Страница 1 от 2

Десерти за начинаещи

Публикувано: ср фев 20, 2013 5:39 pm
от malkata322
Здравейте аз съм начинаещ готвач ... и искам да изненадам със някакъв лесен сладкиш без много продукти че ако не стане да не се ядосвам :D :D :D моля давайте идей за младите готвачи като мен благодаря :) :) :clap: :clap:

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: съб фев 23, 2013 6:48 pm
от Senjak
Опитай този много е лесен Изображение Английски фъч

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: нед фев 24, 2013 10:04 am
от sbt03
Моето предложение е бисквитена торта - много лесен десерт.
Друг много лесен сладкиш са мъфините, забърква се тестото и се пече в отделни формички. Единствено трябва да се внимава с печенето, да не изгорят или пък да не останат сурови (което може да се провери с клечка за зъби или дървено шишче).
Показвам и един много лесен сладкиш с ябълки. Става бързо и лесно и няма как да се обърка нещо, поне според мен, няма особена тънкост, единствено не трябва да се прекалява с количеството на ябълките - около 2-3 средни по големина са достатъчни, за да не остане недопечен сладкиша. :)
Надявам се да съм била полезна. :)
Хубав ден от мен! :)

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: вт фев 26, 2013 4:44 pm
от malkata322
Мили дами много ви благодаря :) :) страхотни сте .. не пробвах само мафините но и тях ще направя след като си купя формички :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Отново много ви благодаря :) :) :) :) :) :) :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :hungry:

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: чет фев 28, 2013 11:03 pm
от geriohara
Момичета 100 пъти изгорих всичко ,е сега правих шоко сладкиш от тук, продуктите се мериха в лъжици ( а не с грамове :wink: ) даже след като сложих брашното на ръка бърках ,за да няма мехурчета ( така казват Знаещите тук) .... ееееее чаках, чаках изгоря и не се надигна :thinking: а пекох на загрята 180 с вентилатор и отдолу и отгоре

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: пет мар 01, 2013 6:24 am
от xevi
geriohara, ако винаги ти изгарят нещата, най-добре е да намалиш температурата на печене. Когато фурната е с вентилатор, температурата се намалява с 20С от зададената - т.е. ако в рецептата е казано 180С, с вентилатор се пече на 160С. Но дори с това условие, най-важното е ти да си познаваш печката - въпреки, че градусите са еднакви, печките са страшно различни и дори да е зададена температура в рецептата - тя е ориентировъчна.

С шоколадовия сладкиш, който не ти се е получил - ако кажеш коя точно е рецептата, дали си я следвала точно и какъв е бил резултата, може и да можем да помогнем със съвети. Така, от това, което казваш, без да знам коя е рецептата мога да кажа - сладкишите не са като кексовете - те не набухват или набухват малко, особено силно шоколадовите. Каквото и да печеш, ако почне да се запича - вади, не го чакай, защото следващата фаза е да загори.

За сладкиши и кексове - лесно може да провериш как върви печенето с клечица - забождаш в средата и ако като я извадиш по нея е полепнало сурово тесто - значи десерта е не е готов. Ако започне да се изпича отвън, а отвътре е сурово - това значи, че фурната ти е много силна - спасението е да намалиш градусите.


За лесни десерти аз бих препоръчала такива без печене. Печенето е едно от местата, където нещата по-лесно могат да се объркат, така че ако то се изпусне, шанса за провал е по-малък. Ако десерта е без печене, обаче, става още по-важно какви продукти се слагат в него - важно е да са хубави. Ако сложиш нискокачествено масло, например, готовия десерт няма да има хубав аромат, докато при десерти с печене и повече продукти това по-може да се замаскира :)
Друго важно, ако не се чувства човек сигурен в уменията си, е да се избере подходяща рецепта - подробно описана и с достъпно приготвяне. В сайта има хиляди рецепти, ако нещо не е ясно или питайте или просто подберете друга, която е по-разбираема за вас.

Сладкиши без печене
Сладкиши с бутер тесто
Торти с готови блатове
Бонбони

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: пет мар 01, 2013 10:23 am
от malkata322
Мила geriohara ,аз също много ги изгарям но както каза xevi наблюдавай и като видиш че зачервява намаляй фурната аа другият вариян е да пробваш работи който не се пекат бисквитена торта :) или Бисквитен салам - шоколадов продължавай да опитваш хем ми даваш кураж че не само аз съм сладкарин инвалид :D :D :D

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: съб мар 02, 2013 3:10 am
от geriohara
:) Много сте мили ,благодаря Ви! Вместо сладкиш стана вафли сериозно една голяма кръгла вафла :D :D :D с глас се смяхме .Рових неможах да намеря рецептата но нещо такова беше и самата смес става много малко в коментарите пишеше 4е се надува но при мен вафла ... 4 с.л брашно 3 олио 3 какао 3 течен шоколад ( нутела) захар 3 или 4 беше и 1 ч.л май сода ,но аз нямам и сложих половинка пакет4е бакпулвер 7 грама ,може тук да ми е грешката
:chef: Градусите ще ги намаля, но нямам май точно 160, след 150 4ерна то4ица и после е 200 , черна точка и макс
нямам Равна в 1 4аса бГ време почвам сладкишите :love:
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!.... дайте ръчички да Ви вържа мартенички

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: съб мар 02, 2013 6:00 am
от xevi
geriohara, не се притеснявай от неуспехите, всички сме имали и продължаваме да имаме такива :) Дори има и темичка за това - Провал в кухнята.

Може би рецептата е тази - Шоколадов кекс с течен шоколад? Ако е тя, не се отказвай и давай пак - рецептата е пробвана (и аз съм я пробвала) и е много успешна и вкусна.

Първо, въпросът е - колко е голяма тавичката ти? Сместа, която се получава със зададените продукти е за доста малка форма - кексова форма с дупка, диаметърът на формата е 22 см, вместимост до ръба - 1 л, така че най-вероятно ще се наложи да увеличиш продуктите двойно или тройно.

Второ, не се отклонявай от рецептата - разбиваш с миксера първо яйцата със захарта и после добавяш продуктите както е зададено в приготвянето. Това с разбъркването на ръка е при положение, че мократа ти смес е мека и пухкава - да не я спихнеш, не важи тук.

Трето - содата: ако заместваш с бакпулвер - вместо 1/2 ч.л. сода ти трябва 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер (за тази рецепта слагай съвсем равни).

И накрая - печенето. На степени ли ти е регулатора за температурата, в смисъл не можеш да я сложиш никъде другаде освен на 150С, точица в средата (175С) и 200С? Ако е така, загрей на 150С - важно е фурната да е загрята - печи така известно време и после врътни на 175С.
По-добре не отваряй докато не хване лека коричка, но ако няма как по друг начин да проверяваш - открехвай съвсем малко. Наглеждай редовно и ако почне да се запича проверявай с клечица.

Re: Десерти за начинаещи

Публикувано: съб мар 02, 2013 5:42 pm
от malkata322
xevi много ама много ти благодаря за ценните съвети :) :) :) :) :) :) :) :chef: :chef: :chef: покрай теб може да се получи някой сладкар от мен :D :chef: :chef: