трябва, и вътре не се издува, а остава степан и тестен.
4. Прекалено много захар. Тестото става по-лепкаво, отгоре се запечатва, карамелизира, а вътре му е нужно много по-дълго време. (между другото, с целувките е същото, ако захарта е много повече от нужното, съхнат до тройно по-дълго от нормалното).
Най-често е била при мен температурата, прекалено висока. Печивата са чувствителни, разлики от около 20 градуса вече са важни.
Ако фурната ти е силна, слагай я на около 15-20 градуса по-малко. Същото важи, ако ти е с вентилатор. 20 градуса по-малко.
Това е от мен.
Аз не съм "специалист", в никакъв случай, прекалено много кексове съм развалила

, затова изброените причини ги знам от опит. Сигурно има и редица други фактори.
Паздрави, Ралица