Славе,
благодаря за споделеното. И аз ползвам содата за това онова...
Ще се възползвам. Най-вече за канализацията профилактично. По-добре ще е от разните му химикали.
Поздрави и прегръдки
Малки домашни тайни
- Lirinka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1522
- Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
- :: 17 рецепти от Lirinka
- :: 727 снимки от Lirinka
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Славина, моля да си кажеш тайната на заквасването на киселото мляко .
Защото за мен това което стана е необяснимо.
Ето и снимка:
Много интересен ефект се получи !?! Трите съда започнаха да стягат по различно време, като средният буркан си остана рядък, даже и за една нощ в хладилника.
Дали някой ще има обяснение?
Едно и също мляко, еднакво количество закваска т.е 200 мл кисело мляко на Боженци разбито с 200 мл прясно мляко. На 1 л затоплено мляко - към 60С, сложих 5 с.л от закваската. При еднакви условия - завити с кърпи и под климатика, леко покрити съдовете с капаците си.Първо започна да стяга млякото в пластмасовата кофичка, след 1 час и го прехвърлих в хладилник. После след 2,5 часа започна да стяга големият буркан. Но малкият буркан го чаках 5 часа и като започна да се стяга го прехвърлих в хладилника.
Но след една нощ, ефект никакъв. Като го опитах, имаше само лека идея за киселина, а аз си мислех че ще е много кисело защото го държах 5 часа на топло.
Единствената разлика е, че малкият буркан го допълних с 100 -150 мл студено прясно мляко, но температурата му беше между 40 С и 50 С.
Не че ще се хвърли, ще го ползвам за млечна баница. Но как може, такава разлика във времето на стягане, при положение че условията са еднакви ???
Даже си мислех, дали не съм претоплила млякото в пластмасовата кофичка и в големият буркан.
Защото за мен това което стана е необяснимо.
Ето и снимка:
Много интересен ефект се получи !?! Трите съда започнаха да стягат по различно време, като средният буркан си остана рядък, даже и за една нощ в хладилника.
Дали някой ще има обяснение?
Едно и също мляко, еднакво количество закваска т.е 200 мл кисело мляко на Боженци разбито с 200 мл прясно мляко. На 1 л затоплено мляко - към 60С, сложих 5 с.л от закваската. При еднакви условия - завити с кърпи и под климатика, леко покрити съдовете с капаците си.Първо започна да стяга млякото в пластмасовата кофичка, след 1 час и го прехвърлих в хладилник. После след 2,5 часа започна да стяга големият буркан. Но малкият буркан го чаках 5 часа и като започна да се стяга го прехвърлих в хладилника.
Но след една нощ, ефект никакъв. Като го опитах, имаше само лека идея за киселина, а аз си мислех че ще е много кисело защото го държах 5 часа на топло.
Единствената разлика е, че малкият буркан го допълних с 100 -150 мл студено прясно мляко, но температурата му беше между 40 С и 50 С.
Не че ще се хвърли, ще го ползвам за млечна баница. Но как може, такава разлика във времето на стягане, при положение че условията са еднакви ???
Даже си мислех, дали не съм претоплила млякото в пластмасовата кофичка и в големият буркан.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Марина, ето как го правя и така го правя винаги. Квася го в кофички от 1 литър, а някога в буркани (но за използване за след месец, дори повече). Тъй като не съм сигурна винаги в киселото мляко винаги за първото използвам заквасена сметана. След това си оставям от моето кисело мляко. За литър мляко е достатъчно 1-2 с.л. подкваса.
Затопленото мляко разсипвам в кофичките и температурата на млякото трябва да е около 44-45°С. Но от моята баба знам и винаги го правя така. Малкото пръстче (кутрето) потопявам в млякото и броя до 8. Тогава слагам подквасата предварително разбита с малко прясно мляко. Разбърквам добре, слагам капака и завивам добре за 3 часа. След това веднага ги прехвърлям в хладилника. Престояване повече от 3 часа млякото започва да увеличава киселинността.
Ако съдовете ти са различни то трябва да им следиш температурата.
Затопленото мляко разсипвам в кофичките и температурата на млякото трябва да е около 44-45°С. Но от моята баба знам и винаги го правя така. Малкото пръстче (кутрето) потопявам в млякото и броя до 8. Тогава слагам подквасата предварително разбита с малко прясно мляко. Разбърквам добре, слагам капака и завивам добре за 3 часа. След това веднага ги прехвърлям в хладилника. Престояване повече от 3 часа млякото започва да увеличава киселинността.
Ако съдовете ти са различни то трябва да им следиш температурата.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Марина, аз също го правя като Славина. Обикновено става готово за 2,5 ч. Оставям бурканите да се охладят на стайна температура и тогава ги прибирам в хладилника. Според мен разликата при теб е от това, че първо са различни обемите на съдовете. По-малките стават по-бързо. За малкия буркан - с добавката на още прясно мляко си го разредила, сложената преди това закваска не му е достатъчна. Затова е по-рядко и по-дългия престой на топло вече дава тази лека киселина.
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Както казват хората: "Човек се учи докато е жив".
Тази година малко ме притесняват яйцата, че черупките им са слаби. И докато преглеждах един италиански вестник попаднах на статия за варене на яйца в решетка за готвене на пара. Не можеше да не опитам и се получи. Яйцата се белят много лесно, черупката просто пада сама. Аз ги варих в гевгир. След като заври водата се варят 15-16 мин. и жълтъка не посинява.
Тази година малко ме притесняват яйцата, че черупките им са слаби. И докато преглеждах един италиански вестник попаднах на статия за варене на яйца в решетка за готвене на пара. Не можеше да не опитам и се получи. Яйцата се белят много лесно, черупката просто пада сама. Аз ги варих в гевгир. След като заври водата се варят 15-16 мин. и жълтъка не посинява.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Еха, това е интересно! Славина, напиши го като рецепта, повече хора ще го видят и опитат. Като се свършат великденсите яйца и аз ще опитам.
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Наистина се получи по този начин и спасих яйцата за Великден. Оказаха се със слаби черупки.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Когато изстисквате или белите лимони, портокали, мандарини не изхвърляте корите. Просто ги измийте, подсушете, приберете в плик и сложете във фризер да ги замразите. Ако ви трябва настъргана кора много лесно се стърже дори замразена, а аромата и дори е по-силен. Могат да се замразят и цели плодове.
Така сложих настъргана кора от лимон в плънката на баклавата, а в сиропа сока на един лимон и кори от портокал.
Така сложих настъргана кора от лимон в плънката на баклавата, а в сиропа сока на един лимон и кори от портокал.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 3
- Регистриран на: ср май 17, 2023 10:43 am
Темата ми е изключително полезна..