geriohara, ако винаги ти изгарят нещата, най-добре е да намалиш температурата на печене. Когато фурната е с вентилатор, температурата се намалява с 20С от зададената - т.е. ако в рецептата е казано 180С, с вентилатор се пече на 160С. Но дори с това условие, най-важното е ти да си познаваш печката - въпреки, че градусите са еднакви, печките са страшно различни и дори да е зададена температура в рецептата - тя е ориентировъчна.
С шоколадовия сладкиш, който не ти се е получил - ако кажеш коя точно е рецептата, дали си я следвала точно и какъв е бил резултата, може и да можем да помогнем със съвети. Така, от това, което казваш, без да знам коя е рецептата мога да кажа - сладкишите не са като кексовете - те не набухват или набухват малко, особено силно шоколадовите. Каквото и да печеш, ако почне да се запича - вади, не го чакай, защото следващата фаза е да загори.
За сладкиши и кексове - лесно може да провериш как върви печенето с клечица - забождаш в средата и ако като я извадиш по нея е полепнало сурово тесто - значи десерта е не е готов. Ако започне да се изпича отвън, а отвътре е сурово - това значи, че фурната ти е много силна - спасението е да намалиш градусите.
За лесни десерти аз бих препоръчала такива без печене. Печенето е едно от местата, където нещата по-лесно могат да се объркат, така че ако то се изпусне, шанса за провал е по-малък. Ако десерта е без печене, обаче, става още по-важно какви продукти се слагат в него - важно е да са хубави. Ако сложиш нискокачествено масло, например, готовия десерт няма да има хубав аромат, докато при десерти с печене и повече продукти това по-може да се замаскира
Друго важно, ако не се чувства човек сигурен в уменията си, е да се избере подходяща рецепта - подробно описана и с достъпно приготвяне. В сайта има хиляди рецепти, ако нещо не е ясно или питайте или просто подберете друга, която е по-разбираема за вас.
Сладкиши без печене
Сладкиши с бутер тесто
Торти с готови блатове
Бонбони