Страница 2 от 2

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: вт фев 08, 2022 11:56 pm
от Lirinka
Славе,

благодаря за споделеното. И аз ползвам содата за това онова...
Ще се възползвам. Най-вече за канализацията профилактично. По-добре ще е от разните му химикали.

Поздрави и прегръдки :)

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: пон мар 07, 2022 10:13 am
от ma_rri_na
Славина, моля да си кажеш тайната на заквасването на киселото мляко .
Защото за мен това което стана е необяснимо.
Ето и снимка:
Изображение

Много интересен ефект се получи !?! Трите съда започнаха да стягат по различно време, като средният буркан си остана рядък, даже и за една нощ в хладилника.

Дали някой ще има обяснение?

Едно и също мляко, еднакво количество закваска т.е 200 мл кисело мляко на Боженци разбито с 200 мл прясно мляко. На 1 л затоплено мляко - към 60С, сложих 5 с.л от закваската. При еднакви условия - завити с кърпи и под климатика, леко покрити съдовете с капаците си.Първо започна да стяга млякото в пластмасовата кофичка, след 1 час и го прехвърлих в хладилник. После след 2,5 часа започна да стяга големият буркан. Но малкият буркан го чаках 5 часа и като започна да се стяга го прехвърлих в хладилника.
Но след една нощ, ефект никакъв. Като го опитах, имаше само лека идея за киселина, а аз си мислех че ще е много кисело защото го държах 5 часа на топло.
Единствената разлика е, че малкият буркан го допълних с 100 -150 мл студено прясно мляко, но температурата му беше между 40 С и 50 С.

Не че ще се хвърли, ще го ползвам за млечна баница. Но как може, такава разлика във времето на стягане, при положение че условията са еднакви ???
Даже си мислех, дали не съм претоплила млякото в пластмасовата кофичка и в големият буркан.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: чет мар 10, 2022 7:54 pm
от Slavina
Марина, ето как го правя и така го правя винаги. Квася го в кофички от 1 литър, а някога в буркани (но за използване за след месец, дори повече). Тъй като не съм сигурна винаги в киселото мляко винаги за първото използвам заквасена сметана. След това си оставям от моето кисело мляко. За литър мляко е достатъчно 1-2 с.л. подкваса.
Затопленото мляко разсипвам в кофичките и температурата на млякото трябва да е около 44-45°С. Но от моята баба знам и винаги го правя така. Малкото пръстче (кутрето) потопявам в млякото и броя до 8. Тогава слагам подквасата предварително разбита с малко прясно мляко. Разбърквам добре, слагам капака и завивам добре за 3 часа. След това веднага ги прехвърлям в хладилника. Престояване повече от 3 часа млякото започва да увеличава киселинността.
Ако съдовете ти са различни то трябва да им следиш температурата.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: чет мар 10, 2022 8:42 pm
от tillia
Марина, аз също го правя като Славина. Обикновено става готово за 2,5 ч. Оставям бурканите да се охладят на стайна температура и тогава ги прибирам в хладилника. Според мен разликата при теб е от това, че първо са различни обемите на съдовете. По-малките стават по-бързо. За малкия буркан - с добавката на още прясно мляко си го разредила, сложената преди това закваска не му е достатъчна. Затова е по-рядко и по-дългия престой на топло вече дава тази лека киселина.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: ср апр 20, 2022 11:49 am
от Slavina
Както казват хората: "Човек се учи докато е жив".
Тази година малко ме притесняват яйцата, че черупките им са слаби. И докато преглеждах един италиански вестник попаднах на статия за варене на яйца в решетка за готвене на пара. Не можеше да не опитам и се получи. Яйцата се белят много лесно, черупката просто пада сама. Аз ги варих в гевгир. След като заври водата се варят 15-16 мин. и жълтъка не посинява.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: нед май 01, 2022 1:39 pm
от tillia
Еха, това е интересно! Славина, напиши го като рецепта, повече хора ще го видят и опитат. Като се свършат великденсите яйца и аз ще опитам. :)

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: нед май 01, 2022 4:01 pm
от Slavina
Наистина се получи по този начин и спасих яйцата за Великден. Оказаха се със слаби черупки.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: съб дек 24, 2022 10:49 am
от Slavina
Когато изстисквате или белите лимони, портокали, мандарини не изхвърляте корите. Просто ги измийте, подсушете, приберете в плик и сложете във фризер да ги замразите. Ако ви трябва настъргана кора много лесно се стърже дори замразена, а аромата и дори е по-силен. Могат да се замразят и цели плодове.
Така сложих настъргана кора от лимон в плънката на баклавата, а в сиропа сока на един лимон и кори от портокал.

Re: Малки домашни тайни

Публикувано: ср май 17, 2023 11:12 am
от desimira90_90
Темата ми е изключително полезна..