Пържене в газирана вода
Публикувано: пет ное 27, 2015 9:10 pm
Здравейте
От известно време ме занимаваше един здравословен начин за приготвяне на някои храни - пърженето във газирана вода. Доколкото разбрах при моите търсения, този метод е бил лансиран от Weight Watchers през 80-те години на миналия век, като целта е била пестене на калории. Положителното за тези, които нямат проблеми с теглото, е фактът, че пърженето във вода не образува токсини и дразнещи стомаха вторични вещества.
Преди няколко дни видях отново коментар към рецепта на Ина, и за пореден път видях, че и други се опитват да приготвят храната си здравословно. Затова се навих най-после да изпробвам метода.
Накратко събраната информация:
1. Пърженето във вода е подходящо само за ненапояващи се продукти - т.е. нищо панирано с галета или брашно не може да се пържи във вода, защото галетата/брашното ще поеме водата. Последният слой на панадата трябва да е яйце. Намерих видеа за пържене на месо и на бъркани яйца.
2.Водата трябва да се сложи в горещия тиган - за разлика от пърженто с мазнина, тиганът трябва да е на най-висока степен.
3. Количеството на водата е толкова, колкото олио би било сложено за запържване - само 2-3-4 с.л.
4. Водата трява да се изпари, преди да бъде добавено ново малко количество. Трябва да се внимава да не се свари храната.
5. Дори хубав кафяв нагар може да бъде постигнат например при подготовка на печено. Месата трябва да се обръщат често, до постигане на желания цвят.
6. Водата може да е и чешмяна, просто в газирана става по-добре.
До тук теорията.
Моят опит се ограничава само в изпържването на пуешки шницели, панирани в брашно и яйце.
Загряване на празния тиган
Слагане на газираната вода
Слагане на панирания шницел
След обръщането, това е крайния цвят, по-препържено или цветно не става
Тиганът с полепналото яйце, не ми беше никак ясно защо полепна, имаше още вода в тигана при обръщането, просто понятие си няма
За цвета на шницела - изисква доста свикване с бледия цвят, което лично за мен не е проблем. Но все пак изглежда неапетитно.
За вкуса - това е по-големият проблем. Сякаш ям мокро месо с бъркано яйце. Вкусовете се различават ясно - това е месото, това е яйцето. Въпреки че бях подправила добре и месото, и яйцата, вкусът беше безличен и блудкав. Това беше мнението и на останалите в къщи. По принцип тази панада, които се казва Парижка (брашно и яйце, като яйцето е отвън), гарантира крехки и сочни пуешки шницели, което наистина е изключително, имайки пред вид колко е сухо пуешкото. Изпържени с вода обаче, шницелите са доста по-сухи, почти като приготвени натюр.
Обобщение: лично на мен не ми е ясно, защо този метод се нарича ПЪРЖЕНЕ. Особено в германската кулинарна лексика (тъй като моята информация е от немските сайтове) има страшно много думи за различните форми на приготвяне в тиган, мисля, че най-правилната дума, която описва този метод е dünsten, което означава пържа в тиган, но с течност, не (само) с мазнина. Т.е. нещо като задушаване или леко къкрене, само че без капак. Така че си е живо подвеждане да се говори за ПЪРЖЕНЕ във вода.
Меса не съм пробвала и честно казано - не виждам смисъл и защо. Лично на мен тази техника щеше да ми е от полза точно за паниране. Ще се радвам, ако темата ви е от полза - било за да пробвате и вие, било за да не се подмамвате. Ще се радвам, ако някой сподели.
Ето два клипа от youtube
Пържене на месо в газирана вода
Пържене на бъркани яйца в газирана вода
От известно време ме занимаваше един здравословен начин за приготвяне на някои храни - пърженето във газирана вода. Доколкото разбрах при моите търсения, този метод е бил лансиран от Weight Watchers през 80-те години на миналия век, като целта е била пестене на калории. Положителното за тези, които нямат проблеми с теглото, е фактът, че пърженето във вода не образува токсини и дразнещи стомаха вторични вещества.
Преди няколко дни видях отново коментар към рецепта на Ина, и за пореден път видях, че и други се опитват да приготвят храната си здравословно. Затова се навих най-после да изпробвам метода.
Накратко събраната информация:
1. Пърженето във вода е подходящо само за ненапояващи се продукти - т.е. нищо панирано с галета или брашно не може да се пържи във вода, защото галетата/брашното ще поеме водата. Последният слой на панадата трябва да е яйце. Намерих видеа за пържене на месо и на бъркани яйца.
2.Водата трябва да се сложи в горещия тиган - за разлика от пърженто с мазнина, тиганът трябва да е на най-висока степен.
3. Количеството на водата е толкова, колкото олио би било сложено за запържване - само 2-3-4 с.л.
4. Водата трява да се изпари, преди да бъде добавено ново малко количество. Трябва да се внимава да не се свари храната.
5. Дори хубав кафяв нагар може да бъде постигнат например при подготовка на печено. Месата трябва да се обръщат често, до постигане на желания цвят.
6. Водата може да е и чешмяна, просто в газирана става по-добре.
До тук теорията.
Моят опит се ограничава само в изпържването на пуешки шницели, панирани в брашно и яйце.
Загряване на празния тиган
Слагане на газираната вода
Слагане на панирания шницел
След обръщането, това е крайния цвят, по-препържено или цветно не става
Тиганът с полепналото яйце, не ми беше никак ясно защо полепна, имаше още вода в тигана при обръщането, просто понятие си няма
За цвета на шницела - изисква доста свикване с бледия цвят, което лично за мен не е проблем. Но все пак изглежда неапетитно.
За вкуса - това е по-големият проблем. Сякаш ям мокро месо с бъркано яйце. Вкусовете се различават ясно - това е месото, това е яйцето. Въпреки че бях подправила добре и месото, и яйцата, вкусът беше безличен и блудкав. Това беше мнението и на останалите в къщи. По принцип тази панада, които се казва Парижка (брашно и яйце, като яйцето е отвън), гарантира крехки и сочни пуешки шницели, което наистина е изключително, имайки пред вид колко е сухо пуешкото. Изпържени с вода обаче, шницелите са доста по-сухи, почти като приготвени натюр.
Обобщение: лично на мен не ми е ясно, защо този метод се нарича ПЪРЖЕНЕ. Особено в германската кулинарна лексика (тъй като моята информация е от немските сайтове) има страшно много думи за различните форми на приготвяне в тиган, мисля, че най-правилната дума, която описва този метод е dünsten, което означава пържа в тиган, но с течност, не (само) с мазнина. Т.е. нещо като задушаване или леко къкрене, само че без капак. Така че си е живо подвеждане да се говори за ПЪРЖЕНЕ във вода.
Меса не съм пробвала и честно казано - не виждам смисъл и защо. Лично на мен тази техника щеше да ми е от полза точно за паниране. Ще се радвам, ако темата ви е от полза - било за да пробвате и вие, било за да не се подмамвате. Ще се радвам, ако някой сподели.
Ето два клипа от youtube
Пържене на месо в газирана вода
Пържене на бъркани яйца в газирана вода