Страница 1 от 1

Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: пет ное 04, 2011 3:04 pm
от lucky6
Здравейте!

Имам нужда от малко помощ и разяснение.
За да ми е по-ясен въпроса, едната страна на хартията за печене ще я нарека гладка, а другата - матирана. Кажете ми има ли значение и накъде е правилно да сложа хартията в тавата? Коя страна е към тавата и коя към сладкиша? Признавам си честно, че досега съм я ползвала и в двете посоки... Разлика съществена не виждам, но ми е неудобно, че не съм наясно... :(
За алуминиевото фолио са ми казвали, че гладката страна е отвън към фурната, а "матираната" отдолу към яститето. Обаче ако някой ми обясни защо ще съм благодарна.
За някои питането ми може да е смешно, но пък искам да се науча да ги ползвам "правилно" :?

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: пон ное 07, 2011 6:30 pm
от Aliana
Още вчера исках да ти отговоря, но едва сега намирам време.
Нито при хартията за печене, нито при фолиото играе роля коя страна ще ползваш. Дори за хартията за печене не бях чувала, че има разлики - моята например е съвсем еднаква от двете страни.

При фолиото се получава гладка и матирана страна в последната работна стъпка от производството, когато две ленти фолио биват прекарвани едновременно между два валяка. Така се удвоява производството без да се увеличава ползваната техника. Тази страна на лентите, която е откъм валяка, става лъскава, а "вътрешната" страна остава матирана. Само по тази причина фолиото има две различни страни, а не защото това трябва да бъде така.
Съвсем педантично погледнато фолиото има следните физикални свойства: лъскавата страна отразява по-добре топлината, докато матовата е по-склонна да я превежда. Това би означавало, че ако искаш да запазиш нещо топло, би трябвало да го увиеш във фолио с лъскавата стана навътре. Ако искаш нещо студено да си остане студено - би трябвало да се увие с матовата страна навътре. Това е на теория. На практика при температури под 500 С това не игре роля.

Хората, защитаващи каквато и да е позиция за "правилна" страна на фолиото, не разполагат с някакви доказателства. Просто е въпрос на навик или защото са чули от някого, че така трябва :)

Поздрави :love:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: вт ное 08, 2011 2:32 am
от xevi
В крайна сметка, ако няма разлика, дори някой да ти каже, че досега си ги ползвала "грешно", би ли имало значение? :)

Аз хартията хич не я гледам дори. В началото й се чудех - пипах от едната, от другата страна, но след няколко опита установих, че от нито едната страна не залепва. За алуминиевото фолио когато се сетя слагам лъскавата страна отвътре (заради отражателните способности, които Aliana споменава), но и когато не се сетя резултатът е същият :)

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: вт ное 08, 2011 6:47 am
от Makaweli
В интерес на истината досега не бях се замисляла за хартията за печене. За алуминиевото фолио знаех за отражателните свойства. След зададения въпрос прочетох доста неща в нета, но нищо различно от това, което Рали пише :)

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: вт ное 08, 2011 10:33 am
от ma_rri_na
За алуминиевото фолио , Aliana е напълно права. На съдовете от алуминиево фолио за еднократна употреба гладката страна е отвън. Разликата е единствено в дебелината на фолиото.
Ползвала съм поне 4-5 вида хартия за печене и не съм забелязала да има две различни повърхности. Разлика има в цвета - кафяв, бял и в дебелината на листа - предполагам зависи от това с какво е импрегнирана хартията - някакъв тип масло, силикон - такъв от който правят силиконовите форми за печене.
Бялата хартия е по скъпа и издържа повече - 3-4 печения, докато кафявата по бързо прегаря.

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: ср ное 09, 2011 10:37 pm
от lucky6
Благодаря ви, момичета!

Всеки път въртя листовете хартия и фолио и си мисля, че ако някой ме види сигурно ще ми се смее как неграмотно ги ползвам! А как само четях опаковките.... и се чудех защо не пише накъде е правилно да се ползват?!
Благодаря още веднъж!

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: ср ное 09, 2011 10:53 pm
от mamcheto61
:D :D :D ей и аз не съм се заглеждала в хартията,пък фолиото го ползвам кога както ми падне.. :D :D хартия почнах да ползвам отскоро..все си карах по стария начин..намаслен вестник..ужас..само кви шарени ставаха блатовете за рулото.. :D :D

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: чет ное 10, 2011 1:05 pm
от Aliana
Хахахаха, с този вестник ме умори! :D :D :D :D :D
Аз пък знам друг трик с вестник, е, по-точно с амбалажна хартия, но при липса се прави с вестник: Изстинали и поизсъхнали печива - тутманици, софиянки, банички - се увиват във вестник, но не стегнато, а хлабаво. После пакетът се намокря добре под струя вода. Слага се в загрята фурна за 5-10 минути. Печивото става като прясно опечено! Зависи колко голямо е парчето и на колко ката е увита хартията, но при всички случая се получава прясна закуска :thumup: :wink:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: чет ное 10, 2011 1:48 pm
от lucky6
Като заговорихте за вестници, се сещам да ви разкажа за последната бисквитена торта, която получих за десерт преди 20 години в училищния стол. Розовото парче беше наредено така: дебел мокър слой вестници, нишесте, бисквита, нишесте, вестници, нишесте.... Като се оплаках ми дръпнаха чинията и казаха щом съм капризна да искам майка ми прави обяд вкъщи.... :roll:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Публикувано: чет ное 10, 2011 3:02 pm
от Aliana
:o :o :o
И аз ги помня тези нагли особи от онова време... Мижитурки, които си избиваха комплексите на по-беззащитни от тях - учители на ученици, шефове на служители, служители на чистачи, лекари на пациенти, продавачи на клиенти, шофьори на пътници... :thumdown: :thumdown: :thumdown:

И макар, че вестника е всестранно приложимо пособие, все пак си била права да откажеш да си набавиш нужната целулоза по този начин :wink: