Баницата на Бай Данчо
Публикувано: вт май 02, 2017 9:13 pm
Здравейте!
Да се обърна към по- добрите кулинари за съвет или помощ. Някой правил ли е баницата на бай Данчо? Снощи като бях на работа,открих рецептата,но дали е тя. Копирам....
" Може би я знаете (тя не е кой знае колко по-различна от традиционната), но въпросната баница и досега се нарича баницата на Тодор Живков. А ето и самата рецепта за нея, плюс необходимите продукти.
Има защо баницата да е била любима на Тодор Живков, наистина е убийствено вкусна
Трябват ни два пакета готови точени кори (автентичната рецепта за баницата на Тодор Живков залага на ръчно приготвени кори, но кой ще си играе в днешно време), около 500 грама масло, 800 грама сирене, осем яйца, една кофичка кисело мляко – 500 грама, 1-2 лъжички сода за хляб и щипка сол.
Приготвяме я като в един съд изсипем три литра вода, която е подсолена, плюс содата за хляб. Започваме да разбиваме, докато содата за хляб и солта се разтопят съвсем. След това взимаме всяка от корите за баницата и ги потапяме една след друга в тази течност.Разбиваме киселото мляко, яйцата и натрошеното преди това сирене, а маслото разтопяваме докато се избистри и после го прецеждаме.
Взимаме тавата и обилно я намазваме с маслото, след което поставяме в нея две отцедени от водата кори. Прибавяме обилно от плънката, а отгоре поставяме още две отцедени кори. И така редуваме, докато плънката и корите свършат.
Последната кора намазваме обилно с маслото, а после оставяме баницата да престои навън за около половин час. Едва след това я поставяме във фурната, която е загрята максимум на 180 градуса. Баницата на Тодор Живков е готова за не повече от 30 минути.
Опитайте, няма начин да не ви хареса! Другото име на баницата на Тодор Живков е ботевградска баница"
Това с потапянето във вода ...няма ли да се разпаднат корите? И толкова много масло няма ли да стане много мазна?
Да се обърна към по- добрите кулинари за съвет или помощ. Някой правил ли е баницата на бай Данчо? Снощи като бях на работа,открих рецептата,но дали е тя. Копирам....
" Може би я знаете (тя не е кой знае колко по-различна от традиционната), но въпросната баница и досега се нарича баницата на Тодор Живков. А ето и самата рецепта за нея, плюс необходимите продукти.
Има защо баницата да е била любима на Тодор Живков, наистина е убийствено вкусна
Трябват ни два пакета готови точени кори (автентичната рецепта за баницата на Тодор Живков залага на ръчно приготвени кори, но кой ще си играе в днешно време), около 500 грама масло, 800 грама сирене, осем яйца, една кофичка кисело мляко – 500 грама, 1-2 лъжички сода за хляб и щипка сол.
Приготвяме я като в един съд изсипем три литра вода, която е подсолена, плюс содата за хляб. Започваме да разбиваме, докато содата за хляб и солта се разтопят съвсем. След това взимаме всяка от корите за баницата и ги потапяме една след друга в тази течност.Разбиваме киселото мляко, яйцата и натрошеното преди това сирене, а маслото разтопяваме докато се избистри и после го прецеждаме.
Взимаме тавата и обилно я намазваме с маслото, след което поставяме в нея две отцедени от водата кори. Прибавяме обилно от плънката, а отгоре поставяме още две отцедени кори. И така редуваме, докато плънката и корите свършат.
Последната кора намазваме обилно с маслото, а после оставяме баницата да престои навън за около половин час. Едва след това я поставяме във фурната, която е загрята максимум на 180 градуса. Баницата на Тодор Живков е готова за не повече от 30 минути.
Опитайте, няма начин да не ви хареса! Другото име на баницата на Тодор Живков е ботевградска баница"
Това с потапянето във вода ...няма ли да се разпаднат корите? И толкова много масло няма ли да стане много мазна?